EXCLUSIV | Fost city manager al Capitalei: „Zilnic sunt avarii la semaforizare și nu se intervine. Cum crede Nicușor Dan că va câștiga iar?!”

EXCLUSIV | Fost city manager al Capitalei: „Zilnic sunt avarii la semaforizare și nu se intervine. Cum crede Nicușor Dan că va câștiga iar?!”
Publicat: 15/06/2023, 10:00

Sorin Chiriță, fostul city manager al Capitalei, a analizat, pentru Gândul, declarațiile primarului general, Nicușor Dan, care a anunțat că stă bine în sondaje și că are șanse să câștige un nou mandat. Potrivit lui Chiriță, serviciile din București au de suferit, cum este și cel de semaforizare, iar în aceste condiții, Nicușor Dan nu ar mai avea șanse să fie votat pentru un nou mandat. Cum răspunde șeful Administrației Străzilor în legătură cu situația semaforizării.

Nicușor Dan declara marți, la un post de televiziune, că stă bine în sondaje și ar avea șanse să câștige un nou mandat, chiar și în cazul în care fiecare partid va avea candidat propriu.

Sorin Chiriță este de părere că optimismul lui Nicușor Dan ar fi exagerat, mai ales că, în opinia fostului city manager al Capitalei, calitatea serviciilor din București ar fi scăzut foarte mult.

„Optimismul lui Nicușor Dan nu reflectă realitatea, din punct de vedere statistic. Dacă luăm în considerare ultimul sondaj, nu îl arată câștigător pe Nicușor Dan, ci îi dă o oarecare posibilitate de a câștiga, doar dacă toată dreapta, și cu alte voturi suplimentare, l-ar susține. Dar pe vot direct, este imposibil ca acesta să mai câștige încă un mandat”, a spus Sorin Chiriță, pentru Gândul.

Potrivit fostului city manager, multe servicii din București au de suferit în prezent.

„Tot ce este evident este că serviciile publice sunt aproape nefuncționale. Este evident că în prezent nu avem un plan integrat pentru transportul public, care să reflecte actuala mobilitate a cetățenilor, nu avem o soluție concretă în ceea ce privește sistemul centralizat de alimentare cu energie termică”, este de părere Sorin Chiriță.

Acesta trage un semnal de alarmă și spune că zilnic ar fi multe defecțiuni la sistemul de semaforizare.

„Sistemul de semaforizare s-a defectat de la o zi la alta, sunt zilnic avarii și defecțiuni, și nu se intervine în timp rapid”, afirmă Sorin Chiriță.

„Cum poți să afirmi că vei câștiga, în condițiile în care nu ai generat niciun proiect”

Specialistul în administrație aduce aminte și de alte proiecte din timpul mandatului lui Nicușor Dan care au bătut pasul pe loc sau au întârziat foarte mult, cum este și Pasajul Doamna Ghica.

„Mai mult, sistemul de gestionare a deșeurilor a rămas neabordat de Municipalitate. Nu există soluții, iar problema câinilor este un dezastru. Ca atare, cum poți să afirmi că vei câștiga, în condițiile în care nu ai generat niciun proiect?! Pasajul de la Doamna Ghica trebuia finalizat în decembrie 2020. Nu doar că nu a finalizat acest proiect, dar l-a și blocat, și așa se întâmplă cu toate proiectele”, mai susține Sorin Chiriță.

Fostul city manager mai spune că Primăria Capitalei ar fi acumulat o datorie de un miliard de lei pentru că nu a reușit să delege contractul de transport public.

„Primăria Capitalei are azi un deficit de finanțare și datorii mai mari decât le-a avut în momentul preluării mandatului de către Nicușor Dan. Numai din faptul că nu a reușit să delege contractul de transport public pe 10 ani, și un an de zile a stat cu transportul public fără contract, s-a acumulat o datorie neînregistrată în Primăria Capitalei de aproximativ un miliard de lei. Plus, sunt multe datorii care au rămas, doar că au fost refinanțate.

Nu a scos Primăria din faliment, ci a adâncit, fără proiecte, datoria Municipiului București. În anul 2021, a luat un împrumut de 100 de milioane de la Guvernul României, pentru investiții, iar 70% din sume au fost restituite, pentru că nu s-au tras banii. Asta din lipsă de cunoaștere a administrației și a gestiunii pentru o instituție cum este Primăria Capitalei”, a conchis Sorin Chiriță.

Director Administrația Străzilor: „Sunt avarii la semafoare, dar nu mai multe decât în anii trecuți”

În ceea ce privește defecțiunile sistemului de semaforizare, semnalate de Sorin Chiriță, directorul Administrației Străzilor, Marian Bârgău, recunoaște că sunt avarii, dar spune că nu sunt mai multe decât în anii trecuți.

„Referitor la aceste avarii ale sistemului de semaforizare, în ultimii doi ani de zile, Administrația Străzilor a investit mult mai mulți bani decât în anii precedenți pentru modernizare. Într-adevăr, la o anumită perioadă există aceste defecțiuni, dar nu putem să spunem că există o creștere a numărului de avarii. Iar multe dintre ele nu sunt din vina sistemului, ci ori din vina furnizorului de energie, ori sunt provocate de accidente”, a declarat, pentru Gândul, Marian Bârgău.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii