EXCLUSIV | Dosarul ”10 august”. Bătuți și buni de plată, soții Tocană contraatacă, după 5 ani, la Parchetul Militar: ”Nu s-a făcut niciun pas înainte”

EXCLUSIV | Dosarul ”10 august”. Bătuți și buni de plată, soții Tocană contraatacă, după 5 ani, la Parchetul Militar: ”Nu s-a făcut niciun pas înainte”

Unul dintre cele mai răsunătoare dosare deschise după Revoluția din 1989 este dosarul ”10 august”, având ca punct de pornire intervenția în forță a jandarmilor la ”Mitingul Diasporei” din 2018, care s-a transformat în adevărate lupte de stradă. Au trecut cinci ani din acea zi în care violențele din Piața Victoriei au șocat opinia publică, dar există încă multe semne de întrebare care așteaptă răspunsuri.

După ”Mitingul Diasporei” au fost lansate acuzații grave la adresa șefilor Jandarmeriei Române, pe parcursul anchetei declanșate au fost audiați aproape 1.300 de martori, printre care sute de victime ale violenţelor, iar peste 800 dintre acestea au depus plângeri penale.

De-a lungul anilor care au trecut, numeroase documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate şi au ajuns la procurori, printre acestea aflându-se chiar și înregistrările convorbirilor radio ale Jandarmeriei.

Printre manifestanții care au avut de suferit în urma contactului cu jandarmii, în seara zilei de 10 august 2018, s-au aflat Costel și Ana Maria Tocană. Aceștia erau în fața turnului BRD în momentul în care a fost dat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei și au fost surprinși de intervenția în forță a jandarmilor.

  • Evenimentele s-au precipitat, atmosfera a degenerat progresiv, iar Costel Tocană a fost trântit la pământ și bătut de mai mulți jandarmi.
  • Ana Maria Tocană a sărit în ajutorul soțului, cerându-le jandarmilor să nu îl mai bată.
  • În acel moment, unul dintre jandarmi i-a pulverizat în față gaz lacrimogen.
  • Ulterior, Costel și Ana Maria Tocană au ajuns la spital. Bărbatul a avut nevoie de șapte copci la cap, în urma loviturilor primite din partea jandarmilor.
  • Costel și Ana Maria Tocană au ”contraatacat” în instanță, cerând ca responsabilii pentru ”orchestrarea” violențelor să fie pedepsiți.
  • Pe data de 15 decembrie 2022, Curtea de Apel București (CAB) a decis, definitiv, să respingă, ca inadmisibile, plângerile formulate de soții Tocană după ce procurorii DIICOT au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul faptelor reclamate de aceștia.
  • Mai mult, instanța i-a obligat să achite cheltuielile de judecată (detalii AICI).

Gândul prezintă, în exclusivitate, noi informații din dosarul ”10 august”, după ce soții Tocană au primit o solicitare ”de urgență” din partea Secției Parchetelor Militare.

Secția Parchetelor Militare: ”Vă solicităm să ne comunicați, de urgență, dacă…”

Soții Tocană au fost înștiințați, în urmă cu o săptămână, de către Secția Parchetelor Militare, că trebuie să transmită, ”de urgență”, dacă se constituie parte civilă în dosarul ”10 august”.

Totodată, aceștia au fost întrebați și dacă doresc ca în cauză să fie introduse, ”în calitate de părți responsabile civilmente”, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București.

În interesul soluționării dosarului penal nr.18/P/2018 (cunoscut sub denumirea generică ”10 August”), vă solicităm – în temeiul art. 20 alin. 11 Cod Procedură Penală – să ne comunicați, de urgență, dacă cereți introducerea în cauză a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și a Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, în calitate de părți responsabile civilmente”, le-a transmis Secția Parchetelor Militare soților Tocană.

Anterior rezolvării cauzei, organul de urmărire penală are obligația de a întreba persoana vătămată dacă se constituie parte civilă și dacă cere introducerea în cauză a părții responsabile civilmente, încheind un proces-verbal în acest sens”

Art. 20 (alin. 11) – Cod Procedură Penală

Agresorii soțului, identificați. Agresorii soției, încă ”no name”

În exclusivitate pentru Gândul, Ana Maria Tocană a declarat că a transmis deja către Parchetul Militar cererea de constituire ca parte civilă în dosar.

Totodată, Ana Maria Tocană a dezvăluit că Parchetul Militar, anterior, l-a contactat pe soțul său, Costel Tocană, iar acesta s-a prezentat la audiere și a aflat că agresorii săi au fost identificați. Numai că, spre surprinderea acestuia, a fost informat și că ”agresorii soției” sunt, în continuare, de negăsit.

În ceea ce privește solicitarea Secției Parchetelor Militare, Ana Maria Tocană spune că, prin cererile făcute în anii anteriori, familia se contituise deja ca parte civilă și ceruse daune pentru traumele suferite.

Referitor la acest dosar, am înaintat către Parchetul Militar cererea de constituire ca parte civilă, având în vedere traumele suferite în data de 10 august 2018 și timpul scurs până la soluționarea acestui dosar. Și am cerut introducerea în această cauză a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și a Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

Noi am fost contactați de Parchetul Militar cu o săptămână în urmă. Amuzamentul situație, dacă pot să mă exprim așa, l-au contactat mai întâi pe soț. A fost, a dat declarații la Parchet și a aflat că sunt identificați, în momentul de față, cei care l-au agresat atunci. În acel moment, soțul meu a întrebat dacă au fost identificați și cei care m-au agresat pe mine. I s-a dat un răspuns amuzant: «Nu au fost identificați».

Ai mei, carevasăzică, sunt no name, ai soțului sunt identificați. Săptămâna trecută am primit solicitarea de la Parchetul Militar de a le trimite confirmarea că ne constituim parte civilă în dosar și cerem daune în proces.

Cererile noastre de acum cîțiva ani, pe care noi le-am atașat la dosarul ”10 august”, evidențiază faptul că noi am solicitat ca în procesul penal să ne constituim parte civilă și să primim daunele aferente pentru traumele pe care le-am suferit atunci”, a spus Ana Maria Tocană, în exclusivitate pentru Gândul.

”Nu s-a făcut niciun pas înainte, sperăm să nu se mușamalizeze și acest dosar…”

Ana Maria Tocană conchide, totuși, manifestându-și dezamăgirea, că până acum nu s-a făcut ”niciun pas înainte”, iar ce se va întâmpla în continuare rămâne de văzut.

După decizia definitivă a Curții de Apel București, au plătit cheltuielile de judecată, acesta fiind rezultatul ”tupeului” pe care l-au avut atunci când au contestat ordonanțele de clasare date de procurori.

Teama femeii care a fost agresată, la rândul său, pentru că a dorit să își protejeze soțul în timpul mitingului din 10 august 2018 este aceea că și acest dosar ar putea fi ”băgat sub preș”.

Practic, din păcate, până acum pot spune că nu s-a făcut niciun pas înainte. Avocata noastră, Lucia Crăciuneanu, lucrează la dosar, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare. Dacă acest dosar care pare interminabil va fi gata și nu se va băga, iarăși, sub preș.

Noi, după decizia definitivă a CAB, am plătit taxele aferente. Am avut tupeul necesar de a contesta în instanță ordonanțele date de procurori. Acum, așteptăm să vedem ce decizia se va lua la Parchetul Militar și sperăm să nu se mușamalizeze, în continuare, acest dosar. Înțeleg că s-ar dori o urgentare a acestui dosar, rămâne de văzut. Celelalte persoane care s-au constituit parte civilă în acest dosar spun că dacă nu se rezolvă nimic aici, ar merge și ei, alături de noi, la CEDO.

Dar repet, sperăm să nu se mușamalizeze și acest dosar, având în vedere cum au fost închise celelalte dosare la care noi am deschis contestații, am făcut plângeri de urmărire penală, dar concluzia este tot aceasta, că am fost și bătuți, și cu banii luați”, a spus Ana Maria Tocană, în exclusivitate pentru Gândul.

”Am sărit în apărarea soțului, un jandarm a descărcat o butelie cu gaz în fața mea”

Ana Maria Tocană a povestit – informații detaliate AICI – că, în seara de 10 august 2018, ea și soțul său se aflau în fața turnului BRD, ”în afara perimetrului”, și voiau să plece, numai că nu aveau pe unde să facă asta. Soțul său a fost lovit de jandarmi, s-a temut pentru viața acestuia, a încercat să intervină pentru a-i opri pe jandarmi.

Soțul meu a apărut pe primele pagini ale ziarelor, cu capul spart. Eram în fața turnului BRD în acea seară de august. Doream să plecăm, nu aveam pe unde, eram ieșiți din perimetru.

Eu am sărit în apărarea soțului. Am sărit un gard, ca să încerc să ajung la el și m-am interpus între el și jandarmi, pentru că era căzut la pământApoi, un jandarm a descărcat o butelie de gaz în fața mea. Și asta pentru că am îndrăznit să-l rog frumos să înceteze, pentru că o să-l omoare. Atunci a fost momentul culminant, când am încercat să mă interpun”, a povestit Ana Maria Tocană, în exclusivitate pentru Gândul.

Procurorul general al României: Se așteaptă desecretizarea unor înscrisuri precum și rezultatul unui supliment de constatare tehnico-științifică”

Procurorul general Alexandru Florența, care a preluat conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) în 31 martie 2023, spunea că dosarul ”10 august” se află în stadiu avansat.

22 de jandarmi au fost puși sub învinuire și peste 150 de persoane vătămate au fost audiate.

Potrivit informațiilor furnizate, în luna mai, de procuror general Alexandru Florența, “se așteaptă desecretizarea unor înscrisuri precum și rezultatul unui supliment de constatare tehnico-științifică privitor la materialul exploziv folosit de trupele Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018” (alte informații AICI).

Trebuie amintit că, în data de 13 decembrie 2021, controversatul dosar “10 august” a ajuns la Secția Parchetelor Militare (SPM).

Procurorul șef al SPM de la acea vreme, Cătălin Ranco Piţu, spunea că Secția Parchetelor Militare îl va lucra “exact din momentul în care acesta a fost declinat către DIICOT, deci practic nu se reia de la zero”.

”Suntem la nivel de suspecţi cu cercetările în momentul de faţă, acestea vizând conduitele militarilor implicaţi în evenimentele din data de 10 august”, preciza atunci șeful SPM..

Traseu sinuos parcurs de dosarul ”10 august”

Dosarul ”10 august”, deschis în 2018, după reprimarea violentă a protestului diasporei din Piața Victoriei, a fost clasat pe 26 iunie 2020, de procurorul de caz de la DIICOT, care a stabilit ca foștii șefi ai Jandarmeriei să fie scoși de sub urmărire penală.

  • După mai bine de o lună de la clasare, procurorul-șef al DIICOT a infirmat ordonanța și a cerut Curții de Apel București să confirme redeschiderea urmăririi penale în dosarul „10 august”.
  • Judecarea a început câteva luni mai târziu, pentru că dosarul s-a plimbat între Curtea de Apel și Tribunalul București, după ce judecătorii de la cele două instanțe și-au pasau de la unii la alții competența de soluționare a cauzei.
  • Pe 2 martie 2021, Tribunalul București a dispus clasarea dosarului privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018.
  • Judecătoarea Daria Isabela Miheț respingea astfel definitiv cererea de redeschidere a anchetei cu privire la modul în care a fost coordonată intervenția jandarmilor.
  • Rămâneau însă în investigație la procurorii militari fapte de purtare abuzivă.

În aprilie 2022, Curtea de Apel București, aceeași care stabilise anterior că nu este competentă să soluționeze cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul ”10 august”, a decis, tot definitiv, ca procurorii DIICOT să refacă urmărirea penală pentru Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, Cătălin Sindile și Mihai Chirică.


CITEȘTE ȘI:

Dosarul ”10 august” ajunge la Tribunalul București, pentru soluționarea plângerii de tergiversare a cauzei făcute de protestatari

VIDEO | Dosarul 10 August. În ce stadiu este ancheta, după patru ani de la violențele din centrul Capitalei. Nicolae Ciucă: „Actuala coaliţie de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare”

Procurorii DIICOT au clasat dosarul 10 august. Cine sunt cei care au scăpat de acuzații

Dosarul 10 august. Tribunalul București dezbate cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei

Dosarul protestului din 10 august va fi redeschis. Foștii șefi din Jandarmerie Cucoș, Sindile și Cazan, cercetați de DIICOT

Dosarul din 10 AUGUST: Aproape 2.000 de MARTORI AUDIAȚI și 560 de părți VĂTĂMATE

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern