Conform Regulamentului UE 1169/2011, toate ingredientele trebuie să fie clar enumerate pe ambalajul alimentelor. Acest lucru se aplică și insectelor care sunt utilizate ca ingredient în produse.
Insectele trebuie enumerate ca atare în lista de ingrediente, de exemplu sub denumirile speciilor respective de insecte precum „Acheta domesticus” (greier de casă) sau „Tenebrio molitor” (viermi de făină). Informațiile trebuie să fie clar vizibile pe ambalaj, astfel încât consumatorii să fie bine informați atunci când iau decizia de cumpărare.
Pentru a verifica dacă alimentele pe care le cumperi conțin insecte, urmează acești pași:
Citește lista ingredientelor pe ambalaj. În Uniunea Europeană, prezența insectelor în produse alimentare trebuie menționată clar pe etichetă.
Caută următoarele denumiri:
Verifică etichetele „Noua Alimentație”. În UE, anumite specii de insecte sunt aprobate ca ingrediente în alimente și sunt marcate ca „Novel Food” (Alimente Noi).
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci atunci când verifici dacă alimentele pe care le cumperi din supermarket conțin insecte este să te uiți dacă pe ambalaj este specificat un disc de alergie. Numeroase persoane pot fi alergice la crustacee sau acarieni, iar producătorii vor specifica acest lucru pe ambalaj.
Caută simboluri și avertismente. Unele produse pot avea mențiuni precum „poate conține insecte” sau specificații legate de alergeni. Fii atent la tipurile de produse. Alimentele în care insectele sunt mai des folosite includ: produse din făină (biscuiți, pâine, paste), batoane proteice și alimente fitness, snacks-uri și chipsuri, produse din carne și alternative vegetale
Verifică informațiile pe site-ul producătorului. Dacă ai dubii, caută produsul pe site-ul oficial al producătorului sau contactează serviciul clienți.
Dacă vrei să eviți consumul de insecte, alege produse cu etichete clare și fără mențiuni legate de ingredientele menționate mai sus.
FOTO: Envato
Citește și:
Mierea de albine din Bucovina are calități similare cu celebra miere de MANUKA. Ce spun specialiștii