DNA cere din nou aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Florian Bodog. Prima reacție a senatorului: ”Nu știu ce îmi impută, ca noutate, Direcția Anticorupție” (EXCLUSIV)

DNA cere din nou aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Florian Bodog. Prima reacție a senatorului: ”Nu știu ce îmi impută, ca noutate, Direcția Anticorupție” (EXCLUSIV)
DNA cere din nou aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Florian Bodog. Prima reacție a senatorului: ”Nu știu ce îmi impută, ca noutate, Direcția Anticorupție” (EXCLUSIV)
Publicat: 08/04/2021, 15:38
Actualizat: 08/04/2021, 16:04

Direcția Națională Anticorupție solicită, din nou, avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală a senatorului PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății.

Procurorii au mai cerut și în 2019 aviz pentru urmărirea penală a lui Florian Bodog, dar Senatul a respins atunci solicitarea. Acum, anchetatorii au găsit noi fapte care ar fi fost comise de Bodog, în perioada în care ar fi intervenit să fie plătită consiliera sa de la Ministerul Sănătății, deși aceasta nu a venit niciodată la serviciu.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei și a solicitat să sesizeze Senatul pentru acordarea avizului de urmărire penală a lui Florian Bodog.

DNA scrie în sesizare că, în acest moment, ”există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că demnitarul (n.red. – Florian Bodog) ar fi acționat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcția de consilier personal (Olivia Baciu – n.red.) să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte”.

Procurorii vor să îl cerceteze pe Florian Bodog pentru trei infracțiuni, care ar fi fost comise când deținea funcția de ministru al Sănătății.

  • abuz în serviciu (12 acte materiale),
  • fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale),
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni).

Florian Bodog: ”Am aflat de la presă, aștept să văd noutatea DNA”

Contactat telefonic, fostul ministru al Sănătății declară, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că a aflat din presă despre această nouă solicitare a DNA și așteaptă să vadă care este ”noutatea” pe care se bazează procurorii.

”Este a doua oară. Data trecută, am adus în fața Comisiei de la Senat, când s-a cerut același lucru, o serie de documente. Le-am depus, s-a respins atunci acea cerere. Nu știu ce îmi impută, ca noutate, Direcția Anticorupție”, a spus Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, pentru GÂNDUL.RO.

El susține că, dacă se caută pe internet, se poate vedea fosta sa consilieră a fost la multe evenimente, unde era delegată îl reprezinte.

”Doamna Baciu a lucrat întotdeauna, chiar dacă nu fizic în minister, dar această muncă se poate face și de la distanță. În rest, nu am ce mai comentez. Nu înțeleg de ce sunt acum învinovățit de DNA”, a mai spus Florian Bodog.

Purtătorul de cuvânt al PSD nu se pronunță: ”Acum am auzit…”

Contactat de GÂNDUL.RO, purtătorul de cuvînt al PSD, senatorul Radu Oprea, a declarat că acum nu poate spune dacă senatorii PSD vor susține cererea DNA sau dacă vor respinge solicitarea de avizare a începerii urmăririi penale a colegului lor de partid, Florian Bodog.

”Acum am auzit de la dumneavoastră, nu aș putea să comentez ceva ce nu am citit și nu am văzut. Nu în sensul în care nu cred ceea ce îmi spuneți, dar probabil că sunt și alte detalii pe care ar trebui să le văd ca să pot comenta”, a spus Radu Oprea, purtător de cuvânt PSD.

Consiliera lui Bodog, drepturi salariale necuvenite de peste 75.000 de lei

Potrivit DNA, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, Florian Bodog știa că respectiva consilieră nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, dar ”ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară”.

Consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut ”drepturi salariale care nu i se cuveneau, în cuantum de 75.656 de lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv”, precizează procurorii DNA.

În același context, în perioada februarie – octombrie 2017, ”în vederea producerii de consecințe juridice, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere”.

Senatul a respins în 2019 o cerere similară a DNA referitoare la Florian Bodog 

În același dosar, DNA a cerut, în 4 iulie 2019, ca Senatul să avizeze cererea de urmărire penală a fostului ministru Florian Bodog. Senatorii au respins pe 23 septembrie 2019 cererea DNA, stabilind ca lui Florian Bodog să nu îi fie ridicată imunitatea pentru faptele de care îl acuzau atunci procurorii anticorupție. Atunci, din cei 116 de senatori care au fost prezenți, 30 au votat ”pentru” declanșarea urmăririi penale, iar 82 ”contra” solicitării DNA.

Procurorii spun, în noua cerere de ridicare a imunității parlamentare a lui Bodog, că au rezultat date și indicii rezonabile privind săvârșirea, de către fostul ministru, și a altor infracțiuni, respectiv trei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și a unui alt act material care intră în conținutul constitutiv al infracțiunii de abuz în serviciu”.

Cererii transmise de DNA i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...