Breaking news. ASF penalizează greu City Insurance. Surpriza de pe piața asigurărilor

Breaking news. ASF penalizează greu City Insurance. Surpriza de pe piața asigurărilor
FOTO - Arhivă
Publicat: 04/06/2021, 13:20
Actualizat: 04/06/2021, 14:05

Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancționat Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., dar și separat, pe membrii Directoratului și Consiliului de Supraveghere ale companiei cu amenzi senificative, după o serie de controale, începând din 2019, în urma cărora inspectorii ASF au constat o serie de deficiențe.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancționat trei membrii din conducerea Directoratului și cinci din cadrul Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A cu amenzi de câte un milion de lei și retragerea aprobării acordate de ASF, a anunțat instituția, vineri, printr-un comunicat de presă.

ASF anunțase și la începutul anului că a sancționat cu amenzi membri din conducerea City Insurance pentru că nu ar fi transmis la timp informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății.

Potrivit comunicatului ASF de vineri, și societatea a fost amendată cu aprape trei milioane de lei și I s-a dispus obligația de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital.

Amenzile aplicate de ASF

Comunicatul integral al ASF:

SANCȚIUNI ȘI MĂSURI APLICATE DE CONSILIUL AUTORITĂȚII DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

„București, 4 iunie 2021 – Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., clasificată în categoria 4 – supraveghere intensă, în perioada 2019-2021, mai multe acțiuni de control la sediul asigurătorului (on-site) cât și controale permanente (off-site), acțiuni în urma cărora au fost aplicate, atât societății cât și conducerii acesteia, mai multe sancțiuni contravenționale constând în amenzi, fiind deasemenea impuse măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate.

Ca urmare a aspectelor constatate în acțiunea susținută de control și potrivit prevederilor legale,  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis următoarele măsuri și sancțiuni:

Sancționarea membrilor Directoratului Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancțiunea principală cu amendă și sancțiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:

  • Renato Szilagyi – Președinte Directorat, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
  • Buzerea Barbu Mircea – Vicepreședinte al Directoratului, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
  • Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis – membru al Directoratului, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.

Sancționarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancțiunea principală cu amendă și sancțiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:

  • Browne Woodthorpe Robert – Președinte al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
  • Rossler Max Walter – Vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
  • Pascale Cristian – membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
  • Arampova Aelita – membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
  • Papanikolaou Epameinondas – membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.

Suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor deţinute de acţionarul Vivendi Internațional S.R.L. în conformitate cu prevederile art. 163 alin. (6) și alin. (8) din Legea nr. 237/2015;

Sancționarea Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei și stabilirea în sarcina acesteia a obligației de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital;

Desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraților în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia în condițiile art. 36 din Legea nr. 246/2015.”

Ce cotă de piață are City Insurance

City Insurance S.A. deținea, la finalul anului 2020, cea mai mare cotă totală din piața asigurărilor din România (asigurări generale și de viață), respectiv 20,07% din volumul primelor brute subscrise, potrivit raportului ASF privind piața asigurărilor din 2020.

Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În anul 2020, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 28 de societăți care desfășurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 decembrie 2020. Primele cinci societăți aveau cotă totală de piață 64,14%.

Potrivit raportului societății pe anul trecut, City Insurance și-a menținut în 2020 poziția de lider al pieței asigurărilor generale din România pentru al patrulea an consecutiv, cu un volum al primelor brute subscrise de 2,308 miliarde lei (478 milioane euro), cu 17% mai mare decât în 2019, și un volum de plată al despăgubirilor de 1,402 miliarde lei (290 milioane euro) cu 19% peste nivelul anului anterior.

În 2020, City Insurance a soluționat 182.559 de dosare de daună, cu 20% mai multe ca în anul precedent,  iar numărul contractelor de asigurare în vigoare la 31 decembrie 2020 s-a ridicat la 3,2 milioane de contracte.

Înființată în 1998 de către investitori români și străini, având sediul în București, compania deține 42 de birouri și filiale pe tot cuprinsul țării, având mai bine de 400 de angajați.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția