EXCLUSIV | Casa Imnului din Brașov, situație ambiguă după ce a fost scoasă la vânzare. Decizia primarului Allen Coliban se lasă așteptată: ”Ați fost prima și singura opțiune, vă rugăm să ne transmiteți un RĂSPUNS în termen de 5 zile”

EXCLUSIV | Casa Imnului din Brașov, situație ambiguă după ce a fost scoasă la vânzare. Decizia primarului Allen Coliban se lasă așteptată: ”Ați fost prima și singura opțiune, vă rugăm să ne transmiteți un RĂSPUNS în termen de 5 zile”
Publicat: 13/02/2023, 16:10
Actualizat: 13/02/2023, 16:56

Situație ambiguă în Brașov, după ce Casa Imnului – monument istoric cunoscut și sub numele de Casa ”Deșteaptă-te, române!” – a fost scoasă la vânzare. În pofida faptului că acest imobil are o valoare istorică extraordinară, fiind locul unde poetul și revoluționarul pașoptist Andrei Mureșanu a scris versurile care au devenit, după 1989, Imnul de Stat al României, decizia primarului USR Allen Coliban se lasă, încă, așteptată.

Primăria Brașov și-ar putea exercita dreptul de preempțiune în această speță, astfel încât ”Casa Imnului” să fie protejată de statul român și păstrată ca un simbol al luptei pentru libertate națională, numai că Allen Coliban susține că nu a primit o cerere oficială din partea companiei imobiliare Regatta Estate, reprezentant exclusiv pentru vânzarea ”Casei Andrei Mureșanu” din Cetatea Brașovului.

Pe data de 5 septembrie 2022, Eduard Uzunov, președintele companiei imobiliare, a transmis prin intermediul poștei electronice o adresă care a ajuns nu numai la primarul Allen Coliban, dar și la toți consilierii locali ai Primăriei Brașov. I s-a solicitat edilului să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca imobilul în care a locuit, o perioadă, Andrei Mureșanu să fie ”onorat cum se cuvine” în patrimoniul cultural, însă, până acum, nu a fost luată nicio decizie. (Mai multe informații AICI)

Allen Coliban: ”În situația în care se va formula o cerere, autoritatea locală este obligată să își exprime opțiunea de exercitare/neexercitare a dreptului de preempțiune”

Contactat de Gândul, primarul Allen Coliban a transmis prin intermediul Biroului Informații Publice și Mass-Media, în exclusivitate, că Primăria Brașov nu își poate propune să achiziționeze Casa Imnului decât în cazul în care ”proprietarul vânzător” va anunța că ”dorește să vândă imobilul-monument istoric deținut în proprietate, indicând prețul de vânzare și solicitând să ne exercităm sau nu dreptul de preempțiune, conform dispozițiilor cuprinse în Legea nr. 422/2001 – privind protejarea monumentelor istorice, republicată”.

În același timp, primarul Allen Coliban a precizat că nu a fost înregistrată, la Primăria Brașov, o astfel de cerere din partea companiei care este reprezentant exclusiv pentru vânzarea Casei Imnului.

Potrivit informațiilor de ultimă oră obținute, în exclusivitate, de Gândul, edilul Brașovului a trimis și către compania imobiliară Regatta Estate o adresă în care menționează că nu există o astfel de cerere, iar situația imobilului-simbol rămâne, încă, neclară, existând riscul ca locuința să fie vândută și ”pregătită” pentru o cu totul altă destinație, valoarea istorică fiind, realmente, în pericol.

Vânzarea unui imobil monument istoric este reglementată prin dispozițiile Legii nr. 422/2001 – privind protejarea monumentelor istorice, republicată, și presupune o procedură ce se impune respectată și obligatoriu parcursă”, precizează primarul Allen Coliban, acesta reamintind și că respectiva lege stabilește că ”monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preempțiune al statului român, prin Ministerul Culturii și Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerul Culturii și Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, (…) sub sancțiunea nulității absolute a vânzării”.

Nu există o cerere – formulată în baza Legii 422/2001 – prin care să se solicite ca Primăria Brașov să își exercite sau nu dreptul de preempțiune în cazul vânzării Casei Imnului.

La Primăria Municipiului Brașov, până la această dată, nu a fost înregistrată nicio cerere, întemeiată pe dispozițiile cuprinse în Legea nr. 422/2001, republicată, pentru exercitarea/neexercitarea dreptului de preempțiune la cumpărarea imobilului în discuție. În situația în care se va formula o cerere, autoritatea locală este obligată să își exprime opțiunea de exercitare/neexercitare a dreptului de preempțiune la cumpărarea imobilului monument istoric în cauză”, a specificat Allen Coliban, primarul Brașovului, în răspunsul transmis către compania imobiliară Regatta Estate.

Eduard Uzunov: ”În condițiile în care nu există interes din partea Primăriei și a Consiliului Local, va trebui să regândim strategia”

Gândul prezintă, în exclusivitate, și poziția companiei imobiliare Regatta Estate, președintele acesteia, Eduard Uzunov, solicitându-i primarului Brașovului să formuleze un răspuns tranșant în termen de cinci zile.

Eduard Uzunov îi reamintește lui Allen Coliban că încă de la începutul lunii septembrie 2022 a fost anunțată, printr-un e-mail, vânzarea Casei Imnului, numai că lucrurile nu sunt lămurite, iar stand-by-ul se prelungește. ”Prima și singura opțiune” inițială a companiei imobiliare a fost Primăria Brașov, fiind vorba despre un imobil monument istoric care trebuie să rămână parte integrantă a patrimoniului cultural al României.

Totuși, mai precizează Eduard Uzunov, compania pe care o conduce va regândi ”strategia” – în cazul în care răspunsul Primăriei Brașov va fi negativ – și se va da curs, în ultimă instanță, unor alte oferte.

Ca revenire la email-ul și oferta trimise în data de 05.09.2022, cu referire la imobilul «Casa Deșteaptă-te, române!» situat în Brașov, Regatta Estate, ca unic și exclusiv reprezentant al vânzătorului, dorim să știm în ce stadiu sunteți cu decizia privind achiziționarea acestui imobil.

Fiind direct interesați în această achiziționare, ca imobil de patrimoniu, ați fost, până acum, singura și prima noastră opțiune. Totuși, în condițiile în care nu există interes din partea Primăriei și a Consiliului Local, va trebui să regândim strategia și să dăm curs și altor oferte.

Menționăm că (n.red. – imobilul ”Casa Imnului”/”Deșteaptă-te, române!”) se poate vinde către terți, imobilul fiind pe societate, astfel neaplicându-se clauza de preempțiune. Vă rugăm să ne transmiteți răspuns în termen de 5 zile, pentru a putea lua decizia împreună cu clientul nostru. Cu stimă”, a precizat Eduard Uzunov în solicitarea transmisă lui Allen Coliban, primarul Brașovului.

”Marseilleza românilor”

”Deșteaptă-te, române!” – imnul de stat al României – a fost compus de Andrei Mureșanu, poet și revoluționar din Transilvania. Nicolae Bălcescu l-a etichetat drept ”Marseilleza românilor”, iar versurile sale au inspirat, de-a lungul timpului, sentimentele patriotice ale românilor.

Inițial,”Deșteaptă-te, române!” s-a numit ”Un răsunet” și a fost scris de Andrei Mureșanu la Brașov, în plină revoluție pașoptistă (1848), pe melodia anonimă a unui vechi imn religios intitulat ”Din sânul maicii mele”. Imnul a fost publicat, în luna iulie a aceluiași an, în ”Foaie pentru minte, Inimă și literatură”, devenind marșul revoluționarilor pașoptiști.

Atunci când a compus ”Un răsunet”/”Deșteaptă-te, române!”, Andrei Mureșanu a locuit în casa de pe strada Castelului, iar imobilul a devenit, astfel, un adevărat simbol național.

Acum, imobilul cu valoare istorică indiscutabilă este scos la vânzare pentru suma de 1,5 milioane de euro, iar această informație a declanșat discuții contradictorii între reprezentanții Consiliului Local Brașov și primarul USR, Allen Coliban.

Viceprimar: ”Asta de ce nu ne interesează, dacă tot avem un apetit pentru cumpărături?”

Contactat de Gândul, viceprimarul Brașovului, Sebastian Rusu, a precizat că i s-a propus primarului Allen Coliban ca Primăria Brașov să cumpere casa în care a trăit poetul Andrei Mureșanu, numai că edilul orașului nu este interesat, chiar dacă are ”apetit pentru cumpărături”.

Proiectul a aparținut consilierilor locali PNL, a mai spus viceprimarul Sebastian Rusu, iar primarul USR Allen Coliban ”nu îi place” (alte detalii AICI).

Noi am venit să-i propunem domnului primar să cumpărăm Casa Imnului, unde s-a născut Andrei Mureșanu și unde a fost compus Imnul României, unul din simbolurile țării noastre. Este de vânzare Casa Imnului. Problema este că, fiind proprietar o firmă, nu ajungea neapărat informația la Primărie, firma își poate cesiona părțile sociale și nu avem niciun drept de preempțiune.

Este normal să nu cumpărăm un simbol al acestei țări, dar să ne intereseze un mall? Nici nu se compară valoarea, era vreun milion de euro. O proprietate extraordinară, în centrul Brașovului, cu acces la două străzi, Aleea de sub Tâmpa și Strada Castelului. Asta de ce nu ne interesează, dacă tot avem un apetit pentru cumpărături? Numai că acesta a fost proiectul PNL și nu-i place domnului primar”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

EXCLUSIV | Clotilde Armand, înfrângere usturătoare în procesul cu ROMPREST. Curtea de Apel respinge, ca ”nefondat”, apelul primarului Sectorului 1: ”Anulează acțiunea acestui reclamant”

Viceprimarul Sectorului 1: ”Clotilde Armand TOACĂ BANII cetățenilor pe hârtii care vor rămâne, probabil, printr-un sertar. Se bate pasul pe loc” / Aproape 10 milioane de euro alocate pentru studii de fezabilitate

Viceprimarul Sectorului 1, după ședința Consiliului Local: ”Avem străzi precum cele din EVUL MEDIU, ceea ce Clotilde Armand a uitat din ziua în care «s-a înscăunat» la primărie”

EXCLUSIV | Prefectul Capitalei, ULTIMATUM pentru Nicușor Dan. Primarul general, somat să prezinte întreaga documentație prin care au fost stabilite 98 de Zone Protejate: ”În caz contrar, depunem la instanța de contencios administrativ acțiunea pentru anularea HCGB nr. 279/2000”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”