Dosarul tunului imobiliar de la Iași. Primarul Iașului, Mihai Chirica, cercetat pentru că a știut de faptele inculpaților, dar nu i-a denunțat

Dosarul tunului imobiliar de la Iași. Primarul Iașului, Mihai Chirica, cercetat pentru că a știut de faptele inculpaților, dar nu i-a denunțat
Primarul Iașului, Mihai Chirica
Publicat: 27/04/2021, 14:14
Actualizat: 27/04/2021, 14:17

Procurorii DIICOT îl cercetează și pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, în dosarul cunoscut ca ”Afacerea Sărărie”, un tun imobiliar care a prejudiciat Primăria Iași cu 2 milioane de lei.

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, edilul Iașiului este acuzat că ”a omis denunțarea faptelor săvârșite de inculpați, cu toate că avea cunoștință de ele”.

Mihai Chirica se afla la conducerea Primăriei Iași și în 2016, atunci când terenul de pe strada Sărăriei a fost dat în concesiune familiei Asimionesei, iar anchetatorii dețin probe conform cărora el știa despre demersurile făcute pentru a fi obținut acest teren care a adus primăriei un prejudiciu de 2 milioane de lei.

În urma perchezițiilor efectuate, ieri, de DIICOT și după audierea a 23 de persoane în acest dosar, au fost reținute patru persoane care vor fi prezentate instanței cu propunerea de arestare preventivă. Este vorba despre Claudiu Asimionesei, patronul cotidianului BZI Iași, fostul arhitect-șef al orașului, Alexandru Mustiață, notarul Răzvan Ionuț Costin și Victor Gavriluță, un vechi angajat al Primăriei Iași.

Alți șapte suspecți în dosarul ”Afacerea Sărărie” vor fi cercetați sub control judiciar, printre ei aflându-se și fostul viceprimar al Iașiului, Gabriel Harabagiu, în prezent city-manager al orașului.

Terenul de pe strada Sărăriei, ”obținut în mod fraudulos”

Potrivit procurorilor DIICOT, mai multe persoane au constituit – în 2016 – ”un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituții publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei”.

Primăria Iași a concesionat acest teren familiei Asimionesei, urmând să fie construite o pensiune și un sediu de birouri. Numai că, în realitate, pe terenul respectiv fost ridicat un bloc cu cinci etaje.

Ulterior, familia Asimionesei a vândut apartamentele, iar Primăria Iași nu a obținut niciun beneficiu, au transmis surse din anchetă.

”Infracțiunile nu ar fi fost posibile fără sprijinul unor avocați, notari și funcționari din Primăria Iași”

Procurorii DIICOT au pus sub acuzare mai multe persoane în acest dosar, infracțiunile fiind ”înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, instigare la abuz în serviciu și fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizării”.

Întregul scenariu infracțional ar fi beneficiat și sprijinul unor avocați, notari și funcționari din Primăria Iași.  Ieri, procurorii au ridicat din biroul lui Gabriel Harabagiu de la Primăria Iași și de la locuința acestuia mai multe documente legate de terenul dat în concesiune în 2016, când el era viceprimar.

Înainte de a fi cercetat în acest dosar, primarul Mihai Chirica declarase că toate documentele cerute de procurorii DIICOT au fost puse la dispoziția anchetatorilor și că are încrederea că aceste verificări ”vor face lumină în cel mai scurt timp posibil”.

”Colegii mei au pus la dispoziţie toate documentele solicitate, activitatea Primăriei nefiind întreruptă niciun moment pe parcursul cererii din partea DIICOT Iaşi. Personal le-am dat tot concursul şi am cerut colegilor mei care gestionează acest tip de documentaţii să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate. Am încredere că verificările vor face lumină în cel mai scurt timp posibil cu privire la acest caz”, declara edilul Iașiului.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului