Drama prin care trec „copiii războiului”. Moscova, politică SCANDALOASĂ: „Cel puțin 19.546 de copii ucraineni au fost strămutați și rusificați”

Drama prin care trec „copiii războiului”. Moscova, politică SCANDALOASĂ: „Cel puțin 19.546 de copii ucraineni au fost strămutați și rusificați”
Publicat: 16/02/2024, 10:03
Actualizat: 16/02/2024, 10:07

Începând din anul 2014 și intensificându-se din anul 2022 – după declanșarea conflictului din Ucraina -, Moscova a implementat o politică scandaloasă de strămutare și deportare forțată, pe scară largă, a civililor ucraineni, inclusiv a mii de minori și adolescenți neînsoțiți. 

Unul dintre scopurile invaziei ruse din 2022 a fost capturarea și apoi rusificarea unui număr mare de cetățeni ucraineni,  pentru a sprijini populația în scădere a Rusiei.

Acest obiectiv poate fi la fel de important pentru Moscova ca și anexarea teritoriului ucrainean. Cu toate acestea, fenomenul îngrijorător nu a devenit cunoscut pe scară largă până în anul 2022, când numărul acestor transferuri ilegale a crescut brusc.

Începând cu data de 24 februarie 2022, Rusia a strămutat sau deportat cel puțin 19.546 de copii ucraineni neînsoțiți, conform cifrelor oficiale furnizate de portalul Children of War al guvernului ucrainean, notează The Moscow Times. Cu toate acestea, statistica include numai acei copii despre care au fost furnizate informații. Probabil, cifra reală este considerabil mai mare.

O serie de organisme guvernamentale ruse participă la procesul de deportare și adopție, acțiunea fiind coordonată de comisarul pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, căutată de Curtea Penală Internațională.

  • Zeci de oficiali federali, regionali și locali ruși pun în aplicare programul guvernului de strămutare și rusificare.
  • Aceștia sunt angajați în coordonarea logistică; strângere de fonduri; furnizarea de provizii; gestionarea taberelor de copii; precum şi promovarea campaniei de rusificare în interiorul Rusiei şi în zonele ocupate ale Ucrainei.

Cine sunt „copiii războiului” și ce reprezintă „programele de integrare pentru copiii ucraineni”, implementate de Rusia lui Putin

„Copiii războiului”, într-un larg și literal, sunt minori care au fost lăsați singuri în timpul luptelor din Ucraina. Copiii neînsoțiți au fost „colectați” de oficiali și activiști ruși din prima linie sau din teritoriile ucrainene ocupate.

Părinții sau rudele unor copii au fost convinși de agenți ruși (oficiali, activiști, colaboratori etc.) să-și trimită micuții în „tabere de vară rusești” sau în alte „centre de agreement”. Unele dintre aceste tabere din Rusia sunt promovate ca „programe de integrare pentru copiii ucraineni”.

Însă, după o perioadă de recreere convenită, mulți copii nu au mai revenit în Ucraina și au fost duși în alte zone ale Rusiei.

Potrivit Centrului Regional pentru Drepturile Omului (RCHR), până la 3.855 de minori orfani și alți minori care trăiau în casele de copii din Ucraina au fost deportați sau strămuți până în luna septembrie a anului 2023. Unii copii ucraineni au fost separați de părinții lor în așa-numitele „tabere-filtru”,  poziționate  de-a lungul liniei frontului.

În ciuda condamnării cuprinzătoare, mii de minori ucraineni neînsoțiți rămân în Rusia sau pe teritoriul ocupat de Rusia fără tutorele lor legal. Cu cât stau mai mult departe de casele și familiile lor, cu atât mai dureroasă, complicată și discutabilă devine viitoarea lor repatriere. Până când guverne mai responsabile vor ajunge la putere în Rusia și Belarus, este nevoie de acțiuni multilaterale și multidirecționale uriașe pentru a crea schimbări rapide și tangibile.

Rusia a adoptat o nouă legislație în 2022-2023, pentru a facilita rusificarea și asimilarea copiilor ucraineni

Majoritatea acestor copii ucraineni neînsoțiți transferați ilegal au rude apropiate sau alți tutori legali. Unii dintre aceștia din urmă locuiesc în zonele controlate de guvern din Ucraina, în timp ce alții sunt ei înșiși strămutați din exterior și locuiesc în străinătate.

În marea majoritate a cazurilor, nici rudele, nici autoritățile guvernamentale ucrainene nu au dat permisiunea explicită Rusiei de a transfera definitiv acești copii neînsoțiți.

Rusia a adoptat o nouă legislație în 2022-2023, pentru a facilita rusificarea și asimilarea copiilor ucraineni. Aceste revizuiri au condus la o situație în care, potrivit unui raport al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, copiii și tutorii legali de care au fost separați, „practic, nu au niciun cuvânt de spus în întregul proces de schimbare a cetățeniei”.

Oficialii ucraineni au făcut numeroase apeluri către Rusia. În martie 2023, viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereshchuk a cerut Moscovei „să predea imediat listele tuturor orfanilor ucraineni și copiilor lipsiți de îngrijirea părintească” și sub controlul Moscovei. Din 2022, criticile ucrainene au devenit din ce în ce mai orientate către organizațiile internaționale însărcinate cu prevenirea și inversarea transferurilor forțate de copii. În mod ciudat, în loc să prevină și să inverseze transferurile forțate, Societatea de Cruce Roșie din Belarus, până de curând membru al Federației Internaționale a Crucii Roșii (ICRC), le-a facilitat.

Obținerea cetățeniei ruse dă dreptul copiilor adoptați la garanții sociale și acces la subvenții guvernamentale. Acest lucru creează stimulente financiare pentru potențialii „părinți adoptivi”.

Conform Codului Familiei din Rusia, copiii adoptați sunt egali ca statut cu copiii proprii ai părinților, permițând chiar schimbarea numelui, prenumelui, data nașterii și locul nașterii. Acest lucru face dificilă stabilirea statutului copiilor ucraineni adoptați de Rusia și a rudelor acestora în Ucraina.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Europa trebuie să pună ACUM mâna pe activele Rusiei lui Putin: „Prejudiciul predominant s-a produs în Ucraina, dar UE a suportat costuri imense”

Australia dezvăluie numele HACKERULUI RUS care a „atacat” milioane de dosare medicale sensibile și le-a „scurs” pe Dark Web: „Criminal cibernetic”

Moscova are doar de CÂȘTIGAT din rezolvarea crizei de la Marea Roșie cu „mână” americano-engleză: „Loviturile împotriva Houthi, apreciate la Kremlin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Cantitatea ideală de detergent lichid necesară la o spălare. Greșeala comună a românilor
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?