Dosarul ”Ferma Băneasa”. Ședință extraordinară a Comisiei Permanente UNBR, după motivarea sentinței: ”Acest caz afectează profund profesia de avocat”

Redactor:
Cristian Lisandru
Dosarul ”Ferma Băneasa”. Ședință extraordinară a Comisiei Permanente UNBR, după motivarea sentinței: ”Acest caz afectează profund profesia de avocat”
Dosarul ”Ferma Băneasa”. Ședință extraordinară a Comisiei Permanente UNBR, după motivarea sentinței: ”Acest caz afectează profund profesia de avocat”

Motivarea sentinței de condamnare în dosarul ”Ferma Băneasa” – nu mai puțin de 700 de pagini – a stârnit controverse suplimentare. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) explică, punctual, motivele care au condus la condamnarea avocatului Robert Roșu.

Însă ICCJ precizează că avocatul Robert Roșu nu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că ”și-a făcut doar meseria și pentru că a emis opinii juridice în apărarea intereselor clienților săi”, ci pentru că ”s-a implicat activ în încălcarea legii”.

În anul 2020, un complet format din judecătorii Florentina Dragomir, Ionuț Matei și Ioana Alina Ilie (supranumit, ulterior, ”Completul negru”) i-a condamnat la închisoare pe:

  • omul de afaceri Remus Truică
  • avocatul Robert Roșu (Casa de avocatură ”Țuca, Zbîrcea și Asociații”)
  • miliardarul israelian Beny Steinmetz (se sustrage executării pedepsei)
  • prințul Paul al României (se sustrage executării pedepsei)

Inculpatul Roşu Robert Mihăiță a asigurat interfaţa juridică şi a dat aparenţa de legalitate a întregului demers, coordonând aspectele legale şi implicându-se ulterior, prin demersuri efective, în obţinerea bunurilor. În calitatea pe care o avea, inculpatul Roşu Robert Mihăiță ştia care sunt punctele nevralgice ale afacerii din punct de vedere juridic, aspecte care sunt probate de raportul de due diligence întocmit mai înainte de încheierea contractului”, se precizează, printre altele, în motivarea instanței din care GÂNDUL.RO a prezentat pasaje semnificative AICI.

Pe data de 2 martie, Consiliul Baroului București a decis ca protestul avocaților – ”fără încetarea activității” – să fie menținut, urmând a fi luate și alte măsuri legale după condamnările din dosarul ”Ferma Băneasa”.

Baroul București a transmis și un comunicat – semnat de avocatul Ion Dragne, decanul Baroului – prin care a precizat că, din cauza ”nerespectării termenului legal de motivare a hotărârii pronunțate în cauza în care doi avocați au fost condamnați la pedepse cu închisoarea pentru ceea ce prima instanță a apreciat a fi exercitarea firească a profesiei de avocat”, s-a luat decizia ca protestul să continue.

”Analizarea implicațiilor hotărârii judecătorești din dosarul Băneasa asupra exercitării profesiei de avocat”

După apariția motivării, tensiunea rămâne la aceleași cote înalte, iar Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis un comunicat prin care anunță că mâine va avea loc o ședință extraordinară a Comisiei Permanente a UNBR pentru ”analiza implicațiilor hotărârii judecătorești din dosarul Băneasa asupra exercitării profesiei de avocat”.

Președintele UNBR – ”având în vedere motivarea hotărârii judecătorești în Dosarul ”Ferma Băneasa”, convoacă Comisia Permanentă în ședință online pentru vineri – 09.04.2021 – începând cu ora 14.30.

Potrivit acestui comunicat transmis de UNBR, ”ordinea de zi va avea ca unic subiect: Analizarea implicațiilor apariției motivării în dosarul Băneasa privind pe avocatul Roşu Robert Mihăiță”.

”Confuzii și interpretări eronate, cu consecințe pe termen lung”

Comunicatul UNBR mai transmite că apariția în spațiul public a unor extrase din această motivare a sentinței în Dosarul ”Ferma Băneasa” creează, pe termen lung, confuzii și interpretări eronate.

Totodată, este un punct de plecare al incertitudinilor și temerilor avocaților în legătură cu demersurile pe care le fac în exercitarea apărării clienților lor.

”Dat fiind faptul că acest caz afectează profund profesia de avocat, fiind de natură să inducă incertitudine și temeri grave avocaților cu privire la demersurile pe care le fac în exercitarea apărării clienților lor, este necesară o analiză aprofundată a tuturor argumentelor în contextul hotărârii judecătorești în integralitatea sa. Or, apariția în spațiul public a unor exclusivități privind doar anumite extrase din hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, înainte chiar ca această motivare să ajungă la părțile din dosar este de natură a crea confuzii și interpretări eronate, cu consecințe pe termen lung.

De aceea, Comisia Permanentă a UNBR se va întruni în ședință extraordinară pentru a analiza implicațiile hotărârii asupra exercitării profesiei de avocat și pentru a hotărî pașii de urmat în continuare”, se arată în comunicatul UNBR.

UIA: ”Avocatul Robert Roșu a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat”

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a postat, în luna martie, și reacția Uniunii Internaționale a Avocaților (UIA) după condamnarea avocatului Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Președintele UIA, Jorge Marti Moreno, a  transmis un mesaj elocvent către președintele UNBR Traian Briciu.

”Uniunea Internațională a Avocaților (UIA) reacționează la închiderea avocatului fără nici un fel de motivare și oferă sprijin prin Institutul pentru Statul de Drept. UIA consideră că avocatul Robert Roșu a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat, fapt pe care îl condamnă cu tărie, ca fiind total inadmisibil și inacceptabil”, a precizat Jorge Marti Moreno.

Jorge Marti Moreno susține, în mesajul transmis, că autoritatea administrativă de urmărire penală și autoritatea judecătorească din România au încălcat principiile de bază referitoare la rolul baroului în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
SOCANT! Au trecut patru ani de când Denisa Răducu a murit, insa părinții ei FAC...
Povestea fabuloasă a cerșetoarei românce Monica Csengeri care a ajuns acum triplă campioană a Europei...
Gabriela Firea, atac furibund, după scandalul de la Spitalul Foişor! Ce vrea acum fostul edil
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
VIDEO. „Pregătiți de luptă”. Noi imagini cu trupe și convoaie militare la granița Ucrainei
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
BOMBĂ! A fost descoperit orașul de aur al Egiptului antic. E o comoară istorică
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
ULTIMA ORĂ: Lovitură dură pentru şoferi. Lipsa acestui document îi va lăsa fără zeci de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. Ce s-a întâmplat cu corpul ei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Marca de telefoane care dispare de pe piaţă. A fost foarte populară în România
Inchide