De ce a fost iertat în instanță un șofer amendat de Poliție. Ce GREȘEALĂ uluitoare au făcut agenții de la Rutieră

De ce a fost iertat în instanță un șofer amendat de Poliție. Ce GREȘEALĂ uluitoare au făcut agenții de la Rutieră
Caracter ilustrativ/Sursă/Mediafax Foto
Publicat: 04/02/2023, 10:26
Actualizat: 04/02/2023, 10:46

Un șofer din județul Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea în totalitate.

Judecătoria Timișoara a anulat o amendă de 1.300 de lei aplicată de Poliție unui șofer pentru că nu a respectat indicatorul „Oprire” de la trecerea de nivel cu cale ferată de la Chișoda (lângă Timișoara). Amenda a fost aplicată în 30 octombrie 2022, iar șoferul a contestat sancțiunea în instanță arătând că „starea de fapt reţinută prin procesul verbal nu este conformă cu realitatea”, potrivit Adevărul.ro.

Șoferul amendat a demonstrat că trecerea de nivel cu calea ferată este dotată și cu semnale luminoase, iar în momentul în care a traversat a respectat semnalul intermitent alb, care permite trecerea.

În plus, acesta a invocat articolul de lege care prevede „participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate: semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier; semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor; semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei; semnalele luminoase sau sonore; indicatoarele; marcajele; regulile de circulaţie”.

Judecătorul i-a făcut dreptate șoferului

În urma analizării probelor, judecătorul i-a dat dreptate șoferului, arătând că acesta a respectat legea, respectând semnalele luminoase (alb intermitent) care îi permit trecerea.

„Instanţa reţine că petentul a făcut dovada unei situaţii de fapt diferite de cea reţinută de agentul constatator, respectiv a împrejurării că trecerea la nivel cu calea ferată pe care a traversat-o a fost semnalizată”, se arată în sentință.

Judecătorul a mai reținut că inclusiv din probele depuse de Poliție la dosar reiese că șoferul a fost amendat pe nedrept.

„De altfel, agentul constatator a recunoscut expres în cuprinsul raportului depus că semaforul montat la trecerea simplă la nivel cu calea ferată era în funcţiune şi avea culoarea albă. Mai mult, din conţinutul înregistrării video efectuate cu body cam-ul agentului constatator reiese în mod neechivoc atât existenţa semnalizării rutiere cât şi faptul că semaforul avea culoarea albă intermitentă”, se arată în sentință, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase