EXCLUSIV | După greva din școli, ar putea urma greva șoferilor STB. Lider sindical: „Începem negocierile, e posibil să ajungem la conflict colectiv”

EXCLUSIV | După greva din școli, ar putea urma greva șoferilor STB. Lider sindical: „Începem negocierile, e posibil să ajungem la conflict colectiv”
Un nou conflict de muncă la STB ar putea avea loc peste două luni
Publicat: 03/06/2023, 08:00

Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor București, principalul sindicat la nivelul Societății de Transport București (STB), a anunțat, în exclusivitate pentru Gândul, că în luna iulie vor începe negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă. În cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere între sindicaliști și conducerea STB, se va intra într-un conflict de muncă, susține Vasile Petrariu.

După greva generală din învățământ, este posibil ca, în viitorul apropiat, să asistăm la un nou conflict de muncă în București.

„Luna viitoare vom începe negocierea unui nou contract colectiv de muncă, la nivelul STB. Actualul contract expiră pe 31 august, iar conform noii legi a dialogului social, contractul poate fi negociat cu 60 de zile înainte de termenul de finalizare, așteptăm ca până pe 10 iulie să primim anunțul de începere a negocierii”, a spus Vasile Petrariu, pentru Gândul.

„Credem că discuțiile cu conducerea STB vor fi cam în același registru ca anul trecut”

Liderul sindical de la STB spune că la negocieri se vor cere bani în plus la salarii pentru angajații Societății de Transport București.

„Noi mai avem niște probleme nerezolvate de anul trecut, cum ar fi acordarea unor fonduri privind echilibrarea unor categorii sociale din punct de vedere financiar. Obligatoriu, vom cere bani în plus la salariu, inflația încă este destul de mare, puterea de cumpărare s-a diminuat mult. Clar, oamenii au așteptări din acest punct de vedere.

Până nu terminăm discuțiile cu oamenii, nu o să știm clar ce vom solicita sau care va fi mandatul comisiei de negociere. Dar noi credem că discuțiile cu conducerea STB vor fi cam în același registru ca anul trecut, adică foarte tensionate”, susține Vasile Petrariu.

Liderul de sindicat spune că angajații STB își doresc ca la salarii să se completeze „cel puțin cât este rata inflației, dar asta nu ar însemna o creștere, ci o compensare la pierderile din cauza inflației”.

Vasile Petrariu mai spune că în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere, se va intra într-un conflict de muncă, ceea ce echivalează cu proteste și chiar cu o grevă în STB.

„Dacă nu reușim să încheiem contractul colectiv de muncă, suntem obligați ca, peste două luni, să ajungem la conflict colectiv”, a conchis Vasile Petrariu.

Ultima grevă STB a paralizat Bucureștiul

Ultima grevă STB a avut loc anul trecut, în iarnă, iar conflictul de muncă a creat un scandal imens la nivelul administrației locale, mai ales că traficul din București a fost dat serios peste cap, circulația fiind practic paralizată.

Vasile Petrariu a fost acuzat la acea vreme, de primarul Nicușor Dan și de șeful STB, Adrian Criț, că ar fi pus la cale o grevă ilegală.

Tot pe parcursul anului trecut, discuțiile pentru contractul colectiv de muncă au fost foarte dificile, iar în prezent, relația dintre principalul sindicat din STB și conducerea societății este una tensionată.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Autobuzele turistice second-hand cumpărate cu 71 de mii € vor intra pe traseu. Sindicalist: „Sunt periculoase. O să ne distrăm cu ele”

REPORTAJ | Un tramvai numit „cazan”, care merge pe linii strâmbe și cu bucle. Bucureștiul se prezintă rușinos la capitolul transport pe șine (FOTO-VIDEO)

EXCLUSIV | Autobuzele Otokar au la „bord” peste 26.000 de defecțiuni, iar mentenanța este „în pană”. „Nu mai aveau frânare, plăcuțe”

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?