Cum au orchestrat ”băieții deștepți” din Energie mituirea directorului Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă. „Și-i închideam gura, știi?”

Cum au orchestrat ”băieții deștepți” din Energie mituirea directorului Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă. „Și-i închideam gura, știi?”
Afaceristul Ion Eugen Petru i-a dat directorului Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă (foto), o mită de 5.000 euro
Publicat: 26/02/2024, 07:00

Gândul a prezentat, în exclusivitate, detalii incendiare din dosarul în care sunt cercetați afaceriști, traficanți de influență și directori ai unor companii din energie pentru că au primit sume de bani ca să favorizeze anumite societăți comerciale. De această dată, vă dezvăluim filmul mitei de 5.000 de euro oferite de unul dintre „băieții deștepți” pentru contracte avantajoase cu companiile de stat din energie. Este vorba despre mita pe care afaceristul Eugen Petru Ion i-a dat-o directorului Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă.

În calitate de administrator al SC TECHNO MONTAJ SR, afaceristul este acum cercetat pentru dare de mită, după ce, pe 20 decembrie 2023, i-a dat personal 5.000 de euro directorului Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă. Contra acestei sume, directorul de la Rovinari se obliga să îndeplinească anumite formalități privind derularea unei relații comerciale între Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO) și SC TECHNO MONTAJ SRL.

Cel care ar fi orchestrat toată manevra de mituire a lui Chircă ar fi fost Dumitru Ion, tatăl afaceristului Eugen Petru Ion, cei doi fiind și asociați în firmă. Acesta nu doar că și-ar fi instigat fiul să dea mită, dar a și avansat suma care ar fi trebuit înmânată directorului Sucursalei Electrocentrale Rovinari: 5.000 de euro.

În dosarul aflat la instanța de judecată, se arată că ”în data de 18.12.2023, Dumitru Ion, tatăl patronului firmei, l-a îndemnat pe fiul său să remită o sumă de bani lui Chircă Iosif, îndemnul fiind însoțit atât de argumente apte să-l determine să comită infracțiunea, cât și de precizarea cuantumului sumei de 5.000 euro, care urma să fie dată cu titlu de mită”.

În dosarul aflat pe masa judecătorilor se menționează că, la finalul lunii decembrie 2023, cei doi administratori, tată și fiu, au purtat o discuție telefonică în cadrul căreia fiul a fost convins de tatăl său să-i ofere 5.000 de euro lui Iosif Chircă, directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari.

”Ne-a rezolvat și cu stația aia, și cu ăla”

Din discuția analizată de ofițerii DNA și de procurorul de caz rezultă că directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă, a dispus efectuarea unei inspecții a lucrărilor executate de SC TECHNO MONTAJ SRL la obiectivul Rovinari.

,,Auzi? Ăsta pe la Rovinari… i-a pus pe ăștia să… vadă ce grătare s-au montat la … (neinteligibil)… Chircă ăsta”, este una dintre discuțiile avute între tată și fiu.

Dumitru Ion își îndeamnă fiul să se deplaseze în orașul Rovinari și să-i dea directorului Iosif Chircă suma de 5.000 euro, pentru ca acesta să nu aibă obiecții legate de lucrările executate de SC TECHNO MONTAJ SRL.

,,Și-i închideam gura, știi?”, este argumentul adus în discuție de tatăl afaceristului.

Seniorul Ion a pus în vedere fiului său că societatea lor a beneficiat de ajutorul lui Iosif Chircă în derularea relației contractuale cu CEO și că nu i-a dat nicio o sumă de bani pentru aceste favoruri.

„Că ne-a rezolvat și cu stația aia, și cu ăla…(…) Că nu i-ai dat nimic”, continuă discuția tatăl afaceristului.

Au retras lei și i-au schimbat în euro

Juniorul a fost de acord să urmeze sfatul tatălui său și s-a angajat să se ocupe de retragerea din conturile societății a sumei stabilite, care să ajungă la Iosif Chircă.

Din alte discuții rezultă că din conturile societății s-a retras suma de 25.000 lei, în numerar, care ulterior a fost schimbată în 5.000 de euro.

Datele financiare contraverificate de anchetatorii DNA confirmă retragerea banilor, întocmai cum Ion Eugen Petru le-a dat indicații angajaților săi.

În paralel, pe 18 decembrie 2023, Eugen Ion l-a sunat pe angajatul său, reprezentantul societății în relația cu Sucursala Electrocentrale Rovinari, căruia i-a cerut să întreprindă demersuri pentru a stabili o întâlnire cu Iosif Chircă.

Angajatul lui Ion a promis că îl va aborda pe Chircă, cel mai probabil când acesta se va prezenta personal la inspecția cazanului, aspect care vine să confirme că, în acel moment, erau programate într-adevăr anumite verificări asupra lucrărilor executate de SC TECHNO MONTAJ SRL pentru CEO la obiectivul Rovinari.

S-au întâlnit la ieșirea din orașul Rovinari

A doua zi, patronul Ion l-a sunat pe Iosif Chircă și a stabilit cu acesta o întâlnire la sediul Sucursalei Electrocentrale Rovinari.

Pe 20 decembrie 2023, Eugen Petru Ion s-a deplasat la Complexul Energetic Rovinari, pentru a se întâlni cu Chircă.

Cei doi nu au reușit să se vadă însă atunci, deoarece directorul era plecat cu treburi de serviciu. Întâlnirea dintre aceștia a avut loc câteva ore mai târziu, la ieșirea din orașul Rovinari, la intersecția drumului european E79 cu drumul comunal DC73, când afaceristul i-a înmânat directorului suma de 5.000 euro.

I-a dat atât ,,pachetul”, cât și ,,dosarul”

Iată cum s-a derulat întâlnirea, potrivit mențiunilor din procesul-verbal în care este relatată acțiunea de supraveghere din 20 decembrie 2023.

La ora 11.51, Eugen Petru Ion a coborât de la volanul autoturismului, a ridicat de pe locul din stânga spate punga tip cadouri și o mapă de culoare albastră. Concomitent cu acesta, în apropierea persoanei supravegheate, a oprit autoturismul…, culoare alb, …, proprietatea SOCIETATEA COMPLEXULUI ENERGETIC OLTENIA S.A., … la volanul căruia se afla o persoana neidentificată de sex masculin, iar pe locul din dreapta față a fost observat IOSIF CHIRCĂ.

În continuare, Iosif Chircă a coborât de pe locul din dreapta față al autoturismului marca… culoare alb, …., s-a salutat cu Eugen Petru Ion, iar acesta din urmă a deschis portiera dreaptă spate a autoturismului marca…, culoare alb, …, a lăsat punga tip cadouri împreună cu mapa albastră, a închis portiera și a discutat cu Iosif Chircă. După aproximativ un minut, cei doi s-au salutat și s-au despărțit.

Procurorii DNA sunt de părere că patronul firmei i-a dat atunci lui Iosif Chircă atât ,,pachetul”, cât și ,,dosarul”, menționate în discuțiile sale telefonice, respectiv punga tip cadouri și mapa de culoare albastră.

,,Am rezolvat, Iliuță”

Un alt element care confirmă înmânarea banilor, se mai arată în dosar, ar fi și faptul că patronul l-a sunat imediat după întâlnirea pe subalternul său aflat pe relația cu compania națională, pe care l-a informat că că tocmai ,,a rezolvat”.

„Am rezolvat, Iliuță. Acuma am rezolvat. N-a zis nimic, ne-am urat, ne-am … Ce să zică? Na!”, i-a spus Eugen Ion angajatului său.

Eugen Ion a vrut să-și asigure și tatăl, pe care l-a sunat câteva minute mai târziu, că s-a întâlnit cu Chircă și ”a rezolvat”.

Suspectat că i-ar fi dat sume semnificative de bani și lui Ion Macovei

Procurorii DNA au declanșat o anchetă asupra a doi oameni de afaceri, Ion Eugen Petru și Ion Macovei, și a doi directori din sectorul energetic, Dorin Adrian Ecobescu (director la Centralei Termoelectrica București Sud/ CET SUD Elcen) și Iosif Chircă (director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari), suspectați de diverse infracțiuni, inclusiv de luare și dare de mită, cumpărare și trafic de influență, precum și de deturnare a licitațiilor publice.

Acuzațiile vizează mai multe presupuse acțiuni ilegale comise de cei patru suspecți. Ion Eugen Petru este suspectat că i-ar fi dat sume semnificative de bani și lui Ion Macovei, în schimbul influenței acestuia asupra conducerii unor societăți cu capital majoritar de stat din România.

Macovei, la rândul său, ar fi solicitat șefului unei companii de stat diverse favoruri și modificări ale contractelor în schimbul susținerii în funcții de conducere sau numirii în alte funcții.

CITEȘTE ȘI:

Anchetă DNA în sectorul energetic. Directorii de la CET SUD Elcen și Electrocentrala Rovinari, sub control judiciar pentru fapte de corupție

Interceptări uluitoare din dosarul “băieților deștepți” din Energie. “Generalul” Macovei și legătura cu șeful CJ Prahova / “Asociați în balastiere”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale