Daniel Dăianu, despre industria financiară: „Băncile centrale ştiu că tot cetăţeanul va plăti, dacă se întâmplă ceva…”

Daniel Dăianu, despre industria financiară: „Băncile centrale ştiu că tot cetăţeanul va plăti, dacă se întâmplă ceva...”
Daniel Dăianu, despre industria financiară: „Băncile centrale ştiu că tot cetăţeanul va plăti, dacă se întâmplă ceva...” / Foto: Silviu Matei
Publicat: 18/12/2020, 07:21

Băncile centrale știu că tot cetățeanul de rând va plăti, dacă sistemul bancar intră în colaps din cauza creditelor neperformante din industriile afectate de schimbările climatice, a spus Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, la un eveniment pe teme de mediu.

„Industria financiară îşi dă seama – în primul rând bancherii centrali, care sunt oamenii care au şi informaţie multă, adecvată – îşi dau seama către ce blocaj, nu spun catastrofă, şi către ce mare problemă ne îndreptăm dacă, de pildă, sistemul bancar, din cauza unei deteriorări sistematice a portofoliului prin expunerea pe care o au faţă de diverse industrii care ies din joc – vorbesc de fenomenul schimbării de climă – şi atunci credite performante se transformă în credite neperformante.

„Va plăti tot cetățeanul…”

Băncile centrale sunt foarte preocupate, pentru că lucrează cu reguli de prudenţialitate, trebuie să ajute băncile comerciale să deschidă ochii, să-şi transforme portofoliile, adică să privească viitorul, nu doar să limiteze stricăciunile, să fie proactive.

Şi, nu în ultimă instanţă, băncile centrale îşi dau seama că dacă se întâmplă ceva iar cu industria financiară, cu industria bancară, va plăti tot cetăţeanul, tot bugetele publice, pentru că băncile nu sunt un dar de la Dumnezeu, ele sunt tot nişte creaţii ale evoluţiei societăţii umane, să spunem, din ultimele 700-800 de ani, iar o prăbuşire bancară din diverse motive va implica din nou intervenţia Guvernelor, care oricum au de făcut faţă la impactul schimbării de climă”, a afirmat Dăianu, potrivit HotNews.ro.

Dăianu a spus că bancherii au înțeles problema schimbărilor climatice. „De aceea există această reţea a bancherilor centrali, care era de negândit cu câţiva ani în urmă. (…) Acum şi-au dat seama că schimbarea de climă are un impact atât de sever asupra activităţii economice, asupra industriei bancare, dacă nu se iau măsuri adecvate, încât băncile centrale vor avea o mare problemă nu peste mulţi ani. Şi există această înţelegere, iar Comisia Europeană are, evident, această înţelegere”, a precizat el.

„Ceea ce este izbitor şi trebuie să dea de gândit foarte multora este noua atitudine în mediul băncilor centrale şi chiar în lumea bancherilor şi şefilor de bănci: dacă în ceea ce priveşte băncile centrale poţi să vorbeşti de un pragmatism, dar şi de o gândire mai înţeleaptă decât la nivelul băncilor comerciale, la acestea din urmă este uşor de sesizat pragmatismul, pentru că îşi dau seama ce s-ar întâmpla să rămână cu portofoliile de credite minate de expunerea pe industrii care vor fi în declin rapid. Este vizibil că industriile care valorifică ce este fosil şi nu este regenerabil vor fi în declin puternic”, a arătat Daniel Dăianu.

„În rapoartele pe care eu le elaborez la Banca Naţională – e un raport prin care monitorizăm evoluţiile în Uniunea Europeană – eu în mod sistematic vorbesc de o ameninţare existenţială (reprezentată de schimbările climatice, n.r.). Să ştiţi că ne mai descurcăm cu o pandemie, o pandemie nu aneantizează lumea, o pandemie lasă victime multe şi este periculoasă în sine, în timp ce schimbarea de climă, dacă nu o putem combate aşa cum se cuvine, poate să ne termine. Schimbarea climei este marea ameninţare la adresa viitorului speciei umane”, a explicat Dăianu.

„Bugetul UE este minuscul pentru problema schimbărilor de climă”

De asemenea, bugetul UE pentru necesitățile combaterii schimbărilor climatice „este minuscul”, a avertizat Dăianu: „Pe viitor, dacă nu vom reuşi totuşi în această tranziţie (…), ne vom confrunta şi cu probleme de ordin geopolitic. Să ne gândim că migraţia sau imigraţia puternică în Uniunea Europeană a fost provocată de conflicte militare. În viitor vom avea mişcare de populaţie provocată de schimbarea de climă, pentru că oamenii, până să meargă la teatru sau să vizioneze un film, au nevoie de mâncare şi de apă. Deci, e posibil să asistăm la aşa ceva, la migraţie înăuntrul graniţelor Uniunii Europene, dacă nu ne vom ocupa de această mare-mare chestiune, şi asta înseamnă şi o restructurare a bugetului Uniunii Europene, care încă în largă măsură finanţează: coeziunea – şi ai spune pe bună dreptate că sunt discrepanţe foarte mari în Uniunea Europeană; Politica Agricolă Comună – şi ai spune pe bună dreptate că ai nevoie totuşi de o agricultură care să ofere oamenilor mâncare la costuri rezonabile. Pe de altă parte, ai presiunile celelalte, cu un buget al UE care este minuscul. Ce înseamnă bugetul Uniunii Europene? 1% din PIB-ul cumulat, chiar dacă acum ai Fondul de Redresare, care nici nu ştii dacă se va permanentiza în viitor. Şi cu el bugetul UE este mic şi nu răspunde la presiuni care ne vor copleşi în viitor, dacă Uniunea nu va fi mai productivă, dacă nu vom avea bugete publice mai robuste şi dacă nu vom avea o altă atitudine a oamenilor”.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Casa de Pensii a făcut anunțul! S-a aflat adevărul despre pensiile din România. Nimeni nu...
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...