Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie: ,,Acum avem voie să facem opt consulaţii pe oră, ceea ce a fost un dar otrăvit”

Redactor:
Mihai Georgescu
Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie: ,,Acum avem voie să facem opt consulaţii pe oră, ceea ce a fost un dar otrăvit”
Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie: ,,Acum avem voie să facem opt consulaţii pe oră, ceea ce a fost un dar otrăvit” / Foto: Facebook / Sandra Alexiu

Dr. Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dar și membru al Grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie, a declarat că medicii se străduiesc să facă prevenție în pandemie, dar este foarte greu „în ziua de astăzi”.

,,Peste tot este foarte greu pentru că trebuie să gestionăm pacienţii pe care îi avem deja înscrişi pe liste, care au deja bolile cronice pe care le ştim. Trebuie să gestionăm cazuri noi pe care să le descoperim. În continuare, ne străduim să facem prevenţie, ceea ce este foarte greu în ziua de astăzi. Faptul că vaccinăm copiii sănătoşi, faptul că ne ocupăm de evidenţa gravidelor, reprezintă câteva lucruri importante din activitatea noastră. Este greu pentru că, în mod normal, activitatea noastră ar trebui să fie aproximativ cinci ore, cu câte patru consulaţii în condiţii normale.

„Darul otrăvit” primit de medicii de familie

Acum avem voie să facem opt consulaţii pe oră, ceea ce a fost un dar otrăvit. (…) Avem colegi care au peste 30 de pozitivi în evidenţă care trebuie întrebaţi zilnic. Ar fi trebuit să angajăm cel puţin o asistentă la cabinet. Trebuie să le explicam pacienţilor ce tratamente au nevoie, cum să se descurce cu actele. Nu toate persoanele au în casă o imprimantă. Pacienţii mei din mediu rural nu au aşa ceva.”, a declarat Dr. Sandra Alexiu în emisiunea „Ochii pe mine” de la Aleph News, moderată de Vlad Craioveanu.

Dr. Sandra Alexiu a vorbit și despre reintroducerea cardului de asigurat care îi obligă chiar și pe cei cu comorbidități să vină la cabinetul medicului de familie.

„Este tot timpul un război”

„Nu mai putem lucra fără card. Casa de Asigurări a reintrodus cardul de asigurat, ceea ce ne forţează să chemăm pacienţii la cabinet indiferent că au comorbidităţi. Fie că au sau nu au boli, fie că au nevoie doar de trimiteri sau pentru analize, ei trebuie să vină cu cardul şi atunci sigur că vin. Cu pacienţii care au tratament pentru boli grave şi au nevoie de reţete şi de analize lunar, procedăm ca şi până acum.

Problema este că deplasarea lor devine dificilă, mai ales atunci când au de făcut analize şi tratamente în anumite clinici unde erau în evidenţă. Pe de-o parte, multe clinici nu îi primesc pentru că nu sunt pregătite să aibă circuite separate, pe de altă parte ei se tem să se mai ducă. De altfel, şi depistarea de boli grave a devenit o problemă, pentru că le e frică să meargă să se exploreze. A devenit extrem de greu să plimbi un pacient prin sistem cum făceam până în pandemie, pe de altă parte, am reuşit să găsim resurse să colaborăm între noi, pentru că între medici nu există colaborare. Este tot timpul un război. De la pandemie, am descoperit că putem să comunicăm şi să ne ajutăm. Există persoane la care am găsit colaborare”, a explicat medicul.

Mutare de titlu pentru Universitatea Craiova. Revenire surprinzătoare la echipa lui Ouzounidis: "E nerăbdător să...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Oana Roman, RĂZBOI cu foștii socri! Ce i-au făcut fiicei ei: „Copilul ăsta ce vină...
Gigi Becali, spectacol pe străzile din București cu o nouă mașină de lux: Un Audi...
Pensii 2021. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru acești români, precizările Ministrului Muncii
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Ion investește într-un startup cu profil sexual
Diana Șoșoacă are contul de Facebook blocat pentru jigniri: „Doar eu și Trump mai suntem...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Horoscop 26 februarie 2021. Zodia care face bani mulți: câștigul va fi foarte mare
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide