Cum a ajuns să dea declarații în dosarul de extrădare al Elenei Udrea o martoră care a stat cu ea în celulă la Penitenciarul Târgșor

Cum a ajuns să dea declarații în dosarul de extrădare al Elenei Udrea o martoră care a stat cu ea în celulă la Penitenciarul Târgșor
Publicat: 09/06/2022, 12:08
Actualizat: 10/06/2022, 17:16

Elena Udrea rămâne în arest, în Bulgaria, până pe data de 10 iunie, Curtea de Apel din Sofia hotărând că vineri va fi ultimul termen în dosarul de extrădare al fostului ministru, iar judecătorii vor da verdictul definitiv. Instanța va ține cont de declarația de martor dată de avocata Ingrid Mocanu, acum consilier la Ministerul Justiției, care a infirmat datele transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor privind condițiile în care a stat Elena Udrea în Penitenciarul Târgșor, când a fost arestată în dosarul Gala Bute.

Potrivit surselor Gândul, Administrația Penitenciarelor din România (ANP) a transmis instanței din Bulgaria o adresă prin care s-a menționat că Elena Udrea a beneficiat de ”cazare individuală” atunci când a fost încarcerată la Penitenciarul Târgșor.

Numai că Elena Udrea le-a spus judecătorilor că o astfel de informație este falsă, existând chiar și martori care îi pot susține afirmația. Așa a ajuns să fie audiată ca martor Ingrid Mocanu, care a stat în aceeași celulă cu Elena Udrea și cu alte două deținute.

”Instanța din Bulgaria a primit o adresă de la Administrația Penitenciarelor din România în care scria Elena Udrea a beneficiat de cazare individuală după ce a primit amenințări prin intermediul unei scrisori a unui deținut. Ceea ce este un fals care a fost adus la cunoștință instanței chiar de Udrea, aceasta afirmând există martori nu a stat niciodată singură la penitenciarul Târgșor, neluându-se deloc aceasta măsură câtă vreme a fost acolo încarcerată”, spun sursele Gândul.

Cine este martorul care a fost audiat de judecătorii bulgari

Surse din avocatură au dezvăluit că fostul ministru Elena Udrea a solicitat instanței din Bulgaria să audieze mai mulți martori care pot confirma că ANP a transmis o informație falsă. Totuși, judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au decis să fie audiată doar avocata Ingrid Mocanu.

”Din martorii solicitați de Udrea pentru a fi audiați, instanța bulgară a decis doar audierea lui Ingrid Mocanu, care la acea vreme fusese arestată într-un dosar ANRP despre care se știe s-a încheiat cu achitarea definitivă a avocatei, care astăzi este consilier la Ministerul Justiției. Din cauza acestei mistificări din nota transmisă magistraților bulgari de ANP, Ingrid Mocanu a avut obligația de a se prezenta pentru a fi audiată ca martor, aceasta declarând instanței în toată perioada cât a fost încarcerată Elena Udrea la Târgșor a stat cu ea și cu încă două persoane în cameră.  Drept urmare, statul român are o problema dacă a mințit într-un act oficial”, spun sursele Gândul.

Ingrid Mocanu: ”Care sunt motivele pentru care un șef al unei autorități publice (directorul ANP) minte cu nerușinare”

Pe pagina sa de socializare, Ingrid Mocanu a scris că își exprimă revolta pentru faptul că autoritățile statului român – așa cum susține instanța din Bulgaria – ”mint cu nerușinare”.

Înțeleg că presa «deontoloagă» este preocupată că m-am prezentat la o instanță a unei țări a UE și că nu am mințit. Nu sunt deloc preocupate nici presa, dar nici autoritățile publice, care sunt motivele pentru care un șef al unei autorități publice (directorul ANP) minte cu nerușinare (sau cel puțin așa susține instanța din Bulgaria) cum că un deținut ar fi fost «cazat individual» (adică singur). Asta nu este o problemă pentru niciun «deontolog» de presă, ci preocuparea lor este de ce un cetățean al Uniunii Europene se prezintă la o instanță judecătorească a Uniunii Europene să declare adevărul. PS – hai la pușcherie și terminați cu calomniile! PPS – chiar nu mă interesează cine, unde și ce pedepse execută, dar că autoritățile unui stat al cărui cetățean sunt și eu mint cu nerușinare, asta chiar mă revoltă… iar că presa prezintă declararea adevărului drept declarație «în favoarea» cuiva, asta chiar mi se pare șocant…

LE – am bani, că mi-au plătit cetățenii României drepturile salariale de care am fost lipsită cât timp niște «procurorași» îmi fabricau dosare… i-aș lua de la Kovesi și ciracii ei și i-aș da «deontologilor» de presă dacă acceptă să trăiască ce am trăit eu și familia mea”, încheie Ingrid Mocanu postarea de pe pagina sa de socializare.

Elena Udrea: ”Sper să am parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria

Judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au stabilit ultimul termen vineri – pe 10 iunie -, atunci când vor avea loc pledoariile finale ale procurorului și ale avocaților, urmând ca ulterior să fie pronunțat verdictul.

La ieșirea din sala de judecată, Elena Udrea a declarat că dorește să aibă parte de o ”justiție dreaptă” în Bulgaria, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în România.

”Sper să am parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria, ceea ce nu am avut parte în România (…) Ştiţi cum se fac presiuni inclusiv asupra justiţiei de aici, a spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel, că se fac presiuni asupra celor din Bulgaria, e logic, dacă fac în Bulgaria, ce presiuni se vor face în România”, a spus Elena Udrea.


Citește și:

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”