EXCLUSIV | Colonelul magistrat Constantin Udrea, despre efectele unei condamnări a lui Putin pentru crime de război: ”Odată ce ar fi condamnat, ar putea fi executat oriunde și oricând dacă ar ieși din Rusia!”

EXCLUSIV | Colonelul magistrat Constantin Udrea, despre efectele unei condamnări a lui Putin pentru crime de război: ”Odată ce ar fi condamnat, ar putea fi executat oriunde și oricând dacă ar ieși din Rusia!”
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 16/03/2022, 20:12
Actualizat: 16/03/2022, 20:19

Istoria va consemna ziua de 16 martie 2022 drept una istorică, având în vedere decizia Curții Internaționale de la Haga (CIJ) prin care s-a decis ca Rusia să oprească de îndată invazia teritoriului Ucraina.

”Federația Rusiei trebuie să suspende imediat operațiunile militare pe care le-a început în 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a declarat Joan Donoghue, președintele CIJ. Judecătorii au mai decis că Rusia trebuie să se asigure că alte forțe aflate sub controlul său sau sprijinite de Moscova nu vor continua operațiunea militară.

Acest proces de la Haga a fost deschis de autoritățile de la Kiev, care au cerut celui mai înalt tribunal al ONU să dispună Moscovei să înceteze imediat invazia din Ucraina.

O altă decizie istorică vine din Statele Unite ale Americii, unde Senatul SUA a votat în unanimitate condamnarea lui Vladimir Putin drept criminal de război. Republicanii şi democrații au cerut Curții de la Haga să îl cerceteze pe Vladimir Putin.

India și China s-au abținut la votul rezoluției ONU

În același context al invaziei comandate de Vladimir Putin, oficialii de la ONU au adoptat o rezoluție prin care a fost condamnată această intruziune armată în teritoriul Ucrainei. La votul rezoluției ONU s-au abținut India și China, aliați tradiționali cu Federația Rusă.

Decizia ca liderul de la Kremlin să fie declarat criminal de război este așteptată în continuare de la Curtea Penală Internațională, care are sediul tot la Haga, știut fiind că acolo a fost demarată deja ancheta și procurorul se află în faza culegerii de probe.

Dar ce s-ar întâmpla în cazul în care Putin ar fi condamnat, în cele din urmă, pentru crime de război?

Aceasta este întrebarea pe care GÂNDUL a pus-o unui magistrat militar de carieră care știe exact ce efecte ar avea o astfel de pronunțare.

Putin s-ar putea deplasa doar în state care nu recunosc autoritatea hotărârilor Curții Penale Internaționale de la Haga

Colonelul magistrat Constantin Udrea – fost judecător al Curții Militare de Apel – a explicat, pentru GÂNDUL, că pe teritoriul Rusiei ar fi, practic, imposibil de pus în practică o asemenea hotărâre, dar orice alt stat va putea să îl predea pe Vladimir Putin.

Astfel, liderul de la Kremlin va trebui să se limiteze doar la teritoriul Rusiei și nu va mai putea participa la reuniuni internaționale, riscând arestarea.

“În mod practic, această hotărâre – dacă va fi luată după ce va fi gata ancheta și procesul – nu ar putea fi pusă în executare în Rusia, deoarece niciun organism de executare a hotărârii nu și-ar permite să intre pe teritoriul lui Putin și să-l aresteze, să execute hotărârea. Ea este viabilă doar dacă aceste organisme de executare l-ar surprinde în afara spațiului controlat de Rusia.

Așadar, Vladimir Putin, odată ce ar fi condamnat pentru crime de război, ar putea fi executat oriunde, oricând dacă ar ieși din Rusia. Drept urmare, el nu ar mai putea participa la nicio reuniune, întâlnire au activitate internațională pe alte spații decât cele controlate de Rusia. S-ar putea deplasa doar în state care nu recunosc autoritatea hotărârilor Curții Penale Internaționale de la Haga”, a subliniat colonelul magistrat Constantin Udrea.

Alți specialiști în Drept, contactați de GÂNDUL, au menționat faptul că și state care nu sunt parte a Statutului Curții Penale Internaționale, chiar dacă nu sunt obligate să îl predea pe Vladimir Putin după o astfel de condamnare, ar putea să pună în aplicare, benevol, această sentință.


Citește și:

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase