EXCLUSIV | Dubiosul milionar Michael Topolinski nu a plătit nici până acum cele peste 17 milioane € pentru fosta fabrică Aversa SA, câștigată la licitație cu 10 ani în urmă: ”Totul se limitează la avans și la vorbe goale”

EXCLUSIV | Dubiosul milionar Michael Topolinski nu a plătit nici până acum cele peste 17 milioane € pentru fosta fabrică Aversa SA, câștigată la licitație cu 10 ani în urmă: ”Totul se limitează la avans și la vorbe goale”
Publicat: 18/02/2023, 08:00

Statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), se luptă de aproape un deceniu să primească toți banii de la firma căreia i-a fost adjudecată fosta uzină de pompe AVERSA SA, respectiv SkyLight Residence SRL, deţinută de familia de investitori Topolinski.

În anul 2008, după ce a reușit să preia SC TEXTILA DACIA SA București, care deținea 53.000 mp în cartierul Bucureștii Noi din Capitală, teren pe care a construit complexul comercial Victoria City Center, Michael Topolinski, zis ”Canadianul” – cu toate că deține și cetățenia israeliană, pe lângă cea canadiană – a devenit unul dintre ”investitorii de succes” pe piața din România și, totodată, un dezvoltator imobiliar cu pretenții în continuă creștere, bifând ”victorie” după victorie.

  • Michael Topolinski a preluat o parte din suprafața de teren aparținând fabricii Vulcan, iar în 2012 – prin intermediul ZIRCON PROPERTIES SRL București – a achiziționat 78.000 mp de la SC BALKAN PETROLEUM SA, teren pe care ulterior a fost construit un complex comercial.
  • În anul 2013, omul de afaceri a plusat, reușind să preia fosta uzină de pompe AVERSA SA, afacere impresionantă înconjurată, însă, de numeroase semne de întrebare.

”Canadianul”, privilegiat câștigător al licitației pentru vânzarea fostei fabrici de pompe Aversa SA, urma să achite suma de 15,7 milioane de euro plus TVA, adică aproximativ 17,3 milioane de euro. Conform surselor Gândul, afaceristul a plătit un avans de 5 milioane, acum aproape un deceniu, numai că nici până astăzi nu a plătit diferența până la 17,3 milioane de euro.

Fosta fabrică Aversa SA din București – de unde au plecat de pe linia de producție pompele care aduceau apa din Dunăre în sistemele de irigații, dar și pompe pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă – a devenit, astăzi, un loc împânzit de buruieni.

Michael Topolinski nu vrea să scoată milioanele de euro din buzunar

Surse contactate de Gândul au dezvăluit, în exclusivitate, că Michael Topolinski putea să plătească milioanele de euro în orice moment, însă nu a făcut-o încă.

Totuși, omul de afaceri va fi obligat să plătească banii după ce vor fi soluționate litigiile pe Legea 10/2001 care vizează firma controlată de familia Topolinski.

”Banii ar putea să fie plătiți oricând, dar ar urma să fie obligatoriu plătiți după soluționarea litigiilor pe Legea 10/2001 care vizează firma controlată de Michael Topolinski, iar un astfel de litigiu are un nou termen la începutul lunii martie”, au declarat sursele Gândul.

În prezent, potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de Gândul, situația dosarelor având ca obiect denunțarea actelor de adjudecare în legătură cu societatea AVERSA S.A. București este următoarea:

  • Dosar nr. 15535/3/2006/a21* – Contestația împotriva raportului nr. 33 (raportul prin care lichidatorul judiciar a constatat îndeplinirea obligațiilor asumate de adjudecatar) – instanța de recurs a dispus menținerea dispozițiilor sentinței recurate, în sensul respingerii contestației formulate de AAAS ca neîntemeiat, tinând cont de soluția pronunțată în dosarul nr. 32015/3/2019;
  • Dosar nr. 32015/3/2019 – cerere formulată de SkyLight Residence (fosta AVERSA MANUFACTURING SRL) de constatare a îndeplinirii obligațiilor asumate, prin Decizia nr. 384/2022 – instanța de recurs constată că reclamanta și-a îndeplinit integral obligațiile prevăzute la art. 4.6 din procesul-verbal de adjudecare întocmit la data de 11.09.2013 și la art. 2.10.3 din Caietul de sarcini privind valorificarea în bloc a activelor debitoarei SC AVERSA SA (cu excepția creanțelor și disponbilităților bănești) la licitațiile publice organizate începând cu data de 21.08.2013.

”Având în vedere constatarea îndeplinirii obligațiilor de către instanță, prevăzute la art. 4.6 din procesul verbal de adjudecare întocmit la data de 11.09.2013 și la art. 2.10.3 din Caietul de sarcini privind valorificarea în bloc a activelor debitoarei SC Aversa SA de către adjudecatarul Skylight Residence (fosta Aversa Manufacturing SRL), urmează ca, în conformitate cu Antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat la 25.09.2013, adjudecatarul – compania controlată de omul de afaceri Michael Topolinski –  să plătească un preț de achiziție totală pentru bunurile imobile finale în cuantum de 15.703.210 euro plus TVA, care se va plăti în termen de 30 de zile de la primirea de către adjudecatar a notificării de plată trimisă de către lichidatorul judiciar după soluționarea litigiilor având ca obiect prevederile Legii nr. 10/2001, în mod definitiv și irevocabil”, au explicat sursele Gândul.

De ce nu a plătit Michael Topolinski milioanele de euro nici până astăzi? Totul s-ar rezuma la un avans și la ”vorbe goale”, aceasta fiind o adevărată ”rețetă”, după cum au precizat sursele contactate de Gândul.

”Topolinski nu a mai livrat nimic, pentru că ori nu a avut banii, ori nu a avut niciun interes să dea banii și să cumpere, totuși, AVERSA, într-un final. Totul se limitează la avansul respectiv și la vorbe goale. Exact același scenariu l-a aplicat și la fosta întreprindere Vulcan. Față de Textile Dacia, aici nu s-a ales cu un mare profit”, au mai declarat sursele Gândul.

În ceea ce privește compania SkyLight Residence, pe rolul instanțelor de judecată se regăsesc două dosare:

  • Dosar de insolvență nr. 15535/3/2006, aflat pe rolul Tribunalului București, cu termen la data de 25.05.2023;
  • Dosarul nr. 43134/3/2015*, aflat pe rolul Curții de Apel București, având ca obiect anulare act Legea nr. 10/2001, cu termen în data de 03.03.2023.
Michael Topolinski a plătit doar avansul după ce a câștigat, la licitație, acum 10 ani, fosta fabrică de pompe Aversa SA

Afacerea ”Aversa SA” și apariția la scenă deschisă a lui Michael Topolinski

După anul 1990, Aversa SA a fost într-o decădere continuă și accentuată, totul culminând cu falimentul declarat în anul 2012. În anul 2013, fabrica a fost vândută la licitație, iar Ministerul Economiei, căruia i se subordona Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) – actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – a stabilit prețul de vânzare al fabricii la 35 de milioane de euro.

Inițial, nu s-a prezentat niciun întreprinzător, iar prețul inițial a fost redus la 17,3 milioane de euro. Aversa SA a fost, în ultimă instanță, vândută unei asocieri – BLUE DIAMOND ESTATE SRL & AUTOPLAST ENGINEERING.

Ambele companii erau controlate de omul de afaceri canadian, multimilionarul Michael Topolinski.

De altfel, Gândul a analizat – pe parcursul mai multor episoade (informații detaliate AICI) – și alte ”afaceri de succes” ale ”Canadianului”, una dintre firmele acestuia fiind chiar beneficiara megacontractului semnat cu Guvernul României pentru livrarea a 115 milioane de măști de protecție anti-COVID.

Rețeaua de firme din jurul milionarului Michael Danny Topolinski (infografic: termene.ro)

Michael Topolinski şi-a exprimat intenţia de a demola fabrica

După ce a preluat Aversa, Michael Topolinski şi-a exprimat intenţia de a demola fabrica şi de a muta echipamentele de producţie într-un nou amplasament de la marginea Capitalei, investiția urmând a se ridica la aproximativ 15 milioane de euro.

Pe locul rămas liber ar urma să se ridice un ansamblu rezidențial: ”construire complex comercial-parter înalt, ansamblu rezidențial cu regim de înălțime maxim 2S+P+9E, 2S+P+11E, 2S+P+17E, 2S+P+18E, 2S+P+20E, 2S+P+22E, 2S+P+25E (5 etape), clădiri pt. birouri 2S+P+10E și funcțiuni conexe, realizare amenajări exterioare”.

Autorizația de demolare a fost emisă, la sfârșitul lunii mai 2022, de Primăria Sectorului 2, însă nu a fost aprobată și autorizația de construire. Dar se pare că un astfel de ”amănunt” nu l-a impresionat pe milionarul Topolinski.

SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL are doi acționari – două offshore-uri din Cipru -, potrivit datelor din platforma de verificare a firmelor confidas.ro:

  • BENEVO HOLDINGS LIMITED – 99,5%;
  • DROUF HOLDINGS LIMITED 0,5 %.

Conform informațiilor din mass-media, aceste două companii sunt controlate de milionarul Michael Topolinski și familia sa.

Cine este Michael Danny Topolinski?

Provenit din părinți evrei de origine ucraineană (Michael și Edythe), cunoscut sub apelativul ”Canadianul”, Michael Danny Topolinski s-a evidențiat în România ca ”artizan” al unor afaceri importante. Are cetățenie canadiană, dar deține și un pașaport israelian.

Topolinski s-a lansat pe piața de afaceri autohtonă în anul 2008, firmele sale – direct sau prin companii paravan – fiind implicate (în perioada 2008-2013) în mai multe afaceri: contracte imobiliare de vânzare-cumpărare și de închiriere, cu finanțare de la Alpha Bank România și Garanti Bank.

Totodată, milionarul a încercat să achiziționeze Fabrica Zarea și Fabrica de ulei Muntenia.

La sfârșitul lunii septembrie a anului 2022, Michael Topolinski a anunțat că ”a câștigat definitiv în instanță procesul împotriva AAAS privind licitația pentru privatizarea Aversa” și că, începând cu anul 2023, vor fi demarate lucrările la proiectul SkyLight Residence, precizând că nu caută alți investitori, iar ”valoarea investiției în școala primară și etapa 1 de birouri este de aproximativ 29 milioane euro; pentru prima etapă din rezidențial este de aproximativ 74 milioane euro.

După cum se poate observa, omul de afaceri Michael Topolinski a crescut miza în afacerea ”Aversa”, numai că, deocamdată, nu a plătit decât avansul de 5 milioane de euro.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Continuă ”războiul” dintre fostul primar al Sectorului 1 și ”patronul” miliardar al Libra Bank. George Pădure: ”Andrei Siminel e un ipocrit, dosarul privitor la frauda de 1,4 milioane euro nu a fost clasat. Trăiește din hotărâri cu legalitate aparentă!”

DOCUMENT EXCLUSIV | Șeful Inspectoratului de Stat în Construcții îl „demolează” pe primarul Capitalei. Paul Racoviță aruncă în aer, punct cu punct, „argumentele” lui Nicușor Dan în speța zonelor protejate

EXCLUSIV | Motivul pentru care Nicușor Dan pune ”frână” urbanismului din Capitală: ”Este pe deplin interesat să controleze blocarea procesului de autorizare, persoane apropiate lui au interese personale în menținerea valabilității PUZ ZCP”

EXCLUSIV | Secretara de 2 miliarde € vs. Statul Român. Cine ia miliardele de € rămase după moartea lui Dan Petrescu, cel mai secretos și ascuns magnat? Avocat: ”Dacă mai multe persoane mor în aceeași împrejurare și nu se poate stabili care cui a supraviețuit, atunci…” (Ep. 1)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă