Demiterea lui Octav Bjoza, contestată de AUR! „Eroii nu pot fi eliminați prin decizii administrative”

Demiterea lui Octav Bjoza, contestată de AUR! „Eroii nu pot fi eliminați prin decizii administrative”
Demiterea lui Octav Bjoza, contestată de AUR! „Eroii nu pot fi eliminați prin decizii administrative”
Publicat: 16/03/2021, 12:40

AUR transmite că „eroii nu pot fi eliminați prin decizii administrative”, referindu-se la demiterea lui Octav Bjoza, fost deținut politic, din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

AUR: „Eroii nu pot fi eliminați administrativ”

„Eroii nu pot fi eliminați prin decizii administrative. Alianța pentru Unirea Românilor își exprimă dezamăgirea față de faptul că, prin decizia premierului Cîțu de a-l demite pe dl Octav Bjoza din funcția în care îi reprezenta pe deținuții politici anticomuniști, statul român transmite cetățenilor săi și lumii întregi că demnitatea, curajul și verticalitatea morală nu sunt lucruri care să merite a fi promovate și onorate. Gestul premierului PNL de a-l demite pe singurul anticomunist autentic din aparatul guvernamental arată care este adevărata culoare a coaliției de guvernământ: roșul aprins, al tancurilor sovietice, bolșevice”, potrivit unui comunicat de presă al Alianței pentru Unirea Românilor.

AUR susține că Bjoza este un adevărat erou al României, cu care orice Executiv ar trebui să se mândrească.

„Diferența esențială dintre Octav Bjoza și Cîțu este că în timp ce Octav Bjoza s-a jertfit pentru țară, actualii guvernanți sacrifică țara pentru interesele lor. Duplicitatea guvernanților este stupefiantă. Chiar dacă au condamnat verbal sinistrul experiment comunist, PNL și președintele Iohannis nu au ezitat să decapiteze conducerea IICCMER, instituția care investiga crimele odiosului regim, iar acum să-l arunce la coș pe singurul reprezentant al demnității naționale din Guvern, pe Octav Bjoza”, mai arată comunicatul AUR.

Simion: „AUR, alături de foștii deținuți politici”

„AUR este și va fi alături de foștii deținuți politici, de cei care au luptat pentru demnitatea și întregirea Țării și va face totul pentru ca memoria lor și a celor care s-au opus deschis comunismului să fie onorată de generațiile viitoare, pentru ca acestea să știe că în România s-a luptat și s-a murit pentru Libertate!” a declarat, potrivit comunicatului, George Simion, copreședintele AUR.

Octav Bjoza, criticat de Florin Cîțu

Octav Bjoza, liderul AFDPR, a fost demis din funcția subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Decizia semnată de Florin Cîţu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Premierul îl acuză pe Bjoza că a încercat să mistifice istoria, punând pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România. Cîțu îl acuză și că a dorit să aducă argumente pentru ca urmașii „naziștilor sau fasciștilor” să beneficieze de drepturi din partea statului român.

„A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice.

Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului”, a afirmat Cîțu.

Premierul mai consideră că „o asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României”.

Klaus Iohannis, criticat după ce l-a decorat pe Bjoza

Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului au criticat decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe Octav Bjoza.

Prima decorație acordată de președintele Klaus Iohannis de la începerea mandatului său a provocat o reacție neașteptată din partea Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului. Reprezentanții instituției au criticat decizia șefului statului de a-l răsplăti pe Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național Steaua României.

„MCA Romania ia act, cu dezamăgire, de decizia Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler unui deținut politic care se afișează public cu un partid susținator al Mișcării Legionare și al neo-nazismului”, se arată într-un comunicat din 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?