Dosarul protestului din 10 august va fi redeschis. Foștii șefi din Jandarmerie Cucoș, Sindile și Cazan, cercetați de DIICOT

Dosarul protestului din 10 august va fi redeschis. Foștii șefi din Jandarmerie Cucoș, Sindile și Cazan, cercetați de DIICOT
Publicat: 16/04/2021, 21:09
Actualizat: 16/04/2021, 22:50

Curtea de Apel București a hotărât vineri să redeschidă dosarul „10 august”, în care sunt vizați foștii șefi ai Jandarmeriei Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile și Laurențiu Cazan.

Decizia de redeschidere a dosarului „10 august” a fost luată după ce Ioan Crăciuneanu, un protestatar gazat şi rănit la picior de o grenadă a jandarmilor, a cerut în instanţă anularea deciziei de neîncepere a urmăririi penale dispuse de procurorii DIICOT. 

Hotărârea de la Curtea de Apel București vine după ce, la începutul lunii martie, judecătoarea Daria Miheț, de la Tribunalul București, a clasat definitiv dosarul 10 august, după ce DIICOT ceruse reluarea urmăririi penale a colonelului Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorului Laurenţiu Cazan, fost director general al Jandarmeriei Bucureşti, colonelului Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, și comisarului şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

Specialiști în drept au declarat, pentru Gândul.ro, că o astfel de situație este o premieră în justiție.

”Așa ceva nu s-a mai văzut în justiție. Tribunalul București a dat o decizie prin care dosarul «10 august» rămânea definitiv clasat. La plângerea unei părți vătămate – după ce ministrul Justiției, Stelian Ion, el însuși persoană vătămată în dosar, a introdus acțiune de confirmare a infirmarii redeschiderii acestei cauze, adică exact ceea ce se decisese la Tribunalul București -, după ce Curtea de Apel București își declinase competența, aceeași curte de apel care trimisese dosarul la TMB a judecat această plângere, cu aceeași miză. Este unicat în justiție”, au explicat specialiștii în drept.

Aceștia spun că în decizia de vineri a Curții de Apel București nu s-a ținut cont de autoritatea de lucru judecat și nici de faptul că partea vătămată care a contestat neînceperea urmăririi penale se regăsește în disjungerea din dosarul de la DIICOT, care se află în curs de anchetă la Secția Parchetelor Militare.

DIICOT redeschide dosarul „10 august”, pentru urmărirea penală a foștilor șefi din Jandarmerie

Judecătorul Ciprian Alexandru Ghiță, de la Curtea de Apel București, a admis plângerea lui Ioan Crăciuneanu împotriva ordonanței de clasare a dosarului „10 august” date de DIICOT pe 26 iunie 2020. Prin decizia de clasare, Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile, șefii care erau la conducerea Jandarmeriei la momentul protestului din 10 august 2018, din Piața Victoriei, precum și Mihai Chirică, nu mai erau urmăriți penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă și favorizarea făptuitorului.

După decizia definitivă a Curții de Apel, procurorii DIICOT trebuie să redeschidă dosarul „10 august” și să completeze urmărirea penală în cazul lui Laurențiu Cazan, Mihai Chirică, Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile, în cazul tuturor infracțiunilor pentru care au dispus clasarea dosarului.

Dosarul 10 august, ”dinamitat” din două părți

Dosarul „10 august” a fost recent și în atenția procurorului-șef interimar de la DIICOT, Oana Daniela Pâțu. Ea a dispus, pe 14 aprilie 2021, infirmarea deciziei din iunie 2020 de clasare a dosarului, în cazul a șase persoane vătămate la protestul diasporei din 2018.

Prin ordonanță, șefa interimară a DIICOT a dispus redeschiderea urmăririi penale:

  • sub aspectul săvârșirii de către maior Cazan Laurențiu Valentin a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;
  • sub aspectul săvârșirii de către colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
  • sub aspectul săvârșirii de către Speranța Cliseru, prefect al Capitalei la data protestului, a infracțiunilor de fals intelectual și favorizarea făptuitorului.

De asemenea, șefa DIICOT a dispus redeschiderea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, precum și menținerea soluției de clasare cu privire la celelalte fapte.

Ordonanța șefei DIICOT a fost trimisă pe 15 aprilie Tribunalului București, în vederea confirmării.

Potrivit unor surse Gândul, decizia vine în contextul în care ministrul Justiției, Stelian Ion, vrea să pună un șef plin la DIICOT, Oana Daniela Pâțu fiind interimar după demisia Giorgianei Hosu.

Ministrul Justiției este și el parte vătămată în dosarul „10 august”, pentru că el, soția și copilul lor au stat până la orele 22.00 la protestul din 10 august 2018, fiind în Piața Victoriei când jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Traseul dosarului „10 august” privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei

Dosarul „10 august”, deschis în 2018, după reprimarea violentă a protestului diasporei din Piața Victoriei, a fost clasat pe 26 iunie 2020 de procurorul de caz de la DIICOT, care a stabilit ca foștii șefi ai Jandameriei să fie scoși de sub urmărire penală.

După mai bine de o lună de la clasare, procurorul-șef al DIICOT a infirmat ordonanța și a cerut Curții de Apel București să confirme redeschiderea urmăririi penale în dosarul „10 august”.

Judecarea a început câteva luni mai târziu, pentru că dosarul s-a plimbat între Curtea de Apel și Tribunalul București, după ce judecătorii de la cele două instanțe și-au pasau de la unii la alții competența de soluționare a cauzei.

Pe 2 martie 2021, Tribunalul București a dispus clasarea dosarului privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018. Judecătoarea Daria Isabela Miheț respingea astfel definitiv cererea de redeschidere a anchetei cu privier la modul în care a fost coordonată intervenția jandarmilor.

Rămâneau însă în investigație la procurorii militari fapte de purtare abuzivă.

Acum, Curtea de Apel București, aceeași care stabilise anterior că nu este competentă să soluționeze cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul „10 august”, a decis, tot definitiv, ca procurorii DIICOT să refacă urmărirea penală pentru Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, Cătălin Sindile și Mihai Chirică.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Lista COMPLETĂ a localităţilor care se află în SCENARIUL ROŞU!a Restricţiile sunt clare
Zi neagră pe piaţa criptomonedelor. Cădere pentru Bitcoin şi Ether
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum arată ursul de pluș care seamănă cu Angela Merkel. Are 40 cm înălțime și...
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Certificatul verde, obligatoriu de luni, 20 septembrie. Unde îl vor prezenta românii de azi înainte
ACHITARE într-un DOSAR legat de FONDURI EUROPENE
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
Nenorocirea care este pe cale să lovească toată Planeta! Nimeni nu poate scăpa de ea
SE LĂFĂIE ÎN LUX. Imagini din avionul cu care Klaus și Carmen Iohannis au zburat...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei