Cum încearcă marile orașe ale lumii să scape de șobolani. Bugete de milioane de euro, gheață carbonică sau mii de pisici eliberate pe străzi

Cum încearcă marile orașe ale lumii să scape de șobolani. Bugete de milioane de euro, gheață carbonică sau mii de pisici eliberate pe străzi
Publicat: 28/07/2021, 15:12
Actualizat: 28/07/2021, 15:13

Un bucureștean de 26 de ani a fost mușcat de un șobolan în zona Grădina Icoanei, iar semnalele de alarmă referitoare la prezența din ce în ce mai des întâlnită a rozătoarelor în Capitală se înmulțesc în fiecare zi.

Tânărul a fost nevoit să apeleze la ajutorul medicilor, după ce a sunat la numărul de urgență 112 și a fost îndrumat către Institutul ”Matei Balș”. A primit îngrijirii medicale, i-a fost administrat antitetanos și antirabic și i s-a prescris tratament cu cinci medicamente timp de cinci săptămâni.

Mușcăturile de șobolani sunt extrem de periculoase, avertizează specialiștii, acestea putând duce, în unele cazuri, chiar și la decesul persoanei care a avut neșansa unui astfel de incident nedorit.

Locuitorii reclamă măsuri urgente, autoritățile par luate prin surprindere

În contextul crizei gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei – dar, în general, în România există această problemă a șobolanilor, indiferent de oraș -, înmulțirea șobolanilor și apariția unor atacuri ale acestora pun autoritățile pe gânduri, în timp ce locuitorii reclamă măsuri urgente.

Lupta împotriva înmulțirii șobolanilor nu este una facilă, fiindcă rozătoarele se reproduc rapid și o singură pereche are între 8 și 12 pui. Și asta se întâmplă, atenție, la fiecare 8 săptămâni.

Puii pot avea, la rândul lor, pui după doar 5 săptămâni. Curățenia este singura  ”armă” redutabilă într-un astfel de război care pare nesfârșit.

Pisicile din Chicago

Nu trebuie să tragem, totuși, concluzia superficială că România deține o supremație nedorită la capitolul ”șobolani”. Și alte mari orașe ale lumii se confruntă cu această problemă, iar edilii au încercat să descopere soluții ”ideale” prin care numărul rozătoarelor să fie limitat.

Autoritățile din Chicago, spre exemplu, au încercat diferite metode în acest război dus împotriva șobolanilor, apelând – în cele din urmă – la… pisici. Astfel, s-a luat decizia ca 1.000 de feline să fie eliberate pe străzi, pentru ca acestea să lupte împotriva șobolanilor a căror înmulțire devenise alarmantă.

Concluziile au fost îmbucurătoare, înregistrându-se reducerea numărului de șobolani pe străzile din Chicago, chiar dacă soluția poate stârni și zâmbete. Specialiștii afirmă că pisicile nu mănâncă șobolanii, ci doar îi vânează ”ca activitate sportivă”, mirosul lor fiind acela care ține rozătoarele la distanță.

Parizienii nu trăiesc doar ”la vie en rose”

Parizienii nu trăiesc doar ”la vie en rose”, așa cum s-a putea crede, pentru că problema șobolanilor este una permanentă. Atrăgând milioane de turiști prin monumentele, muzeele, cafenelele, restaurantele și viața boemă, Parisul oferă și imaginea deplorabilă a șobolanilor care își văd, pur și simplu, de viața lor.

Estimările par înfiorătoare, dar ar exista doi șobolani pentru fiecare parizian. Autoritățile – încă din 2017 – alocă nu mai puțin de 1,6 milioane de euro pentru a încerca să combată șobolanii, iar totul se reduce la… curățenie.

Sunt achiziționate capcane, au fost concepute pubele și coșuri de gunoi în care rozătoarele nu pot pătrunde, se duce o politică permanentă pentru ca oamenii să nu mai arunce resturi de mâncare pe jos, pe stradă sau în parcuri.

Aproximativ 2 milioane de șobolani în New York

Potrivit statisticilor, New York-ul stă ceva mai bine decât Parisul, în cee ace privește numărul șobolanilor, existând un rozător la patru locuitori ai orașului. La un calcul simplu, rezultă că în marea metropolă americană trăiesc aproximativ 2 milioane de șobolani. În plină criză pandemică, din cauza măsurilor de restricție impuse oamenilor, numărul șobolanilor a crescut.

Există otrăvuri, sunt cumpărate capcane și în New York, dar autoritățile au încercat și metode neconvenționale. Se aruncă gheață carbonică (n.red. – dioxid de carbon în stare solidă), în cuiburi, pentru ca șobolanii să se asfixieze.

Nu în ultimul rând, unii dintre locuitori au decis să ia problema în propriile mâine, astfel că și-au dresat câinii pentru a-i învăța să vâneze șobolani.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
O mare bătaie de joc. Ce trebuie să facă românii care vor ajutoare de încălzire,...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Ce pericol poate apărea la raft din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Atenție...
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
BOMBA dimineții de la PFIZER! Șeful companiei, anunț ÎN MIEZ DE NOAPTE
5 GREȘELI majore pe care le-a făcut Ludovic ORBAN. De ce a pierdut președinția PNL
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...