EXCLUSIV | Milionarul Cristian Erbașu, presiuni politice pentru respingerea unei legi care aduce statului câteva miliarde

EXCLUSIV | Milionarul Cristian Erbașu, presiuni politice pentru respingerea unei legi care aduce statului câteva miliarde
Publicat: 27/11/2023, 18:08
Actualizat: 27/11/2023, 18:29

Un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament ar putea da o lovitură serioasă unei organizații de pe piața de construcții, care este condusă de sindicatele și patronatele din domeniu, și care de ani de zile încasează foarte mulți bani de la orice entitate care construiește în România. Proiectul de lege prevede ca de la obligativitatea plății unei cote către această organizație, numită Casa Socială a Constructorilor, să fie exceptate Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT-urile), ceea ce ar aduce o gaură foarte mare către respectiva Organizație, dar un plus de miliarde statului. Unul dintre reprezentanții Casei este omul de afaceri Cristian Erbașu, care ar face presiuni politice ca legea să fie respinsă, susțin surse din cadrul Ministerului Justiției.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, aflat în prezent în dezbatere la Camera Deputaților, în anul 1997 a fost promulgată Legea 215 privind Casa Socială a Constructorilor (CSC), prin care se stabilește că printre sursele de constituire a fondului CSC se numără și cota de 0,5% din valoarea devizului de construcții, „cu corespondent în devizul general al lucrărilor de construcții – montaj. Împreună cu alte contribuții pe care CSC le percepe, și anume 1,5% din salariul de bază al salariaților, precum și a 1,5% din valoarea producției de construcții / montaj realizate și încasate, deductibilă fiscal, acestea reprezintă surse de finanțare pentru protecția socială a angajaților din domeniul construcțiilor și al materialelor de construcții”, se arată în proiectul de lege de la Camera Deputaților.

Potrivit documentului, cota de 0,5% este virată către CSC de către orice titular al unei autorizații de construire, chiar dacă este investitor sau proprietar, care are calitatea de beneficiar al unei investiții, indiferent care este sursa de finanțare sau care este forma de proprietate.

În contextul actual, al scumpirii materialelor, inițiatorii proiectului vor ca UAT-urile din țară, respectiv primării, consilii locale sau județene, să fie exceptate de la plata cotei de 0,5% către fondul Casei Sociale a Constructorilor.

Florin Roman: „Totul a plecat de la discuții cu mai mulți primari”

Unul dintre inițiatorii acestui proiect de lege este deputatul PNL Florin Roman, care a explicat pentru Gândul cum s-a ajuns la această propunere legislativă.

„Totul a plecat de la discuții cu mai mulți primari, era undeva înainte de pandemie, care mi-au spus că nu au posibilități să achite contravaloarea de 0,5% pentru fiecare autorizație de construcție. Erau lucrări edilitare, precum cele de iluminat public în localități. În momentul respectiv, am depus primul proiect de lege, în 2019, care nu a fost susținut de domnul Ludovic Orban (premier la acea vreme, și președinte al Partidului Național Liberal – n.r.)

Când a intrat în dezbatere, un an mai târziu, domnul Orban mi-a spus că nu este oportun, că era pandemie.

Ulterior, am revenit cu al doilea proiect, care este în procedură de dezbatere parlamentară”, a declarat Florin Roman pentru Gândul.

Ceea ce spune Florin Roman face sens, deoarece între fostul premier și Erbașu e o mega-relație, de mare notorietate. Demult s-a tot vehiculat că Erbașu a plătit chiar sume exorbitante lui Ludovic Orban ca s-o mențină în funcție pe Manuela Pătrășcoiu, sefă la CNI, unde aceasta i-a dat aproape toate lucrările – vorbim de zeci de miliarde de lei.

Gândul a solicitat în repetate rânduri, potrivit legii 544/2001, lista lucrărilor și cât i s-a achitat însă doamna Pătrășcoiu nu a dat curs. O rugăm public acum să ne răspundă, știm că îi este dificil deoarece există nu numai elementul de mai sus, ci și o relație intimă la mijloc și vrea să se protejeze – să nu se afle jaful inimaginabil, însă e preferabil să ni se răspundă potrivit legii decât să fim nevoiți să acționăm în judecată. Unde vom câștiga, deoarece legea permite accesul la acest tip de informații.

O problemă de principiu

Potrivit deputatului PNL, ponderea UAT-urilor la acest fond al CSC ar fi undeva la 20%.

„Eu nu sunt organ de control, să știu ce fac dânșii cu banii. Ei spun că banii care vin la ei sunt venituri, și că ei trebuie să acopere pentru membrii Casei o diferență, acele salarii compensatorii, un fel de ajutor de șomaj de pe vremuri în construcții, pe perioada de iarnă. Eu am ridicat o problemă de principiu: există primării care își permit să plătească, dar sunt și UAT-uri care nu își permit. Eu la acest nivel am dus discuția. Din ce am înțeles, din discuțiile cu dânșii, ei încasează cam 20% din venituri de la UAT-uri. Pe de altă parte, eu cred că, dacă se strâng acești bani, ei ar trebui să fie folosiți pentru a sprijini forța de muncă calificată, pe zona de pregătire profesională, pe învățământ dual, pentru că nu avem arhitecți șefi, nu avem specialiști în construcții”, a mai precizat Florin Roman.

Cristian Erbașu: „Sper ca această inițiativă să nu fie acceptată”

Unul dintre reprezentanții CSC, din partea patronatelor, este omul de afaceri Cristian Erbașu, care se numără printre cei mai vechi investitori de pe piața de construcții din România.

Potrivit afaceristului, o astfel de lege ar aduce o lovitură pe piața construcțiilor.

„Am avut discuții cu inițiatorii, și am stabilit că, în cazul în care va trece această lege, ar afecta extrem de mult funcționarea Casei și ar afecta un număr foarte mare de lucrători în construcții, care activează în piață, și care beneficiază de această protecție socială. Noi avem în vedere și formarea profesională. Sper ca această inițiativă să nu fie acceptată”, a declarat Cristian Erbașu pentru Gândul.

Câți bani sunt în conturile CSC

Potrivit omului de afaceri, la fondul CSC plătesc muncitorii, companiile, și este și o cotă din investiție, de 0,5% pe care o plătesc beneficiarii. Din acest fond, pentru membrii Casei Sociale se alocă bani pe timp de iarnă pentru muncitorii care nu vin la lucru.

Potrivit surselor Gândul din cadrul Ministerului de Finante, în conturile CSC ar fi fost undeva la 2,5 miliarde de lei.

„Nu există așa ceva. Conturile sunt undeva la 150 de milioane de lei, care sunt ale membrilor, acumulați în 25 de ani. Conturile variază, momentul de maxim fiind undeva la 250 de milioane de lei, iarna. Primăvara, după ce membrii au folosit aceste fonduri, ele scad, nu e nimic deosebit”, a mai declarat Cristian Erbașu pentru Gândul.

Acestea este bilanțul contabil declarat de Asociația Casa Socială a Constructorilor în 2022, potrivit Ministerului Finanțelor:

  • veniturile totale – 7.960.923 lei
  • profitul –  2.004.603 lei
  • Capitaluri proprii – total: 13.601.138 lei

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu: „Acel celebru CNI ar fi trebuit să fie liantul între dezvoltarea regiunilor. Nu am reușit”. Urmează schimbarea șefei CNI?

Denunțătorul fostului ministru al Sănătății s-a întovărășit cu firma de casă a acestuia pentru un contract de 50 milioane € de la bugetul de stat (EXCLUSIV)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?