EXCLUSIV | 11.000 de rachete trase asupra Israelului. Medicul lui Netanyahu: „Este un război greu! Suntem gata și acum să facem schimb de prizonieri”

EXCLUSIV | 11.000 de rachete trase asupra Israelului. Medicul lui Netanyahu: Este un război greu! Suntem gata și acum să facem schimb de prizonieri
Publicat: 08/12/2023, 08:30
Actualizat: 08/12/2023, 08:41

Herman Berkovits –  medicul cu origini maramureșene al premierului israelian Benjamin Netanyahu, dar și consul onorific al Consulatului României din Eilat – a mărturisit într-un interviu pentru Gândul că acest război – început după genocidul Hamas din 7 octombrie – are trei drumuri și trei direcții importante urmărite de Israel, care face totul pentru a le îndeplini.

În ceea ce privește ostaticii care se află în continuare în mâinile Hamas, interlocutorul Gândul recunoaște fără să stea pe gânduri că, la o propunere serioasă, Israelul s-ar angaja imediat într-un alt schimb de prizonieri, pentru a-i aduce acasă pe toți cei care stau departe de atâtea luni de familiile lor.

În același timp, medicul premierului israelian a punctat – răspunzând criticilor aduse în ultima perioadă Israelului – că nu ei au omorât femeile și copiii din Fâșia Gaza, ci chiar gruparea teroristă care îi folosește pe oamenii de acolo pe post de scuturi umane, pentru ca ei să-și ducă la capăt planul de răzbunare.

Herman Berkovits susține că o persoană eliberată de Hamas a mărturisit că, atunci când ieșea afară, unul dintre conducătorii grupării lua în jurul lui câțiva oameni dintre cei răpiți, pentru că, astfel, știa nu o să se tragă nimeni în el.

Medicul recunoaște că același lucru îl fac teroriștii și cu oamenii lor din Gaza, mai ales cu copiii, pe care îi strâng în jur, scopul fiind ca ei să fie feriți de bombardamentele armatei israeliene.

Herman Berkovits, medicul premierului israelian Benjamin Netanyahu

Totodată, Herman Berkovits susține că, în tot acest context dureros de război, în Fâșia Gaza s-a dezvoltat  o anarhie totală și o piață neagră.

În tot acest timp, susține interlocutorul Gândul, depozitele Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni (UNRWA) sunt pline cu alimente și băuturi care nu sunt distribuite locuitorilor din Gaza, ținuți înfometați.

138 dintre cei aproximativ 240 de ostatici răpiţi în Israel la 7 octombrie sunt încă reţinuţi în Gaza

La sfârşitul lunii noiembrie, în urma celor opt zile de armistițiu,  au fost eliberaţi 105 ostatici, dintre care 80 în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel.

Reamintim că, mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani –  au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas în masacrul din 7 octombrie.

Potrivit ONU, 1,9 milioane de persoane, aproximativ 85% din populaţie, au fost strămutate din cauza războiului din Fâşia Gaza, unde mai mult de jumătate din locuinţe au fost distruse sau avariate de bombardamentele israeliene.

Zeci de combatanți Hamas s-au predat forțelor israeliene

Zeci de combatanți islamiști s-au predat, joi, în nordul Fâșiei Gaza, în contextul avansării armatei israeliene, dar cel puțin trei militari israelieni au fost uciși în confruntări, iar un civil israelian a murit în nordul Israelului, în urma unui atac atribuit Hezbollah.

Premierul Benjamin Netanyahu a replicat că orașul Beirut ar fi devastat în eventualitatea extinderii conflictului.

„Vă dați seama că acest război are trei drumuri pe care trebuie să mergem”

„O dată să distrugem această formațiune teroristă care ne-a atacat, apoi să ni-i aducem înapoi pe cei răpiți și al treilea lucru să avem grijă cu Fâșia Gaza, mai exat să nu avem aceeași problemă și pentru generațiile viitoare. Sunt trei condiții foarte importante și pentru ele facem totul.

Noi am fost pentru acest armistițiu, pentru că am vrut foarte mult ca acești oameni să vină înapoi. Au fost opt zile de armistițiu în care, în fiecare zi, zece femei și copii au fost readuși în Israel, dar într-o formă foarte urâtă. Au mai rămas acolo încă 138 de oameni”, susține Herman Berkovits, într-un interviu pentru Gândul.

„Este un lucru pe care am reușit să-l fac pentru România”

Herman Berkovits, medicul cu origini maramureșene al premierului israelian Benjamin Netanyahu nu a uitat niciodată de unde a plecat.

Acesta mărturisește că a încercat, atât cât a ținut de el, să le ajute pe femeile românce căsătorite în Fâșia Gaza să se întoarcă acasă în siguranță.

„Am încercat să ajut cât am putut. Am ajutat femeile sau persoanele de origine română din Gaza. Sunt în jur de 350 de persoane în Gaza – majoritatea femei, căsătorite cu arabi – și care au pașaport dublu și am fost rugat de către conducerea română să ajut la ieșirea acestor persoane. Este un lucru pe care am reușit să-l fac pentru România și pentru româncele care locuiau în Gaza.”

„Acești oameni răpiți nu au primit niciun medicament, iar mulți dintre ei erau bolnavi”

Interlocutorul Gândul recunoaște că poveștile ostatiticilor care au fost răpiți de Hamas relevă situații greu de descris, de înțeles și de acceptat pentru anul 2023.

Medicul mărturisește că ostaticii eliberați au trecut prin situații cumplite, cei mai mulți având nevoie după ieșirea din captivitate de trament psihologic.

„Mulți au fost bătuți, au fost ținuți în foamete, au fost maltratați și fizic și psihic. Copiii trebuiau să tacă din gură, altfel îi amenințau că cine plânge, moarte. Din cauza aceasta, mulți copii care s-au întors și acasă vorbeau doar în șoaptă. Au trecut printr-o teroare psihică groaznică.

Vreau să vă spun că și multe dintre femeile care au ieșit în această perioadă sunt femei care au nevoie de tratatemente. De fapt, fiecare are nevoie de tratament psihologic. La fel și familiile lor. Una dintre aceste femei eliberate s-a ales și cu o boală cardiacă și este într-o stare gravă acuma. Acești oameni răpiți nu au primit niciun medicament, iar mulți dintre ei erau bolnavi. Aici nu contează dacă ești tânăr sau bătrân”, punctează medicul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

„Nu-ți vine să crezi că în epoca noastră poate să fie așa o barbarie și o cruzime pe care multă lume încă nu o crede”

Medicul povestește că 15 femei și doi copii mici – un bebeluș de 11 luni și sora sa de patru ani – sunt încă în mâinile Hamasului care refuză să îi predea Israelului.

„Mai sunt încă 15 femei în mâinile Hamas și nu vor să ni le dea, deoarece se spune că aceste femei au fost siluite, iar ei nu vor să se afle asta. Sunt în mâinile lor și doi copii, un bebeluș de 11 luni și sora lui de patru ani, amîndoi răpiți împreună cu tatăl lor. Nimeni nu vrea să ne spună unde sunt acești doi copii.  Este foarte important să eliberăm și restul ostaticilor.

Trăim o luptă pentru existența noastră, știm că Hamas vrea să distrugă Israelul. Noi le-am deschis drumuri ca să se poată alimenta. Joi s-a aprobat și trecerea de alimente, chiar și trecerea de benzină. Culmea este faptul că depozitele Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni (UNRWA) sunt pline cu alimente și băuturi care nu sunt distribuite locuitorilor din Gaza, care sunt înfometați. Este o corupție groaznică!

S-au găsit cantități mari de orez, de făină și de ulei, saltele, alimente îngrămădite care nu se dau oamenilor din Gaza. Sau se dau, dar se vând pe bani. Vreau să vă spun că s-a dezvoltat în această porțiune în Gaza o anarhie totală și o piață neagră. Se vorbește de multe furturi care sunt din case partuculare, dar și din magazine, farmacii. Ceva de neînchipuit. Iar americanii fac tot timpul presiuni pe Israel să creștem aprovizionarea în Fîșia Gaza, iar noi facem absolut tot acolo.”

„Fâșia Gaza a trăit numai pe spinarea Israelului, noi le dădeam electricitate, alimente, apă. Dar, cu toate aceste miliarde de dolari care au intrat în Gaza, ei au construit armanent și tuneluri de sute de km. Unde s-au dus banii, în loc să se ducă pentru această populație săracă pe care noi am vrut să 0 dezvoltăm economic acest loc?

Lumea ne critică că mor copii și femei. Dar de ce mor? Noi nu vrem să-i omorâm, mor pentru că sunt folosiți ca niște scuturi. Una dintre persoanele care s-au eliberat de la Hamas au spus că unul dintre conducătorii grupării când ieșea afară, lua în jurul lui câțiva dintre cei răpiți, pentru că știa că noi nu o să tragem în el în aceste condiții. Același lucru fac cu oamenii lor. Când vor să iasă afară iau în jurul lor zece copii, ei știu că noi nu o să tragem în copii și așa ies afară din grotele lor în care stau ascunși.

În aceste două luni, ei au tras aproape 11.000 de rachete  asupra Israelului, dar o parte dintre ele – în jur de 1600 care au fost trase spre noi – au căzut pe teritoriul lor. Ei și-au omorât copiii și femeile. Nu le pasă de absolut nimic. Sunt o dictatură care vor să distrugă lumea. Dar țara noastră este în prima linie și luptă împotriva lor.”

„Un război greu, nu le luptăm la suprafața pământului, ne luptăm și sub pămînt unde sunt sute de km de armament”

Medicul Herman Berkovits vorbește cu mândrie despre solidaritatea israelienilor care s-au întors într-un număr mare din țările unde erau plecați și s-au înrolat în armată să-și apere patria.

Interlocutorul Gândul a mai mărturisit că pentru israelieni orice viață piredută înseamnă o mare durere, tocmai de aceea recunoaște că niciun sacrificiu nu este prea mare pentru a-i aduce înapoi pe ostatici.

„În primele zile ale războiului, aproape 200.000 de israelieni s-au întors în Israel – oameni serioși care lucrează și care lucrează cu mulți bani – s-au reîntors ca să se concentreze în armată și să lupte. Din păcate, ne mor în fiecare zi soldați, oameni cu familii, oameni care au doi-trei copii. Noi știm că trebuie să ne luptăm pentru existența noastră. Nu știți ce durere este în Israel pentru fiecare persoană care moare.

Lucrează echipe mari, cu experiență, ca să știm ce este cu ostatecii luați de Hamas. Sunt o mulțime de activități pentru salvarea acestora. Noi am făcut și o pauză de luptă – nu este ușor să faci asta când ataci un lucru – dar am făcut pentru acești ostatici. Suntem gata și acum, dacă avem o propunere serioasă, să facem acest schimb de prizonieri. Nu uitați că acesta este un fel de schimb. Adică, primim oameni nenevinovați și noi le-am dat teroriști.

Suntem și acum gata să facem aceste schimburi, dar nu avem cu cine vorbi. Probabil că presiunea noastră militară îi va obliga. Dacă am avea oczaia să mai eliberăm din acești oameni, am fi gata și acum să oprim operațiunilor. Însă, psihologia israeliană este că și dacă oprim atacurile ca să mai primim oameni, acest război trebuie să continue până la desființarea acestei organizații teroriste până la sfârșit, pentru altfel vom aveam multe probleme, nu doar noi, ci și copiii noștri și nepoții noștri.

Au în ADN sânge de ucigași. Este groaznic! Noi trecem printr-un genocid, antisemitismul este băgat în sângele acestor teroriști. Important pentru ei este să moară evreii. Dar noi suntem puternici”, a conchis Herman Berkovits, medicul cu origini maramureșene al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Armata isrealiană susține că Hamas a lansat rachete din „zona umanitară”

Forţele de apărare israeliene (IDF) au transmis joi că Hamas a lansat mai multe rachete asupra Israelului dintr-o zonă desemnată drept „zonă umanitară” în sudul Fâşiei Gaza, publicând în acelaşi timp dovezi ce ar atesta traiul de lux al liderilor grupării islamiste palestiniene, relatează  DPA şi postul de televiziune israelian i24News.

Combatanţii Hamas ar fi folosit o zonă de lansare de rachete din apropierea facilităţilor ONU din Fâşia Gaza, ceea ce a făcut ca civili palestinieni să fugă din corturile lor, în regiunea al-Mawasi, pe malul Mediteranei, nu departe de graniţa cu Egiptul.

IDF au indicat că Hamas a lansat 12 rachete miercuri după-amiază spre oraşul israelian Beersheba, în sudul Israelului. Armata israeliană a acuzat în mod repetat Hamas că se foloseşte de civilii din Gaza ca de scuturi umane, acuzaţie pe care gruparea islamistă palestiniană o respinge.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne