Primele plăți către păgubiții City Insurance vor fi făcute luni. Ce sume pot primi clienții companiei de asigurare intrate în faliment

Primele plăți către păgubiții City Insurance vor fi făcute luni. Ce sume pot primi clienții companiei de asigurare intrate în faliment
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 26/11/2021, 12:41
Actualizat: 26/11/2021, 12:44

Primele plăți de despăgubiri pentru cererile de plată depuse de către păgubiții City Insurance vor fi efectuate la începutul săptămânii viitoare, la două luni de când s-a publicat decizia de retragere a autorizației de funcționare a companiei.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care a preluat administrarea City Insurance, a anunțat, vineri, că va efectua luni, 29 noiembrie, primele plăți de despăgubiri pentru cererile de plată depuse de către păgubiții Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Persoanele păgubite și clienții City Insurance au trimis aproximativ 56.900 de cereri de plată de despăgubiri și restituiri de prime către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Valoarea despăgubirilor solicitate de către se ridică la aproximativ 530 milioane de lei, conform datelor, din 16 noiembrie, transmise de ASF.

Care e procedura

Potrivit prevederilor legale, dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fond s-a născut la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a retras autorizația de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., respectiv 27 septembrie, au anunțat reprezentanții FGA, printr-un comunicat de presă.

Astfel, pentru analizarea cererilor de plată înregistrate, FGA a procedat la preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile de la asigurător, proces de durată având în vedere dimensiunea companiei și a bazelor de date deținute de acesta, preluarea evidențelor fiind finalizată în termenul prevăzut de legislație, de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A, respectiv la data de 27 octombrie.

„Procesul de analiză a cererilor de plată în vederea efectuării plăților a fost inițiat după  finalizarea preluării bazelor de date, fiind un proces complex, având în vedere numărul semnificativ de cereri de plată primite”, se arată în comunicat.

A crescut numărul de angajați

FGA arată că numărul angajaților a crescut în acest context. „Gestionarea procesului de înregistrare a cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7/cererilor de plată-anexele 9 și 10, dar și de instrumentare a dosarelor deschise sau preluate de Fond de la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A, a presupus, printre altele, creșterea structurii de personal de la cca. 75 la 175 de angajați, atât în structura centrală a Fondului, cât și în teritoriu.

„Redimensionarea numărului de angajați vine în sprijinul desfășurării activității FGA în cazul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A , precum și în întâmpinarea solicitărilor extrem de numeroase primite de la creditorii de asigurare ai acestei societăți. În condițiile actuale, cu noua structură, Fondul va depune toate eforturile pentru a asigura un ritm constant de analiză și plată a cererilor, urmărind soluționarea cererilor de plată înregistrate într-un termen rezonabil”, potrivit FGA.

Oficialii Fondului anunță că, pentru a asigura un principiu de echitate în relația cu toți petenții de asigurare, FGA înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora la Fond. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online, pe site-ul FGA.

Care sunt drepturile asiguraților

„Reamintim potenţialilor creditori de asigurări ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A că, potrivit art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015. Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată”, a transmis FGA.

Conform art.13 alin 4 din Legea 213/2015: „Aprobarea sau, după caz, respingerea sumelor pretinse de petenţi este de competenţa Comisiei Speciale” a FGA.

„Conform art.14 din Legea 213/2015 modificată prin OUG 102/2021 publicată în Monitorul Oficial al României în data de 27 septembrie 2021, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului în condiţiile prevăzute la art. 121 şi alin. (4), dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept”, au conchis reprezentanții Fondului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase