Documente – bombă în dosarul în care sunt vizați Florin Cîțu și Vlad Voiculescu. Miercuri se decide soarta fostului premier

Documente – bombă în dosarul în care sunt vizați Florin Cîțu și Vlad Voiculescu. Miercuri se decide soarta fostului premier
Florin Cîțu / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 29/11/2023, 11:10

Plenul Senatului se pregătește să dezbată și să voteze miercuri, de la ora 12:00, raportul Comisiei juridice întocmit pentru solicitarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de ridicare a imunității parlamentare a fostului premier Florin Cîțu, în prezent senator.

Comisia juridică s-a reunit miercuri, la ora 10:00, pentru a formula punctul de vedere ce va fi supus votului în plen.

Luni, fostul premier și-a studiat dosarul la Comisie și a anunțat că va solicita colegilor săi din partid să voteze pentru ridicarea imunității sale parlamentare. Cîțu a precizat că nu va pleca din grupul PNL de la senat și ca va rămâne membru al partidului.

Au apărut și primele documente ale procurorilor care ar arăta modul prin care s-ar fi prejudiciat statul, prin cumpărarea mai multor doze de vaccin decât era necesar.

Potrivit procurorilor, România nu era obligată să cumpere acele doze de vaccinuri, însă, ”în lipsa unui refuz explicit care trebuia transmis Comisiei Europene, a acceptat implicit Acordul de cumpărare”, ceea ce a dus la o comandă în data de 10.03.2021 de încă 8.055.394 doze inițiale de vaccin Pfizer, relatează Antena 3.

Vaccinuri mai multe decât populația întregii țări

Mai mult, potrivit sursei citate, documentele procurorilor arată că numărul dozelor de vaccin cumpărate – 37.588.366 – ”era suficient pentru vaccinarea unui număr de peste 23 de milioane de persoane”, fiind astfel prejudiciat bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 124.858.607 euro, la care se adaugă TVA, ”faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu”.

Al doilea bon de comandă făcut de Vlad Voiculescu datează din 18.03.2021 și presupune cumpărarea a 6.390.404 doze inițiale de vaccin Moderna.

În urma acestei comenzi, numărul dozelor de vaccin era suficient pentru vaccinarea a 27 de milioane de oameni, număr ce depășește populația totală a României.

Prejudiciul creat în acest caz se ridică la suma de 149.663.262 euro, la care se adaugă TVA. Și în acest caz este vorba de infracțiunea de abuz în serviciu, susțin procurorii.

Acuzații DNA: Prejudiciu de 1 miliard de euro

Reamintim că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut, pe 23 noiembrie, ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu (PNL) și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu (USR) și Ioana Mihăilă (USR) în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID.

În acest dosar sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care – în perioada ianuarie – mai 2021 – persoane din Guvernul României, „cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna).

Achiziția suplimentară s-a făcut în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

„Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, a mai transmis DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?