VIDEO | De ce a dispărut culoarea turcoaz a plajei Azur, printre cele mai frumoase din România. Efectul neașteptat produs de lărgirea litoralului

Publicat: 13/05/2023, 10:00

Plaja Azur, una dintre cele mai frumoase din România, care îi fascina pe turiști, a pierdut nu doar multe zone cu nisip fin, ci și culoarea turcoaz-azurie a apei în unele momente ale zilei, în urma lucrărilor de extindere a litoralului.

Aflată între Eforie Nord și Eforie Sud, plaja Azur a fost mulți ani o emblemă a litoralului românesc, iar anul trecut a fost inclusă într-un top al celor mai frumoase și primitoare plaje din lume, primind distincția ”blue flag”. Doar șase astfel de plaje din țara noastră sunt considerate demne de a primi acest ”steag albastru”, datorită serviciilor oferite turiștilor, nisipului fin și apei curate.

Ceea ce i-a fascinat pe turiști a fost apa mării, care în anumite momente ale zilei, în funcție de cum strălucea soarele, avea o culoare albastru-turcoaz ireală, asemănătoare cu cea a Mediteranei de pe litoralul din Grecia. Datorită nisipului galben-auriu extrem de fin, Marea Neagră căpăta în această zonă o culoare azurie, acesta fiind și motivul pentru care plaja a fost denumită Azur.

Dar, marea problemă cu care se confruntau toți cei care vizitau această zonă era suprafața foarte mică a plajei, care avea în unele locuri cel mult 10-15 metri lățime. Din cauza valurilor puternice, plaja se eroda de la an la an și, totodată se adâncea tot mai rapid. Cei care intrau în mare descopereau că, din doi-trei pași, deja apa le ajungea la gât. Autoritățile au decis să includă și această plajă în programul de lărgire a litoralului, iar anul trecut au demarat lucrările.

Nisipul schimbat de pe plaja Azur a modificat culoarea specială a mării

Peste nisipul extra-fin au fost turnate noi straturi de nisip mult mai grunjos, menit să reziste mai bine în fața valurilor puternice și a furtunilor. De asemenea, au fost construite noi diguri care să protejeze plaja împotriva eroziunii și pe turiști de curenții marini. Astfel, acum plaja Azur a ajuns să aibă o lățime de aproape 100 de metri, iar adâncirea apei este mult mai lentă, asemănătoare cu unele plaje din Mamaia.

Dar, această lărgire a plajei a produs și o schimbare a culorii nisipului. Din cauza diferitelor tipuri de scoici și sedimente, aduse de pe fundul mării cu ajutorul unor pompe uriașe de mare putere folosite pentru a lărgi plaja, acum au apărut locuri unde nisipul e roșiatic, altele unde e gri-maroniu și altele unde a rămas galben-pai.

Odată cu noul tip de nisip adus pe plajă, a ”dispărut” culoarea azurie a mării din acea zonă. Cel puțin pentru moment, fiindcă valurile vor răscoli permanent nisipul și, în timp, nu ar fi exclus ca marea să readucă la lumină ”azurul de altădată”.

De ce sunt lărgite plajele de pe litoralul românesc

Proiectul de lărgire a plajelor a început încă din 2014, primele extinse fiind cele din Mamaia, Constanța și Eforie Nord. Acum, au fost reabilitate alte câteva plaje din Eforie Nord și Eforie Sud. Au fost folosite utilaje speciale, care au aspirat nisipul de pe fundul mării, de la o distanță de 12 km de țărm, apoi acesta a fost transportat spre mal, printr-un sistem de tuburi.

Conform planurilor autorităților, până în 2026, și restul plajelor din zona de sud a litoralului vor fi lărgite. Astfel, planul este ca litoralul românesc să aibă cu 300 de hectare de plajă mai mult și timp de 50 de ani să fie protejat de efectele eroziunii.

Valoarea totală a investiției se apropie de un miliard de euro, din care 85% sunt fonduri europene.

Ce îi nemulțumește pe turiști

După lărgirea plajelor din Mamaia, mulți turiști s-au plâns că șezlongurile, buticurile și spațiile de servicii sunt acum foarte departe de apă. Fiind zone nou create, autoritățile locale nu au putut închiria nimănui acele terenuri, pentru că încă nu fuseseră intabulate.

Turiștii aveau de ales, fie să stea în zona pietonală și să meargă mult până la malul mării, fie să stea pe cearceaf, aproape de mare, de unde să meargă mult pe jos până la magazine sau la toaletă.

Din aceeași cauză au apărut nemulțumiri și din partea comercianților și a administratorilor de plaje, care au plătit impozite și chirii pentru anumite zone, cândva foarte populate, dar s-au trezit la sute de metri distanță de locul unde se adunau turiștii.

Vestigii istorice descoperite întâmplător

Aceste extinderi de plajă au scos la suprafață, la propriu, și o nestemată istorică – o corabie scufundată în urmă cu aproximativ 200 de ani, despre care nimeni nu știa nimic. Ambarcațiunea a fost descoperită la finalul anului trecut, la o distanță de aproximativ 100 de metri de mal, la Eforie Sud, de constructorii care lucrau la extinderea plajei.

După câteva luni în care au analizat care este varianta optimă, s-a decis ca epava să fie acoperită cu nisip și ”scoasă” astfel la suprafață, urmând ca după finalizarea lucrărilor de reabilitare a plajei, să înceapă excavarea treptată a acesteia, urmând să fie făcute cercetările arheologice.

Plaja Azur rămâne cu ”blue flag”

Chiar dacă acum diferă culoarea mării și nisipul nu mai este la fel de fin ca în 2022, când plaja Azur a primit ”blue flag”, aceasta își păstrează distincția, deocamdată.

Conform site-ului oficial Blue Flag, România are 6 plaje incluse în această categorie: Citadel Beach și plaja Azur din Eforie; Vega Vintage Beach și Phoenicia Beach din Mamaia; Marina Regia Beach din Năvodari și “Phoenicia Blue View” din Olimp.

Calificativul, care este acordat de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediu, le oferă turiștilor garanţia că în aceste locuri apa şi nisipul sunt curate şi că există suficienţi salvamari pregătiţi să intervină în situaţii de risc.

Ca să obţină steagul albastru, administratorii plajelor trebuie să îndeplinească 32 de criterii, printre care: locuri special amenajate pentru sporturile de apă şi căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, nisip fin și apă curată și de calitate, servicii, echipamente și personal de prim ajutor, acces pentru persoanele cu dizabilități, dar și practici ecologice

În momentul de față, peste 5.000 de plaje din întreaga lume, au primit distincția ”blue flag”, cele mai multe fiind în Spania – 621.

În top 5 se mai află Grecia – 581 de locații, Turcia – 529 de plaje, Italia – 424 de zone și Franța – 412 plaje.

România se poziționează în acest clasament virtual pe locul 36, din 45 de țări. An de an, organizația analizează plaje din toată lumea și decid acordarea sau retragerea acestei distincții, în funcție de criteriile îndeplinite de administratorii plajelor.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce trebuie să faci pentru a primi 20.000 de lei de la statul român. Pașii care trebuie urmați pentru programul Casa Verde

EXCLUSIV VIDEO | Cât costă să construiești o casă în 2023 față de 2020. Diferențe uriașe de preț la materiale și mâna de lucru

VIDEO | Cât costă școala de șoferi în 2023 și ce trebuie să știe cei care vor permis auto. Sfaturile unui fost polițist care acum este instructor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii