EXCLUSIV. Iubita unuia dintre românii reținuți pe aeroportul din Cancun, apel disperat: ”E o situație groaznică acolo, nu au voie să meargă nici la toaletă, merg cu oameni înarmați după ei” (FOTO)

EXCLUSIV. Iubita unuia dintre românii reținuți pe aeroportul din Cancun, apel disperat: ”E o situație groaznică acolo, nu au voie să meargă nici la toaletă, merg cu oameni înarmați după ei” (FOTO)
EXCLUSIV. Iubita unuia dintre românii reținuți pe aeroportul din Cancun, apel disperat: ”E o situație groaznică acolo, nu au voie să meargă nici la toaletă, merg cu oameni înarmați după ei” (FOTO)
Publicat: 03/02/2021, 14:00
Actualizat: 03/02/2021, 17:16

Situație alarmantă pe aeroportul mexican din Cancun, acolo unde zeci de români sunt blocați de câteva zile. Reprezentanții Ministerului de Externe al României susțin că autoritățile mexicane au cerut ca accesul românilor în țară să fie interzis și au precizat că toți ar trebui verificați în mod corespunzător.

ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, iubita unuia dintre românii reținuți pe aeroport a declarat că tot ceea ce se întâmplă acolo, în momentul de față, este halucinant. Potrivit acesteia, aproximativ 200 de români sunt ținuți în condiții de stres permanent. Telefoanele le-au fost confiscate, așa s-a întâmplat și în cazul cardurilor, pașapoartelor și al altor acte.

Practic, spune iubita românului, cei blocați pe aeroportul din Cancun sunt ”prizonieri”.

”Am primit această poză de la iubitul meu, care se află printre românii reținuți în aeroportul din Cancun. A plecat cu avionul de ieri și a aterizat în aeroportul din Cancun în jurul orei 00.00, unde a fost reținut alături de alți români din avion. Li s-au confiscat telefoanele, pașapoartele, toate actele și cardurile bancare și au fost duși într-un loc părăsit de la periferia aeroportului și ținuți “prizonieri”, ne-a mărturisit iubita românului.

”Li s-au confiscat telefoanele, pașapoartele, toate actele și cardurile bancare și au fost duși într-un loc părăsit de la periferia aeroportului și ținuți “prizonieri”

”Sunt foarte mulți bătrâni și copii mici, ținuți în frig, fără apă și mâncare și păziți în permanență de oameni înarmați”

Printre românii care sunt reținuți pe aeroportul din Cancun se află mulți bătrâni și copii, mai spune femeia. Sunt ținuți în frig, fără mâncare, fără apă, păziți de bărbați înarmați.

Tensiunea este din ce în ce mai mare, chiar și atunci când doresc să meargă la toaletă având ”însoțitori” înarmați în spatele lor. Dorm pe jos, dezvăluie iubita românului și, ceea ce este extrem de important, doar românii ”au fost reținuți, restul persoanelor din alte țări au fost lăsate să treacă”.

”Sunt aproximativ 200 români acolo, sunt foarte mulți bătrâni și copii mici, ținuți în frig, fără apă și mâncare și păziți în permanență de oameni înarmați. Nu au voie să meargă nici la toaletă, merg cu oameni înarmați după ei, sunt ținuți în niște condiții foarte proaste.

De azi noapte sunt ținuti în frig și dorm pe jos absolut toți românii, doar aceștia au fost reținuți, restul persoanelor din alte țări au fost lăsate să treacă. Am reușit să iau legătura cu el de pe telefonul mătușii sale, care a reușit să îl ascundă să ne trimită câteva mesaje și să ceară ajutor. Sunt bruscați și li s-a spus că e posibil să fie ținuți până duminică acolo, în acele condiții. Există un zbor, joi seară, însă nu este loc pentru toți. Este o situație groaznică acolo”, mai spune iubita românului, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

MAE: ”Deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost luate pe baza răspunsului cetățenilor români la interviuri”

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu câteva precizări cu privire la situația turiștilor români blocați în Mexic. În perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada României în Mexic a primit o serie de cereri de asistență diplomatică de la cetățenii români cărora nu li s-a permis să intre în Mexic.

În acest context, reprezentanții ambasadei au luat măsuri imediate  pentru a obține mai multe informații despre statutul cetățenilor români și motivele care stau la baza refuzului de a intra în Mexic, exprimându-și și ”îngrijorarea și nemulțumirea cu privire la situațiile generate de deciziile autorităților mexicane referitoare la accesul turiștilor români în Mexic și de tratamentul la care sunt supuși cetățenii români la intrarea pe teritoriul acestui stat”.

”Autoritățile române nu contestă dreptul suveran al Statelor Unite Mexicane privind decizia de acordare a dreptului de intrare pe propriul teritoriu, dar este obligatoriu ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, și să nu genereze situații ofensatoare”

MAE

”Conform datelor preliminare furnizate de autoritățile mexicane și a expertizei în domeniul imigrației, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost luate pe baza răspunsului cetățenilor români la interviuri la sosire (scopul călătoriei a fost incorect) și pentru aceasta  au motivat ca trebuie verificate documentele de călătorie prezentate de persoanele în cauză. În același timp, MAE insistă asupra faptului că misiunea diplomatică nu are puterea de a schimba deciziile statelor jurisdicționale. Cu toate acestea, Ambasada României din Mexic a raportat situația Ministerului Afacerilor Externe al Mexicului, exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța unor astfel de decizii care să fie confirmate și puse în aplicare cu cel mai mare respect pentru drepturile cetățenilor români”, au transmis reprezentanții MAE într-un comunicat.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe poartă discuții cu Ambasada SUA în Mexic la București pentru a clarifica situația raportată și pentru a identifica cât mai curând posibil alte soluții privind accesul turiștilor români în Mexic. În acest context, MAE afirmă că autoritățile mexicane au înăsprit controalele la punctele de trecere a frontierei. Ambasada României în Mexic este în discuții cu autoritățile mexicane, gata să ofere asistență diplomatică, în conformitate cu capacitatea juridică și să urmeze cu strictețe pașii adoptați de autoritățile mexicane în contextul dezastrului COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Gigi Becali a primit o lovitură de proporții! Patronul FCSB riscă să piardă o sumă...
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
ȘOC! Andreea Marin, ce GAFĂ! Greșeala uriașă din ultima fotografie
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce...
Monarhia se află în PERICOL! Regina Elisabeta a comis o greșeală fatală. Este război total...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...