Daniel Dăianu, despre industria financiară: „Băncile centrale ştiu că tot cetăţeanul va plăti, dacă se întâmplă ceva…”

Daniel Dăianu, despre industria financiară: „Băncile centrale ştiu că tot cetăţeanul va plăti, dacă se întâmplă ceva...”
Daniel Dăianu, despre industria financiară: „Băncile centrale ştiu că tot cetăţeanul va plăti, dacă se întâmplă ceva...” / Foto: Silviu Matei
Publicat: 18/12/2020, 07:21

Băncile centrale știu că tot cetățeanul de rând va plăti, dacă sistemul bancar intră în colaps din cauza creditelor neperformante din industriile afectate de schimbările climatice, a spus Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, la un eveniment pe teme de mediu.

„Industria financiară îşi dă seama – în primul rând bancherii centrali, care sunt oamenii care au şi informaţie multă, adecvată – îşi dau seama către ce blocaj, nu spun catastrofă, şi către ce mare problemă ne îndreptăm dacă, de pildă, sistemul bancar, din cauza unei deteriorări sistematice a portofoliului prin expunerea pe care o au faţă de diverse industrii care ies din joc – vorbesc de fenomenul schimbării de climă – şi atunci credite performante se transformă în credite neperformante.

„Va plăti tot cetățeanul…”

Băncile centrale sunt foarte preocupate, pentru că lucrează cu reguli de prudenţialitate, trebuie să ajute băncile comerciale să deschidă ochii, să-şi transforme portofoliile, adică să privească viitorul, nu doar să limiteze stricăciunile, să fie proactive.

Şi, nu în ultimă instanţă, băncile centrale îşi dau seama că dacă se întâmplă ceva iar cu industria financiară, cu industria bancară, va plăti tot cetăţeanul, tot bugetele publice, pentru că băncile nu sunt un dar de la Dumnezeu, ele sunt tot nişte creaţii ale evoluţiei societăţii umane, să spunem, din ultimele 700-800 de ani, iar o prăbuşire bancară din diverse motive va implica din nou intervenţia Guvernelor, care oricum au de făcut faţă la impactul schimbării de climă”, a afirmat Dăianu, potrivit HotNews.ro.

Dăianu a spus că bancherii au înțeles problema schimbărilor climatice. „De aceea există această reţea a bancherilor centrali, care era de negândit cu câţiva ani în urmă. (…) Acum şi-au dat seama că schimbarea de climă are un impact atât de sever asupra activităţii economice, asupra industriei bancare, dacă nu se iau măsuri adecvate, încât băncile centrale vor avea o mare problemă nu peste mulţi ani. Şi există această înţelegere, iar Comisia Europeană are, evident, această înţelegere”, a precizat el.

„Ceea ce este izbitor şi trebuie să dea de gândit foarte multora este noua atitudine în mediul băncilor centrale şi chiar în lumea bancherilor şi şefilor de bănci: dacă în ceea ce priveşte băncile centrale poţi să vorbeşti de un pragmatism, dar şi de o gândire mai înţeleaptă decât la nivelul băncilor comerciale, la acestea din urmă este uşor de sesizat pragmatismul, pentru că îşi dau seama ce s-ar întâmpla să rămână cu portofoliile de credite minate de expunerea pe industrii care vor fi în declin rapid. Este vizibil că industriile care valorifică ce este fosil şi nu este regenerabil vor fi în declin puternic”, a arătat Daniel Dăianu.

„În rapoartele pe care eu le elaborez la Banca Naţională – e un raport prin care monitorizăm evoluţiile în Uniunea Europeană – eu în mod sistematic vorbesc de o ameninţare existenţială (reprezentată de schimbările climatice, n.r.). Să ştiţi că ne mai descurcăm cu o pandemie, o pandemie nu aneantizează lumea, o pandemie lasă victime multe şi este periculoasă în sine, în timp ce schimbarea de climă, dacă nu o putem combate aşa cum se cuvine, poate să ne termine. Schimbarea climei este marea ameninţare la adresa viitorului speciei umane”, a explicat Dăianu.

„Bugetul UE este minuscul pentru problema schimbărilor de climă”

De asemenea, bugetul UE pentru necesitățile combaterii schimbărilor climatice „este minuscul”, a avertizat Dăianu: „Pe viitor, dacă nu vom reuşi totuşi în această tranziţie (…), ne vom confrunta şi cu probleme de ordin geopolitic. Să ne gândim că migraţia sau imigraţia puternică în Uniunea Europeană a fost provocată de conflicte militare. În viitor vom avea mişcare de populaţie provocată de schimbarea de climă, pentru că oamenii, până să meargă la teatru sau să vizioneze un film, au nevoie de mâncare şi de apă. Deci, e posibil să asistăm la aşa ceva, la migraţie înăuntrul graniţelor Uniunii Europene, dacă nu ne vom ocupa de această mare-mare chestiune, şi asta înseamnă şi o restructurare a bugetului Uniunii Europene, care încă în largă măsură finanţează: coeziunea – şi ai spune pe bună dreptate că sunt discrepanţe foarte mari în Uniunea Europeană; Politica Agricolă Comună – şi ai spune pe bună dreptate că ai nevoie totuşi de o agricultură care să ofere oamenilor mâncare la costuri rezonabile. Pe de altă parte, ai presiunile celelalte, cu un buget al UE care este minuscul. Ce înseamnă bugetul Uniunii Europene? 1% din PIB-ul cumulat, chiar dacă acum ai Fondul de Redresare, care nici nu ştii dacă se va permanentiza în viitor. Şi cu el bugetul UE este mic şi nu răspunde la presiuni care ne vor copleşi în viitor, dacă Uniunea nu va fi mai productivă, dacă nu vom avea bugete publice mai robuste şi dacă nu vom avea o altă atitudine a oamenilor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?