Dezinteres din partea Primăriei Brașov pentru Casa Imnului, locul unde Andrei Mureșanu a scris „Deșteaptă-te, române!”

Dezinteres din partea Primăriei Brașov pentru Casa Imnului, locul unde Andrei Mureșanu a scris „Deșteaptă-te, române!”
Publicat: 01/09/2023, 15:09
Actualizat: 01/09/2023, 15:09

Compania imobiliară Regatta Estate, reprezentantul exclusiv pentru vânzarea imobilului „Casa Imnului” din Brașov îl acuză pe Primarul Allen Coliban de lipsă de interes față de monumentul istoric.

Redăm mai jos integral comunicatul emis de compania Regatta, prin CEO Eduard Mircea Uzunov:

La conducerea Primăriei Brașov domnește dezinteresul față de Casa Imnului, monument istoric de importanță esențială.

La Primăria Brașov domnește dezinteresul față de Casa Imnului, monument istoric cunoscut și sub numele de Casa ”Deșteaptă-te, române!”, în care poetul și revoluționarul pașoptist Andrei Mureșanu a scris versurile care au devenit, după Revoluție, Imnul de Stat al României.
În pofida valorii istorice incontestabile a imobilului ca simbol al luptei pentru libertate națională, decizia primarului USR Allen Coliban de a-și exercita dreptul de preempțiune se lasă mult așteptată.

Primarul a susținut – în răspunsul transmis către compania imobiliară Regatta Estate, reprezentantul exclusiv pentru vânzarea imobilului – că nu a primit o cerere oficială din partea societății, însă fondatorul companiei, Eduard-Mircea Uzunov, atestă că a transmis douăzeci și șapte de e-mailuri cu adresa în cauză, pentru primar și pentru fiecare consilier local, la data de 5 septembrie 2022.

Edilului i s-a solicitat să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca imobilul în care a locuit Andrei Mureșanu să fie ”onorat cum se cuvine” în patrimoniul cultural, însă nici o decizie nu a fost luată, la mai bine de un an de la cerere.

Viceprimarul Sebastian Rusu a declarat că primarul Allen Coliban ar fi mult mai interesat să cumpere un mall decât un simbol național, specificând și că i s-a propus achiziționarea Casei Imnului, numai că – fiind vorba despre o inițiativă liberală – acesta nu a fost receptiv, ca reprezentant al Uniunii Salvați România (USR), punct de vedere susținut și de Cătălin Anton, președintele Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, social-culturale, muncă, familie, educative, sportive, agrement, tineret, religie, învăţământ, sănătate şi protecţie socială din primărie.

Mai mult decât atât, dacă anul trecut avea întâietate achiziția unui mall, anul acesta primarul își dorește să cumpere un han cu zidurile dărâmate, fiind a doua oară când pune inițiativa pe ordinea de zi a Consiliul Local, conform Proiectului HCL privind aprobarea cumpărării unor imobile situate în Municipiul Brașov, pe str. Podul Crețului, în zona Pietrele lui Solomon, având nr. înregistrare 120497, din 18 august 2023.

Uzunov subliniază că „proprietarii vor să vândă la preţul de 1,6 milioane de euro, un preț extrem de mic, ținând cont de potenţialul cultural şi turistic al clădirii, amplasată pe latura de est a Cetății Brașovului. Pentru reconsolidarea și transformarea clădirii într-un hotel emblematic există deja un proiect, prevăzut cu 22 de camere, în urma căruia ar rezulta o suprafaţă generoasă de 2.300 mp.” Situația a fost semnalată și fostului Ministru al Culturii, domnul Lucian Romaşcanu.

”Deșteaptă-te, române!”, imnul de stat al României, a fost compus de Andrei Mureșanu, poet și revoluționar din Transilvania, devenind inițial marșul revoluționarilor pașoptiști. Nicolae Bălcescu l-a etichetat drept ”Marseilleza românilor”, iar versurile sale au inspirat, de-a lungul timpului, sentimentele patriotice ale românilor.

Steagul, stema, imnul și ziua națională sunt elementele distinctive ale unui stat, motiv pentru care acest imobil ar trebui să între în circuitul public, pentru a fi vizitat și a se evita astfel degradarea lui. Cu toate acestea, decizia primăriei de a-și exercita dreptul de preempțiune, achiziționându-l la modestul preț propus, întârzie să apară.

Casa Andrei Mureșanu, scoasă la vânzare pentru 1,5 milioane de euro

„Casa Imnului” – scoasă la vânzare pentru 1,5 milioane de euro – se află pe strada Castelului, pe latura de Est a Cetății Brașovului. În această clădire a locuit Andrei Mureșanu, poetul care a creat nemuritoarele versuri ale Imnului Național al României, “Deșteaptă-te, române”.

În apropierea clădirii se află și Muzeul Casa Mureșenilor, înființat în anul 1968, ca urmare a donației făcute de urmașii familiei Mureșanu, aici fiind, în prezent, documente și manuscrise legate de istoria Imnului Național.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | ”Casa Imnului” din Brașov, locul unde Andrei Mureșanu a scris ”Deșteaptă-te, române!”, scoasă la vânzare. Viceprimarul Rusu taxează lipsa de interes a primarului Coliban: ”Este normal să nu cumpărăm un simbol al acestei țări, dar să ne intereseze un mall?”

EXCLUSIV | Casa Imnului din Brașov, situație ambiguă după ce a fost scoasă la vânzare. Decizia primarului Allen Coliban se lasă așteptată: ”Ați fost prima și singura opțiune, vă rugăm să ne transmiteți un RĂSPUNS în termen de 5 zile”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
Cine este judecătoarea care a întrebat dacă tânărul mort în accidentul produs de Vlad Pascu...
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Micul oraș subteran din România, care se întinde pe o suprafaţă de 1.300 de metri...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cel mai mare supermarket din România dispare! Ce companie l-a cumpărat și în ce se...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
VIDEO - De ce boală cruntă suferea Mioara Roman: Fosta soție a lui Petre Roman...
Mioara Roman a murit în azilul în care era internată. Oana Roman NU a putut...
Zbârnâie telefoanele la cabinetul bossului pentru o domnișoară descurcăreață! Cum se ”tatonează” un post la...
Peste CÂT TIMP se refac PLĂMÂNII atunci când renunți LA FUMAT
MIOARA ROMAN, EXECUTATĂ silit! Motivul pentru care i se pusese poprire pe pensie
Gabriela Cristea, văzută goală de mulți bărbați. Reacția lui Tavi Clonda
Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
ADHD ar fi fost un avantaj evolutiv, sugerează noi cercetări