EMA se va pronunța cu privire la pastila Pfizer anti-Covid până la sfârșitul lunii ianuarie, înaintea celei de la Merck

EMA se va pronunța cu privire la pastila Pfizer anti-Covid până la sfârșitul lunii ianuarie, înaintea celei de la Merck
Pastila anti-covid PAXLOVID (Sursa - caracter ilustrativ: Profimedia)
Publicat: 24/01/2022, 19:02

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) urmează să decidă dacă va aproba pastila anti-Covid-19 de la Pfizer la sfârșitul acestei luni, înainte de a face o analiză finală a medicamentului similar, dar mai puțin eficient, de la Merck în februarie, relatează Reuters.

La sfârșitul anului trecut, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a oferit orientări statelor membre cu privire la modul de utilizare a ambelor capsule antivirale ca tratamente de urgență, în timp ce a efectuat revizuiri continue pentru a ajuta statele membre să decidă cu privire la o adoptare rapidă înainte de orice aprobare oficială la nivelul UE.

Organismul de supraveghere al UE a precizat că grupul de experți care analizează noile medicamente s-a reunit de luni până joi în această săptămână „cu obiectivul de a încheia evaluarea, dacă este posibil” a tratamentului Paxlovid de la Pfizer.

„Vom comunica acest lucru spre sfârșitul acestei săptămâni”, a adăugat acesta.

Italia, Germania și Belgia se numără printre puținele țări din UE care au cumpărat medicamentele.

Revizuirea de către EMA a pastilei Merck , dezvoltată împreună cu Ridgeback Biotherapeutics, durează mai mult decât cea a Pfizer, deoarece Merck a publicat în noiembrie date de studiu care arată că medicamentul său a fost semnificativ mai puțin eficient decât se credea anterior.

„Merck a depus cererea mai devreme decât Pfizer, dar apoi a trimis datele finale privind eficacitatea mai târziu și, prin urmare, a fost nevoie de mai mult timp pentru ca autoritățile europene de reglementare să examineze chiar aceste ultime date”, a declarat sursa.

În timp ce vaccinurile sunt esențiale pentru combaterea pandemiei, autoritățile de reglementare analizează antiviralele, care pot fi luate acasă, ca o nouă armă împotriva variantei Omicron, care se răspândește rapid.

Autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie au dat undă verde ambelor medicamente pentru tratarea anumitor pacienți adulți cu risc ridicat.

EMA a declarat pe 10 ianuarie că ar putea emite „în câteva săptămâni” o decizie privind aprobarea utilizării Paxlovid, un regim cu două medicamente al Pfizer.

În cadrul unui studiu clinic, acesta a avut o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor atunci când a fost administrat într-un stadiu incipient pacienților cu risc ridicat de îmbolnăvire severă.