UPDATE | Dosarul Ferma Dacilor: Redeschiderea urmăririi penale pentru foștii șefi din ISU, amânată / Funcţionara reţinută, pusă în libertate

UPDATE | Dosarul Ferma Dacilor: Redeschiderea urmăririi penale pentru foștii șefi din ISU, amânată / Funcţionara reţinută, pusă în libertate
Publicat: 18/01/2024, 23:10

Tribunalul Prahova era așteptat să vină astăzi (joi-n.r) cu o decizie, în dosarul Ferma Dacilor, privind redeschiderea urmăririi penale pentru foști șefi din ISU acuzați de favorizarea complexului fără aviz.

UPDATE 2 – Funcţionara reţinută în dosarul Ferma Dacilor, pusă în libertate pentru că instanţa nu s-a pronunţat asupra cererii de arestare preventivă

Angajata de la Serviciul urbanism din Primăria Gura Vadului care a fost reţinută miercuri în dosarul în care este anchetat incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor a fost pusă în libertate, joi, pentru că instanţa de judecată nu s-a pronunţat cu privire la propunerea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele femeii.

Inculpată în dosarul în care este anchetat incendiul de la complexul Ferma Dacilor, funcţionara de la Primăria Gura Vadului a fost eliberată, în condiţiile în care, joi, la ora 15:00, a expirat ordonanţa de reţinere pe numele său, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Procurorii au formulat propunere de arestare preventivă pe numele femeii, însă Judecătoria Ploieşti nu s-a pronunţat înainte de expirarea ordonanţei care a permis reţinerea femeii pentru 24 de ore.

Femeia este acuzată de abuz în serviciu, fiind suspectată că nu a făcut verificări înainte de a emite documentele care atestă construcţiile din complexul turistic.

Judecătoria Ploieşti se va pronunţa, vineri, asupra propunerii procurorilor privind arestarea preventivă a funcţionarei.

Primarul comunei Gura Vadului, fostul edil şi funcționara din primărie au fost audiați miercuri, 17 ianuarie la Parchetul Prahova.

Angajata primăriei care s-a ocupat de documentele construcţiilor din complexul Ferma Dacilor a fost reținută 24 de ore, iar edilul şi fostul primar au fost plasaţi sub control judiciar.

UPDATE: Tribunalul Prahova a amânat, joi, pronunţarea în dosarul care vizează redeschiderea urmăririi penale în speţa instrumentată de DNA în care un fost şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova şi un fost inspector de prevenire au fost cercetaţi pentru că ar fi permis funcţionarea fără aviz de securitate la incendiu a complexului turistic Ferma Dacilor de la Tohani. Dosarul fusese clasat, însă după incendiu a fost propusă în instanţă redeschiderea urmăririi penale.

Judecătorii Tribunalului Prahova au decis, joi, să amâne pronunţarea în dosarul privind redeschiderea anchetei în care fostul şef al ISU Prahova Elisei Tiberiu Dumitru, în prezent pensionat, şi o fostă angajată a Inspecţiei de Preveniresunt suspectaţi că au favorizat funcţionarea fără avize a complexului turistic Ferma Dacilor. Termenul la care instanţa ar trebui să decidă dacă dosarul va fi redeschis la DNA este 22 ianuarie.

Elisei Tiberiu Dumitru şi Cristina Chelba au calitatea de intimaţi în dosar.

Cine și ce mai fac inspectorii

Elisei Tiberiu Dumitru a condus ISU Prahova şi s-a pensionat în anul 2021, şeful DSU, Raed Arafat dezvăluind public, după incendiul de la Ferma Dacilor, că pensionarea acestuia şi a unui alt fost şef din cadrul ISU Prahova nu s-a făcut ”cu voia lor”. Cristina Chelba, fostă angajată în Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Prahova, și-a continuat cariera în sistemul de urgență.

Cristina Chelba a fost ofiţer specialist I în cadrul Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova. De mai mult timp ea a avansat, iar surse din instituţie au declarat pentru News.ro că lucrează în cadrul IGSU, pe o funcţie superioară celei pe care o deţinea în ISU Prahova, având atribuţii care îi permit să îi controleze pe foştii ei colegi de la Prahova.

În acest caz, cei doi foști șefi din Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, Elisei Tiberiu Dumitru și Cristina Chelba, au fost cercetați pentru presupusa favorizare a funcționării complexului turistic Ferma Dacilor fără aviz de securitate la incendiu. Acest complex a fost parțial distrus într-un tragic incendiu soldat cu opt decese.

Dosarul, inițial clasat, a fost readus în atenția instanței după tragedia de la Ferma Dacilor. Tribunalul Prahova a amânat recent luarea unei decizii în acest caz, întrucât avocatul lui Elisei Tiberiu Dumitru a solicitat un nou termen pentru pregătirea pledoariei.

Amână cauza având în vedere cererea de amânare formulată de către apărătorul ales al inculpatului Dumitru Elisei Tiberiu, în vederea pregătirii apărării, a anunțat joi instanța, lăsând să se înțeleagă că atmosfera în jurul acestui caz este tensionată.

Identitatea a celei de-a opta victime din tragedia „Ferma Dacilor”, stabilită prin expertiză antropologică

Anchetatorii implicați în cazul tragicului incendiu de la „Ferma Dacilor” au efectuat recent o expertiză antropologică pentru a confirma în mod cert identitatea celei de-a opta victime, descoperită la câteva zile după eveniment. Aceasta este fiica celui numit „Pif,” care a pierit în incendiu împreună cu cei doi băieți ai săi.

În cursul zilei de ieri o funcționară din cadrul Primăriei Gura Vadului a fost reținută în dosarul „Ferma Dacilor,” fiind acuzată de fals și uz de fals, conform unor surse judiciare citate de AGERPRES. Femeia, responsabilă în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, a fost dusă la audieri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, alături de fostul și actualul primar ai comunei.

Potrivit anchetatorilor, responsabilii din Primăria Gura Vadului au inițiat demersuri și măsuri pentru „intrarea în legalitate” a Fermei Dacilor cu încălcarea legii. În cazul funcționarei reținute, se afirmă că aceasta a omis să verifice îndeplinirea condițiilor legale, îndeplinindu-și defectuos îndatoririle de serviciu.

Comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova arată că funcționara publică a emis certificate de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte necorespunzătoare adevărului. Omiterea verificării condițiilor legale a provocat vătămarea drepturilor legitime ale persoanelor care au beneficiat de servicii de cazare și a drepturilor fundamentale la integritate corporală și viață.

Citește și:

EXCLUSIV | Înțelegerea secretă pe care patronul de la Ferma Dacilor a avut-o cu procurorii care îl anchetează. Cornel Dinicu știa exact ce-l așteaptă

EXCLUSIV | Un cunoscut bodyguard din București și doi dintre copiii săi, morți în incendiul de la Ferma Dacilor. Bărbatul era chiar finul patronului

EXCLUSIV | Informații șocante după tragedia de la Ferma Dacilor: ”Acum o săptămână a luat foc bucătăria! La parter era chef cu interlopi, te speriai”

EXPERTUL criminalist Tudorel Butoi, despre incendiul de la Ferma Dacilor: ”Nimeni nu va putea vreodată să mă convingă că nu e mână criminală”

EXCLUSIV | Cine sunt victimele incendiului de la Ferma Dacilor. Majoritatea, tineri care ar fi participat la petrecerea fiului lui Cornel Dinicu

Ce planuri avea cu „Ferma Dacilor” patronul Cornel Dinicu/Pensiunea funcționa FĂRĂ AUTORIZAȚIE de securitate la incendiu!

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto