EXCLUSIV | Jandarmeria ar fi folosit toată muniția de dispersie la mitingul diasporei. După intervenția din 10 august, a fost nevoie de noi achiziții

EXCLUSIV | Jandarmeria ar fi folosit toată muniția de dispersie la mitingul diasporei. După intervenția din 10 august, a fost nevoie de noi achiziții
Publicat: 08/08/2023, 13:27

Foștii șefi ai Jandarmeriei Române trimiși in judecata de procurorii militari, în dosarul ”10 august”, ar fi ordonat aducerea la București a întregii muniții de dispersie, precum gaze lacrimogene, grenade de mână acustice și alte asemenea materiale, pentru a fi folosite împotriva celor aproximativ 30.000 de manifestanți adunați în Piața Victoriei, în 2018, majoritatea protestatari pașnici, astfel că s-ar fi creat un deficit major la unitățile Jandarmeriei din teritoriu, au spus surse, în exclusivitate pentru Gândul.

  • Sute de grenade de mână și sprayuri cu gaze lacrimogene au fost folosite la mitingul diasporei, pentru dispersarea zecilor de mii de manifestanți din Piața Victoriei, potrivit datelor din dosarul ”10 august” trimis Tribunalului Militar București.
  • Intervenția jandarmilor nu a fost nici graduală și nici proporțională cu faptele care ar fi necesitat intervenție, contrar atât legilor românești, cât și jurisprudenței CEDO, au scris procurorii în rechizitoriu.
  • Jandarmii au acționat nu doar împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor, rezultă din probele adunate de procurorii militari și trimise instanței.
  • Peste 430 de persoane au fost rănite în urma loviturilor primite de la jandarmi sau afectate de cantitatea mare de gaze lacrimogene trase de aceștia, dintre care peste 300 cer daune morale și materiale.

Potrivit surselor Gândul, la mitingul diasporei, care a avut loc în 10 august 2018, jandarmii ar fi folosit la intervenția în forță asupra manifestanților adunați în Piața Victoriei, majoritatea protestatari pașnici, aproape toată această muniție non-combat, astfel că ar fi fost necesară imediat după evenimente refacerea stocurilor.

Astfel, la scurt timp după intervenția brutală din urmă cu cinci ani, ar fi fost nevoie de o licitație pentru completarea stocurilor și reînzestrarea unităților teritoriale ale Jandarmeriei, au precizat aceleași surse.

Aceste detalii s-ar regăsi în rapoartele interne ale Jandarmeriei Române și, cel mai probabil, și în raportul de luptă întocmit după intervenția din 10 august 2018. Cu toate acestea, spun sursele Gândul, este foarte probabil ca procurorii militari să nu fi folosit aceste detalii în acuzarea celor 16 ofițeri, subofițeri și persoane din conducerea Jandarmeriei Române, dați pe mâna judecătorilor de la Tribunalul Militar București.

Dosarul „10 august”, retrimis în judecată, la 5 ani după violențele din Piața Victoriei

Şaisprezece persoane – printre care fostul adjunct al Jandarmeriei Capitalei, Laurenţiu Cazan, fostul șef al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, și fostul prim-adjunct al acestuia, Cătălin Sindile – au fost deferite justiției, în dosarul „10 august”, de procurorii Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acuzațiile din dosar sunt de abuz în serviciu, fals intelectual, purtare abuzivă sau complicitate la aceste fapte.

Șefii Jandarmeriei, acuzați că au ordonat și au condus ”intervenția în forță pentru disperarea întregii mase de protestatari”

Procurorii militari au scris, în rechizitoriul trimis instanței, că în 10 august 2018, la ora 23.11, colonelul Laurențiu Valentin Cazan, comandant al acțiunii jandarmilor la mitingul diasporei din Piața Victoriei, precum și  Gheorghe Sebastian Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile, coordonatori ai aceleiași acțiuni, ”și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (aproximativ 30.000 persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o”.

Prin faptele celor trei șefi ai Jandarmeriei, a fost îngrădită libertatea de întrunire și s-a încălcat dreptul la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Intervenția în forță a jandarmilor la mitingul diasporei, din 10 august 2018, a provocat pentru 433 de persoane suferințe fizice sau  leziuni care au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri, au mai scris procurorii militari ai Parchetul General, în rechizitoriu.

Jandarmii au folosit la mitingul diasporei sute de grenade de mână și sprayuri cu gaze lacrimogene

Procurorii susțin că intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO.

Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor.

Pentru dispersarea zecilor de mii de manifestanți adunați în Piața Victoriei, pentru mitingul diasporei din 10 august, jandarmii au folosit:

  • 63 de grenade de mână cu efect acustic,
  • 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen,
  • 316 cartușe de calibru 38 mm și 40 mm, cu efect iritant lacrimogen,
  • 8 pulverizatoare de capacitate mărită,
  • 168 de pulverizatoare de mână.

Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii din 10 august, a dat vina pe prefect pentru intervenția în forță

Colonelul Laurențiu Cazan, adjunctul Jandarmeriei Capitalei la momentul intervenției din 10 august 2018 și comandantul acțiunii jandarmilor din Piața Victoriei, este singurul dintre cei 16 inculpați trimiși în judecată de procurorii militari și pentru acuzația de fals intelectual.

Procurorii militari îl acuză că pe 11 august 2018, la o zi după intervenția brutală a jandarmilor, care a produs pentru 400 de victime, majoritatea manifestanți pașnici la mitingul diasporei, a scris în raportul de acțiune preliminar ”împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a menționat că prefectul municipiului București ar fi aprobat intervenția în forță a militarilor jandarmi asupra demonstranților adunați în Piața Victoriei”.

”În privința celorlalți inculpați, din probatoriul administrat în cauză a reieșit că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul dispozitivului de asigurare și restabilire a ordinii publice din Piața Victoriei, distinct de ordinul de intervenție în forță dat de către primii trei inculpați menționați anterior, au înlesnit utilizarea forței fizice și mijloacelor tehnice din dotare sau le-au folosit împotriva unor protestatari în mod nejustificat, cauzându-le acestora suferințe fizice și/sau leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale”, potrivit rechizitoriului trimis instanței.

Peste 300 de persoane cer daune în dosarul ”10 august”

În dosarul ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Militar București sunt și 312 persoane care s-au constituit părți civile până în data de 1 august 2023.

Procurorii militari au dispus introducerea în procesul penal, în calitate de părți responsabile civilmente, a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

Dacă cei 16 inculpați vor fi găsiți vinovați, daunele morale și materiale care vor fi stabilite de instanță ar putea fi suportate și de Jandarmeria Română și Jandarmeria Capitalei.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Dosarul ”10 august”. Bătuți și buni de plată, soții Tocană contraatacă, după 5 ani, la Parchetul Militar: ”Nu s-a făcut niciun pas înainte”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?