„Generalul” Macovei, trădat de INTERCEPTĂRILE DNA în dosarul „Băieții deștepți din Energie”. O tranșă din mita de 500.000 €, dată în Parcul Herăstrău

„Generalul” Macovei, trădat de INTERCEPTĂRILE DNA în dosarul „Băieții deștepți din Energie”. O tranșă din mita de 500.000 €, dată în Parcul Herăstrău
Publicat: 18/02/2024, 08:00

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reușit să destructureze o filieră prin intermediul căreia unii dintre „băieții deștepți” din Energie reușeau să scoată profituri uriașe. Totul începea prin „penetrarea” unor mari companii energetice din România și continua prin trucarea unor licitații, cu ajutorul „țintelor” care acceptau să intre în această combinație de sute de milioane de euro. Unul dintre „pionii” trimiși la înaintare pentru a contactat persoane din conducerea unor astfel de companii era afaceristul Ion Macovei, aflat, acum, în arest preventiv.

În exclusivitate națională, Gândul a prezentat informații spectaculoase din acest mega-dosar DNA care are zeci de volume și care devoalează un „tipar” al corupției generalizate și al lipsei de scrupule.

  • Ion Macovei lăsa să se înțeleagă că ar avea gradul de general atunci când discuta cu „ținte” aflate la conducerea unor companii energetice mari din România. (mai multe detalii AICI)
  • „Generalul” Macovei a fost arestat preventiv după ce unul dintre directorii pe care i-a contactat – oferindu-i o mită de 500.000 de euro pentru a transforma în realitate planurile unora dintre „băieții deștepți” din Energie – a refuzat mita impresionantă și l-a dat pe mâna DNA. (informații detaliate AICI).
  • Interceptările realizate de procurorii anticorupție l-au surprins pe „generalul” Ion Macovei discutând chiar cu unul dintre directorii unei companii energetice „vizate” și lăudându-se cu relația pe care ar fi avut-o cu Iulian Dumitrescu (președintele CJ Prahova), plasat sub control judiciar de DNA, dar și cu sora acestuia și cu „mâna dreaptă” a lui. (informații senzaționale AICI)

Gândul continuă seria dezvăluirilor în exclusivitate din mega-dosarul întocmit de DNA și prezintă o nouă serie de informații extrase din interceptările realizate de DNA.

„A deschis fermoarul unei geci negre și a scos un plic de culoare albă pe care l-a pus în torpedoul mașinii”

În scenariul stupefiant intră, de data aceasta, și un alt martor al procurorilor anticorupție, al cărui nume, din motive lesne de înțeles, nu va fi dat publicității. Acesta s-a întâlnit, la un moment dat, cu „generalul” Ion Macovei – influentul intermediar al „băieților deștepți” din Energie, la un restaurant din Parcul Herăstrău.

Martorul a fost audiat în legătură cu suma de 10.000 de euro pe care a primit-o, prezentând împrejurările în care a primit banii. Suma respectivă a fost, de altfel, predată organelor de urmărire penală în luna septembrie a anului 2023.

,,Tot la solicitarea lui Macovei Ion de a ne întâlni, am mers la restaurantul (…) București, Parcul Herăstrău. Întrucât Macovei Ion a întârziat, m-am întâlnit cu acesta în fața restaurantului (…). I-am propus să intrăm în restaurant, dar el mi-a spus că dorește să mergem până la mașina mea, care se afla parcată la aproximativ 20 m de restaurantul (…).

Am urcat împreună în mașina mea (…), iar el a deschis fermoarul unei geci negre pe care o purta în acel moment și a scos un plic de culoare albă pe care l-a pus în torpedoul mașinii. După acest moment mi-a cerut să mergem la restaurant.

Plicul l-am predat ulterior organelor de urmărire penală, constatându-se că în interiorul acestuia se găsea suma de 10.000 euro. Macovei Ion mi-a dat de înțeles că suma remisă era parte din comisionul oferit, respectiv din suma de 300.000 despre care a afirmat în mai multe rânduri că o are pregătită”, a declarat martorul DNA.

„O să-ți scriu mesaje… îl citești și când am văzut că l-ai citit, imediat l-am și șters”

Interceptările realizate de DNA sunt elocvente și scot încă o dată în evidență faptul că „generalul” Ion Macovei era pregătit să „convingă” ținta vizată că avea o parte din mită pregătită și era un intermediar „dedicat”, decis să își ducă „misiunea” la bun sfârșit.
  • MACOVEI ION: Urcăm un pic?
  • MARTOR: Da. De ce să nu urcăm? Nu… nu-i nimic… (n.red. – pe înregistrări apar zgomote specifice celor produse de deschiderea și închiderea portierelor unui autoturism).
  • MARTOR:  Spune!
După ce martorul DNA rostește cuvântul ,,Spune!”, se  percepe, pe înregistrare, și un zgomot specific deschiderii unui fermoar, urmat de zgomote specifice manipulării unui obiect din hârtie (plicul cu bani), precum și de zgomote asemănătoare celor produse prin deschiderea sau închiderea unor uși.
  • MARTOR:  Ce faci? Ce faci? Ce faci?
  • MACOVEI ION: Hai, coborâm! … (neinteligibil)…
La acest moment, pe înregistrarea ambientală se percep zgomote specifice celor produse de deschiderea și închiderea portierelor unui autoturism, urmate de alte zgomote din care se deduce că cei doi interlocutori au pornit la o scurtă plimbare.
  • MACOVEI ION: Așa, care merge din 2006 în jos. Cât în jos? Până acum 30 de ani. Ai zis că din 2006 nu aveți făcută chestia asta. Și asta se poate face… (neinteligibil).  Care este de genul care ți-am dat eu pe legea achiziției…(neinteligibil)…
  • MARTOR:  Îhî…
  • MACOVEI ION: .. 4,9. Deci, eu am spus așa: sunt 3 firme…
  • MARTOR:  Da.
  • MACOVEI ION: Să faci cerere lor..
  • MARTOR:  Îhî!
  • MACOVEI ION: Acelea trei firme să facă un studiu de piață… și-atunci  îți trimit alea, fiecare un studiu de piață  și …
  • MARTOR:  (neinteligibil) Să-mi spui care sunt cele 3 firme!
  • MACOVEI ION:  Sunt aici! Îți scriu acum.
La acest moment se aud zgomote de fond ce indică că cei doi interlocutori fac o serie de adnotări olografe.
  • MARTOR:  380, așa?
  • MACOVEI ION: Îhî. Și dacă chestia asta … (neinteligibil)…
  • MARTOR:  Prin telefon, da.
  • MACOVEI ION: Asta a fost pentru tine și am vrut eu chestia asta…
  • MARTOR: Îhî…
  • MACOVEI ION: … și dacă este cu… o să se continue tot pe (n.red. – o altă firmă) și după aceea o luăm pas cu pas și cu Energo și cu nu știu ce…
  • MARTOR: Îhî…
  • MACOVEI ION: …(neinteligibil)… (n.red. – repetă numele firmei) …(neinteligibil)…
  • MARTOR:  Luni vorbesc cu cel de la achiziții și cu domnul (…) … (neinteligibil)…
  • MACOVEI ION: Să nu pierdem timpul.  Orice, orice zi trece…(neinteligibil)… Știu că ai multe. Sper că nu te deranjez când îți mai trimit mesaje.
  • MARTOR: Nu.
  • MACOVEI ION: Eu șterg mesajele.
  • MARTOR:  Nu, că de obicei…
  • MACOVEI ION: Să le ștergi și tu. Eu șterg și pentru tine și pentru mine… (neinteligibil)… că e mai bine așa. …(neinteligibil)…
  • MARTOR:  Dar, ideea este… mie mi-e mai ușor, că de obicei în jurul meu, adică eu unul niciodată nu sunt singur.
  • MACOVEI ION: Nu ești singur … (neinteligibil)… mesaje. Atunci nu te mai sun. O să-ți scriu mesaje… îl citești și când am văzut că l-ai citit, imediat l-am și șters.

„Generalul” Macovei, în înțelegere cu trei societăți comerciale pentru trucarea unei licitații pentru servicii de arhivare

În timpul audierii, martorul DNA – directorul companiei energetice unde era planificată „penetrarea” de către „băieții deștepți” din Energie, prin intermediarul Macovei – le-a detaliat procurorilor anticorupție momentele surprinse în timpul interceptării ambientale.

  • Primul pasaj – momentul în care „generalul” Ion Macovei, „pionul” trimis de „băieții deștepți” din Energie, îi dă plicul cu cei 10.000 de euro.
  • Al doilea pasaj – momentul în care „generalul” Macovei comunică numele a trei societăți comerciale.
  • Al treilea pasaj – în care martorul îl întreabă pe „general” de ce i-au fost dați 10.000 de euro.

,,Ulterior lecturării procesului-verbal de redare, menționez că primul pasaj surprinde momentul în care Macovei Ion mi-a remis plicul cu suma de 10.000 euro în autoturismul personal (…) parcat lângă restaurantul (…).

Al doilea pasaj surprinde momentul în care Macovei Ion îmi comunică numele a trei societăți comerciale ce oferă servicii de arhivare cu privire la care Macovei Ion mi-a indicat să le cer oferte în procedura de achiziție directă pentru servicii de arhivare, asigurându-mă că acesta vor depune oferte mai mari decât (…), fiind în înțelegere cu reprezentanții acestora.

Cele trei firme și contactele acestora mi-au fost arătate de către Macovei Ion pe telefonul său mobil, iar eu le-am notat pe o coală pe care am predat-o ulterior organelor de urmărire penală.

În cele de-al treilea pasaj este surprins momentul în care l-am întrebat pe Macovei pentru ce mi-a fost remis plicul. Acesta mi-a precizat că banii sunt pentru mine, eu înțelegând că sunt partea din procentul de 15% promisă din valoarea contractelor pe care urma să le încheie, dar și pentru am aprobat plățile către Techno Montaj și Energo Montaj”, se mai precizează în dosarul DNA ajuns pe masa judecătorilor, dosar din care Gândul a prezentat extrase în exclusivitate.


Citește și:

Cum a fost DENUNȚAT primarul din Botoșani chiar de către soțul candidatei care a primit subiectele la concurs. Relația dintre consilieră și edil

Primăria lui Nicușor Dan a cheltuit peste 8 milioane € pe procese. Povestea „armatei” de avocați și procesele fantasmagorice pierdute ale edilului

Groapa de gunoi Mestecăniș și „interesele” lui Gheorghe Flutur, pe filiera Valeriu Stoica. SCANDAL după decizia CJUE: „Bătălia nu s-a terminat, mergem până-n pânzele albe”

Interceptări devastatoare din dosarul DNA al directorului de la Drumuri și Poduri care primea șpaga în frigider. “Mai mult de 1 miliard a luat, mă”

Afaceristul Umbrărescu, „Maradona” cu Varianta Ocolitoare Galați? Culisele cererii de REZILIERE a contractului cu CNAIR: „N-o să liciteze din nou”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor