Două spitale din Iași riscă să rămână fără manageri: într-unul dintre cazuri, demisia este depusă de o săptămână, dar nu poate fi acceptată

Publicat: 30/09/2022, 15:31

Situație tensionată în două dintre spitalele din Iași care se află în subordinea Consiliului Județean: președintele Consiliului de Administrație de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” a cerut CJ-ului demiterea managerului unității medicale pentru că ar fi descoperit mai multe nereguli, iar managerul de la Maternitatea „Elena Doamna” și-a depus demisia de o săptămână, CJ-ul a fost de acord cu acest lucru, însă nu și Consiliul de Administrație al spitalului.

La Consiliul Județean Iași a fost depusă zilele trecute o adresă prin care Lucian Nedelciuc, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului de Copii, a cerut în scris celor de la CJ desfacerea contractului de muncă al managerului Alina Belu din cauza unor nereguli. „Au fost trei hotărâri ale CA în perioada ianuarie – iunie 2022 pentru care am primit sesizări că nu ar fi fost respectate. În cadrul ședinței de pe 22 septembrie am constatat că avem o problemă, astfel că am făcut cunoscut acest aspect și către CJ. Nu am solicitat demisia în mod expres, dar trebuie să vedem cum facem să funcționăm mai departe pentru că nu este normal ca CA să dispună o măsură, iar aceasta să nu fie dusă la îndeplinire”, a explicat Lucian Nedelciuc.

Care sunt acuzele contra mangerului Spitalului de Copii

Sunt trei situații în care managerul Spitalului de Copii ar fi ignorat hotărârile CA. Prima dintre ele face referire la faptul că managerul Alina Belu a decis concedierea unui medic care i-a fost contracandidat la funcția de manager. Dr. Smaranda Diaconescu, șef al Secției de Gastroenterologie, a fost concediată, însă CA nu a fost de acord cu această decizie. Managerul este acuzat că a ignorat propunerile acestora și a confirmat concedierea, acum spitalul fiind dat în judecată. Al doilea motiv invocat în adresa către CJ este legat de faptul că managerul a transferat un medic dintr-o secție în alta, fără a avea avizul șefului de secție în subordinea căruia se afla medicul. Al treilea motiv este că managerul nu ar fi furnizat informații de interes public către presă. În adresa către CJ, Lucian Nedelciuc preciezază că nerespectarea hotărârilor CA poate duce la desfacerea contractului de muncă al managerului.

Însă președintele CA este singurul care crede asta, fiindcă membrii Consiliului de Administrație spun că decizia nu este una care să îi reprezinte, ci a fost luată „pe persoană fizică”, de către președinte. „Nu a fost o unanimitate privind demisia, aici sunt anumite criterii care trebuie îndeplinite, cum ar fi cele de performanță, și cei de la CJ sunt cei mai îndreptățiți pentru a stabili dacă va fi sau nu înlocuită doamna manager”, a precizat Dănuț Pilă, unul dintre membrii CA.

Reprezentanții CJ spun că au primit adresa și că urmează să fie făcută o evaluare la sediul spitalului pentru a vedea dacă se confirmă cele reclamate. De asemenea, susțin că adresa este susținută și agreată doar de președintele CA, nu și de ceilalți membri. „Se pare că nu este o decizie a întregului CA, însă vom vedea care este situația”, a precizat Marius Sorin Danga, vicepreședintele CJ Iași. Managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”, Alina Belu, nu a dorit să comenteze situația.

 Managerul de la Elena Doamna vrea să plece, dar nu îl lasă Consiliul de Administrație

O altă situație controversată este la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași unde managerul Gabriel Martinescu și-a depus demisia vinerea trecută, 23 septembrie, Consiliul Județean a acceptat-o, însă nu îi poate desface contractul de muncă fără o validare din partea Consiliului de Administrație al spitalului. Pentru a putea lua act de decizia de demitere, cei de la CJ au nevoie de o propunere similară din partea CA. „Nu putem lua niciun fel de măsuri până CA-ul nu face această propunere. Le-am transmis încă de luni solicitarea de a face această propunere cu celeritate, însă nu am primit niciun răspuns. Legea ne cere să avem această propunere pentru a îndeplini condițiile legale”, a explicat Marius Sorin Dangă, vicepreședintele CJ.

Managerul Maternității „Elena Doamna” din Iași a vrut să demisioneze în urma unei ședințe de Consiliu de Administrație la care s-a discutat despre retrocedarea clădirii spitalului și a spațiilor adiacente către Fundația Caritatea, în urma unei hotărâri judecătorești. Gabriel Martinescu a explicat membrilor CA că a luat decizia făcând o analiză a tuturor evenimentelor care s-au petrecut în ultima perioadă, spunând că „dacă eu sunt cauza tuturor problemelor sunt dispus să îmi dau demisia pentru a debloca situația aceasta”.

Contactat de către „Gândul”, acesta a refuzat să confirme sau să infirme faptul că nu mai vrea să fie manager al unității medicale.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York