Dacian Cioloș, mesaj pentru Ivan Patzaichin: „Să veghezi de acolo de unde ești asupra Deltei”. Care a fost rolul marelui sportiv în desemnarea Guvernatorului ARBDD

Dacian Cioloș, mesaj pentru Ivan Patzaichin: „Să veghezi de acolo de unde ești asupra Deltei”. Care a fost rolul marelui sportiv în desemnarea Guvernatorului ARBDD
Dacian Cioloș, alături de Ivan Patzaichin / Sursa foto: Facebook - Dacian Cioloș
Publicat: 05/09/2021, 16:58
Actualizat: 05/09/2021, 17:05

Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a transmis, duminică, un mesaj de condoleanțe familiei și apropiaților lui Ivan Patzaichin, după decesul marelui sportiv. Împreună cu Dan Barna, el îl rugase pe marele sportiv și promotor al Deltei să ajute USR PLUS, formațiune căreia i-a revenit, conform algoritmului din cadrul Coaliției, funcția de Guvernator al Deltei, să aleagă persoana potrivită în acest rol.

Copreședintele USR PLUS a evocat, în mesajul său, impactul pe care realizările marelui sportiv l-a avut asupra sa.  Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist al României, care a câștigat de-a lungul impresionantei sale cariere 7 medalii la cele 5 ediții ale Jocurilor Olimpice la care a participat.

El era internat la Spitalul „Elias” din București de trei luni, după ce a fost diagnosticat cu cancer, starea lui s-a agravat în ultima lună, iar duminică, a încetat din viață, la vârsta de 71 de ani.

„Mi-ai inspirat copilăria prin hotărârea ta de a face imposibilul”

„Dragă Ivan, am tot sperat în ultimele luni ca acest moment să se îndepărteze cât mai mult în viitor. Îmi e greu să-mi imaginez Delta fără iubirea și fără atașamentul tău pentru acest tărâm, la a cărui legendă ai adăugat legenda ta. Mi-ai inspirat copilăria prin hotărârea ta de a face imposibilul, de a lupta până la capăt, mereu cu ochii în zare. Viața mi-a oferit mai târziu șansa și onoarea de a te cunoaște, de a cunoaște Omul din spatele campionului”, a scris Dacian Cioloș, pe contul de Facebook.

„Drum lin, Ivan. Mai erau atâtea lucruri de făcut, atâtea proiecte, atâtea idei. Omenia, imensa ta modestie, onoarea, dorința ta de a face bine Deltei și oamenilor ei ne vor însoți mai departe. Dumnezeu să te aibă în pază și să veghezi de acolo de unde ești asupra Deltei, asupra iubirii dintre noi și natură, așa cum ai făcut-o câtă vreme ai fost printre noi. Condoleanțe familiei, condoleanțe celor care i-au fost aproape”, a transmis copreședintele USR PLUS.

Un mesaj emoționant a scris și soția lui, Valérie Cioloş-Villemin. „ Cuvintele îmi lipsesc să exprim ce gol lași cu plecarea ta dincolo – în lumea mea și în această România care are atât nevoie de frați și modele de umanitate”, a scris soția lui Dacian Cioloș.

Cooptat pentru desemnarea Guvernatorului Deltei

Unul dintre proiectele în care Dacian Cioloș l-a cooptat pe Ivan Patzaichin, însă pentru foarte puțin timp, a fost procesul de desemnare a Guvernatorul Deltei, după cum anunța, în 15 ianuarie, pe contul de Facebook. „Numirea nu poate fi doar o simplă decizie politică”, spunea atunci Dacian Cioloș.

Conform algoritmului coaliției de guvernare, nominalizarea pentru funcția de guvernator al Deltei Dunării a revenit USR PLUS. Inițial, USR PLUS i-a propus marelui fost sportiv Ivan Patzaichin să conducă un comitet consultativ care să ajute la numirea viitorului guvernator al Administrației Biosferei Delta Dunării, dar, la susrt timp, acesta a renunțat, denunțând „atacuri violente”

„L-am rugat, împreună cu Dan Barna, pe Ivan Patzaichin să conducă procesul de desemnare a guvernatorului Deltei și a conducerii executive a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), responsabilitate care a revenit USR PLUS după negocierile cu partenerii de coaliție. Pe Ivan am onoarea să-l cunosc de mulți ani. Dincolo de performanțele sportive magice, i-am cunoscut și îi apreciez latura umană profundă, modestia, atașamentul lui deplin pentru pământul natal deltaic, care este o valoare și un simbol al României, așa cum este și Ivan. Ne bucurăm că Ivan a acceptat să dea o mână de ajutor în acest proces prin care USR PLUS propune în premieră o desemnare transparentă și consultativă pentru stabilirea conducerii executive ARBDD”, scria Dacian Cioloș.

„Numirea nu poate fi doar o simplă decizie politică, ci una care să implice comunitatea acestei rezervații naturale cu un potențial imens, în care e nevoie de o viziune împărtășită de toată comunitatea cu interese în Deltă, pentru ca un astfel de proiect de protejare a rezervației biosferei Delta Dunării să reușească. Vreau să scoatem Delta Dunării din circuitul politizării, pentru că dezvoltarea durabilă a zonei e un obiectiv național și chiar european prin valoarea patrimoniului natural și cultural de acolo, dar și mărimea finanțărilor de la UE care pot fi atrase”, argumenta copreședintele USR PLUS.

Ivan Patzichin: „Am fost surprins de violenţa atacurilor la adresa mea”

La câteva zile de la acest anunțul lui Dacian Cioloș, în 17 ianuarie, Ivan Patzaichin a anunțt că se retrage din grupul consultativ propus de USR PLUS pentru stabilirea conducerii executive a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, declarându-se surprins de violenţa atacurilor la adresa sa pe acest subiect.

„Cred foarte tare în ideea de a decide transparent, printr-un proces de consultare, cine să fie guvernatorul ARBDD. Tocmai de aceea am acceptat să fiu parte din acest proces, însă am fost surprins de violenţa atacurilor la adresa mea pe acest subiect. Sunt mulţi oameni de calitate în Tulcea, şi sunt convins că vor găsi posibilitatea de a colabora şi fără mine. Aşa că mă voi retrage din această activitate. Eu n-am avut niciodată alte interese decât de a contribui la dezvoltarea Deltei şi la bunăstarea oamenilor săi. Nu doresc să trebuiască să dovedesc mereu şi mereu acest lucru, sau prin prezenţa mea să pun în pericol acest proces. Sper să continue această consultare, să ducă la rezultate frumoase şi le doresc succes celor ce o vor duce la bun sfârşit”, a scris Patzaichin pe Facebook.

În 18 ianurie, președintele USR și-a depus demisia, după ce comentariile sale la adresa lui Ivan Patzaichin au apărut în spațiul public. Mirel Constantin afirmase că prezenţa lui Ivan Patzaichin în această comisie echivalează cu „lupul paznic la oi”.

După încă cinci zile, în 22 ianuarie, a subliniat că nu revine asupra deciziei și că speră ca Guvernatorul ARBDD să facă politica Deltei, nu politică

„Deși sunt gata să sprijin găsirea de soluții care să asigure o dezvoltare de bun simț a Deltei, nu voi mai avea un rol principal direct în procesul de selecție a guvernatorului ARBDD. Nu am revenit asupra acestei decizii. Voi urmări desfășurarea consultărilor, la fel ca orice om interesat de soarta Deltei, și îmi voi spune punctul de vedere doar dacă voi simți că este nevoie. Sper ca modul transparent de dialog să ducă la alegerea unui profesionist cu viziune, care să vină cu un program realist, croit pentru binele Deltei. Guvernatorul ARBDD să facă politica Deltei, nu politică. #Sănufacemrăuldarnicibinelecusila #NicolaeSteinhardt ”, scria marele sportiv, în 22 ianuarie.

Din iulie 2021, Guvernator al Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” este Atena-Adriana Groza, care a fost propusă de USR PLUS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția