Curtea de Apel București a constatat că sechestrul pus pe firmele lui Puiu Popoviciu care dețin terenurile din Băneasa este „încetat de drept”

Curtea de Apel București a constatat că sechestrul pus pe firmele lui Puiu Popoviciu care dețin terenurile din Băneasa este „încetat de drept”
Publicat: 05/01/2024, 13:22
Actualizat: 05/01/2024, 15:08

Curtea de Apel București a constatat ca fiind încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în 2012 asupra companiilor magnatului Puiu Popoviciu, potrivit unei decizii din 4 ianuarie 2024. Pe suprafața de peste 220 de hectare, aflată în portofoliul firmelor Băneasa Investments SA și Băneasa Business & Technology Park SA, se află marile centre comerciale Mall Băneasa și IKEA, dar și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

Decizia de ridicare a măsurilor asigurătorii din Dosarul Băneasa, care nu e definitivă, a fost luată de Liana Arsenie, președintele CAB, care rejudecă dosarul Băneasa.

„Constată încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa din 23.08.2012 emisă în dosarul de urmărire penală nr. 206/P/2006 faţă de persoanele responsabile civilmente Băneasa Investments SA, respectiv Băneasa Business & Technology Park SA. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru persoanele responsabile civilmente. Pronunţată în şedinţă publică, azi 04.01.2024”, se arată în decizia pe scurt publicată pe portalul instanțelor.

Judecătoarea Arsenie a constatat că nu s-ar fi respectat articolul 250 indice 2 din Codul de procedură penală care spune că măsurile asigurătorii trebuie verificate o dată la un an, conform suselor judiciare citate de G4Media.ro. Articolul a intrat în vigoare acum trei ani, prin Legea nr. 6/2021.

În 2021, latura civilă a dosarului Băneasa privind confiscarea terenului din Băneasa de la Puiu Popoviciu era la judecătoarea Nadia Guluțanu. În decembrie 2022, ea a fost exclusă însă din magistratură, iar dosarul a ajuns la alți magistrați și, în final, la judecătoarea Liana Arsenie, pe atunci vicepreședinte al CAB.

Măsurile asigurătorii rămăseseră definitive prin sentința penală de condamnare a lui Puiu Popoviciu la 7 ani de detenție din 2017, au explicat sursele G4Media.ro. Abia după iunie 2023, când procesul penal a fost redeschis prin revizuire, iar apoi latura penală și cea civilă au fost reunite, măsurile asigurătorii ar fi trebuit verificate, au explicat aceleași surse. „Până în iunie 2024 suntem în termenul de un an de zile în care măsurile asigurătorii pot fi verificate și menținute”, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Omul de afaceri fusese condamnat în 2017 pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.El a fost apoi dat în urmărire internaţională, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis un mandat european de arestare pe numele lui după ce a plecat din România, în data de 3 august 2017, ajungând în Marea Britanie. În 26 mai 2023 a fost suspendată pedeapsa de 7 ani de închisoare primită de Gabriel „Puiu” Popoviciu în dosarul ”Băneasa”, procesul urmând a se rejudeca de la zero, Curtea de Apel București (CAB) a decis să retragă mandatul european de arestare emis pe numele omului de afaceri.

De amintit că pe 24 iulie 2023, Curtea Supremă de Justiție a Marii Britanii a dat verdictul final în privința extrădării omului de afaceri Puiu Popoviciu, astfel că prin sentința dată acesta scapă definitiv de extrădare. Decizia High Courte of Justice din Marea Britanie are putere de lege în Regatul Unit și vine după ce, în 11 iunie, Înalta Curte din Londra a refuzat extrădarea lui Puiu Popoviciu.

Alte decizii favorabile lui Puiu Popoviciu

Tot pe 4 ianuarie 2024, judecătoarea Liana Arsenie a încuviințat mai multe probe solicitate de Puiu Popoviciu, arată sursa citată.

„Încuviinţează pentru inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel proba cu înscrisuri, respectiv:

  • adresa nr. BRP – 7650 – C din data de 6 decembrie 2022 emisă de Ministerul Afacerilor Interne – Arhivele naţionale,
  • răspunsurile Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Educaţiei din data de 18.10.2022, 28.10.2022, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale emise în urma solicitărilor de informaţii formulate de Cotidianul Naţional,
  • sentinţa penală nr. 118/f/11.06.2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală în dosarul r. 5476/2/20202*,
  • declaraţiile notariale date de Tilincă Petre Daniel, Ticu Elena, Şpan Remus Vasile, precum şi facturile fiscale şi anexele acestora având ca obiect achiziţionarea produselor remise cu titlu de mită, declaraţia notarială a numitului Şerban Ilie Cornel,
  • decizia (2021) EWHC 1584 din data de 11.06.2021 pronunţată de The Hight Court of Justice din Marea Britanie în dosarul CO/2793/2019.
  • Încuviinţează, de asemenea, proba cu audierea numitului Pitcovici Petru Daniel şi proba cu martorul Şerban Ilie Cornel.

Două hotărâri de Guvern care vizau terenurile din Băneasa, anulate

Decizia de joi a CAB vine la aproximativ o jumătare de an după ce o altă judecătoare de la această instanță, Ionela Tudor, a anulat două hotărâri de Guvern emise în urmă cu 25 de ani care stabileau că terenurile Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMVB) fac parte din domeniul public al statului. Decizia nu este încă definitivă, următorul termenul dat de Înalta Curte de Casație și Justiție fiind stabilit pe 4 aprilie, potrivit Press Hub.

Judecătoarea Tudor a stabilit, în iunie anul trecut, că terenul de 226 de hectare pe care Puiu Popoviciu l-a obținut printr-o asociere controversată că nu aparținea statului, ci era în proprietatea USAMVB.

„Verificând situaţia juridică a imobilului în discuţie, Curtea constată că până la acest moment, singurele acte normative care îl includ în patrimoniul statului sunt H.G. nr. 517/1999 şi H.G. nr. 776/1999 privind modificarea şi completarea HG nr. 517/1999”, se arată în motivarea deciziei.

Citiți și:

EXCLUSIV | Puiu Popoviciu scapă definitiv de extrădare. „Am satisfacția că cel mai mare for de justiție din UK mi-a dat dreptate!”

ULTIMA ORĂ | Curtea de Apel București suspendă pedeapsa de 7 ani primită de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Dosarul a fost trimis spre rejudecare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto