VIDEO | Dîncu, despre criza din Kazahstan: ne-am interesat asupra situației românilor de acolo și vedem dacă este cazul să îi repatriem. Nu avem informații că ar fi în pericol

Publicat: 07/01/2022, 21:26
Actualizat: 07/01/2022, 23:06

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat vineri, la Digi24, că România nu este afectată în mod  direct de criza care a izbucnit în Kazahstan, în urma protestelor care au degenerat. De asemenea, el a precizat că dacă situația o va cere România îi poate repatria pe cetățenii români care sunt în prezent în acea zonă.

„Kazakhstan-ul a venit ca o surpriză în acest butoi de pulbere care pare că s-a desfundat în ultima vreme în această zonă, președintele Kazakhstan-ului spune că este vorba de trupe speciale pregătite „afară”, așa cum am văzut declarații și la unii oficiali ruși. Cert este că nu există dovezi legate de asta.

Noi suntem interesați de Kazakhstan pentru că avem un import de gaz de acolo de circa un miliard și ceva pe an. Ne interesează evident stabilitatea din zonă. Tensiunile de acolo nu au o influență directă asupra României. Noi ne-am interesat asupra situației românilor de acolo. Știm că sunt români care lucrează acolo în zona petrolieră și în domeniul gazului și vedem dacă este cazul să îi repatriem. Încă nu avem informații că ar fi în pericol”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul a afirmat că va pune la dispoziție imediat avioane care să îi aducă pe românii care sunt în momentul de față în Kazakhstan . El a afirmat că până în prezent nu sunt informații că românii de acolo ar fi în pericol.

„Nu am avut semnale, cei de la Ministerul de Externe sunt în concordanţă şi cu noi, pentru că, în anumite situaţii, noi, de la Ministerul Apărării, putem să punem la dispoziţie nave pentru transportul aerian de urgenţă, dar nu am avut semnale că ar fi o situaţie, dar studiem că nu se ştie foarte bine ce se întâmplă, nu se ştie cum va evolua situaţia. Aţi văzut contactele de internet au fost eliminate, se comunică doar pe canale diplomatice”, a spus Dîncu..

De asemenea, întrebat dacă românii ar putea contacta Ambasada, în condițiile în care sistemul de telecomunicații și internet a fost bruiat de autoritățile Kazakhstaneze, ministrul a răspuns: „Nu sunt bruiate toate comunicaţiile după informaţiile noastre.  Sigur că probabil că sunt blocate cele care ar putea să aducă la o mobilizare colectivă, mai ales în zona reţelelor sociale pentru a nu se accentua situaţia în ceea ce priveşte revolta populară de acolo. Dar în rest, se poate comunica cu această zonă”.

Ministrul a mai afirmat că, în caz de urgență, lgea permite intervenţia armatei pentru misiuni de salvare a populaţiei:

”În momentul în care există o situaţie de urgenţă, noi suntem şi prin lege,  suntem acreditaţi pentru a face acest lucru, pentru misiuni de salvare, pentru a participa la chestiuni de protecţie civilă în ţară sau acolo unde sunt românii noştri în străinătate în pericol”.

Președintele Kazahstan-ului a ordonat trupelor de securitate să tragă fără avertisment în protestatari

Continuă protestele antiguvernamentale din Kazahstan, iar Kassym-Jomart Tokayev, președintele țării, a ordonat trupelor de securitate să tragă fără avertisment

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat, într-o intervenție televizată, că ”20.000 de bandiți” au atacat cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almatî, epicentrul protestelor care au izbucnit după o creștere a prețului la combustibil, etichetându-i pe atacatori drept ”teroriști”.

Totodată, Ministerul de Interne al Kazahstanului a transmis că 26 de ”infractori înarmați”, dar și 18 ofițeri de securitate, au fost uciși, până acum, în tulburările fără precedent care au cuprins țara.

Președintele Kazahstanului a mai declarat, în aceeași intervenție, că forțele de menținere a păcii trimise din Rusia și din statele vecine au sosit la cererea sa și se află în țară, temporar, pentru a asigura securitatea și pentru a restabili ordinea constituțională. 

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?