SCHIMBĂRI CLIMATICE. România, alături de alte șase state UE, va fi puternic afectată de fenomenul deșertificării

SCHIMBĂRI CLIMATICE. România, alături de alte șase state UE, va fi puternic afectată de fenomenul deșertificării
Efectele schimbărilor climatice vor fi deosebit de acute în România, arată studiile / Sursa: greennews.ro
Publicat: 20/06/2020, 17:00

Deșertificarea nu se referă la extinderea deșerturilor existente. Se întâmplă deoarece ecosistemele sunt vulnerabile la supraexploatare și la utilizarea necorespunzătoare.

Deșertificarea reprezintă unul din cele mai mari pericole cu care omenirea se confruntă în ultimul secol de schimbări climatice acute. Activiștii de mediu, dar și autoritățile din lumea întreagă trag de ani buni numeroase semnale de alarmă în privința acestui fenomen, care este tot mai prezent și care transformă zone întinse, altădată pline de vegetație și faună, în pământ arid și neproductiv.

Și pentru România, deșertificarea este o amenințare din ce în ce mai mare și mai vizibilă, pentru care este nevoie de acțiuni suplimentare imediate.

În decembrie 2013, în cea de-a șasea comunicare națională privind schimbările climatice, autoritățile române au estimat că suprafața expusă la deșertificare, caracterizată de o climă aridă, semiaridă sau uscat-subumedă, era de aproximativ 30% din suprafața totală a României, situându-se în cea mai mare parte în Dobrogea, în Moldova, în partea de sud a Câmpiei Române și în Câmpia de Vest.

Care sunt cauzele

Cel mai recent raport UE din 2018 avertizează clar că țara noastră, alături de alte șase state din Uniunea Europeană (Portugalia, Spania, Italia, Grecia, Cipru, Bulgaria) vor fi puternic afectate de fenomenul deșertificării. Perioade lungi de temperaturi ridicate și de precipitații reduse, care sunt tot mai frecvente și parcă devin o normalitate an de an, ne avertizează de importanța stringentă a acestei probleme.

Scenariile privind schimbările climatice arată o creștere a vulnerabilității la deșertificare în Europa în decursul acestui secol, cu creșteri ale temperaturilor și ale perioadelor de secetă și cu mai puține precipitații în sudul Europei. Efectele acesteia vor fi deosebit de acute în România.

Potrivit raportului, riscul de deșertificare este deosebit de grav în sudul Portugaliei, în anumite părți ale Spaniei și în sudul Italiei, în sud-estul Greciei, în Malta, în Cipru și în anumite zone adiacente Mării Negre din Bulgaria și din România. Potrivit studiilor, aceste zone sunt adesea afectate de eroziunea solului, de salinizare, de pierderea carbonului organic din sol, de declinul biodiversității solului și de alunecări de teren.

Citiți continuarea pe greennews.ro.

Greennews.ro este partenerul Gândul.ro în organizarea Conferinței digitale LIVE „Recycle Now” , eveniment care va avea loc pe data de 25 iunie, la ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.