EXCLUSIV | Polițiștii rutieri ridicați de DNA în București, turnați de colegi acuzați de corupție. Ancheta ar fi vizat mai multe persoane

EXCLUSIV | Polițiștii rutieri ridicați de DNA în București, turnați de colegi acuzați de corupție. Ancheta ar fi vizat mai multe persoane
Polițiștii de la Brigada Rutieră București ridicați de DNA ar fi fost denunțați de alți colegi cercetați pentru corupție
Publicat: 29/04/2023, 10:00

Cei doi polițiști ai Brigăzii Rutiere a Capitalei reținuți de procurorii DNA și apoi plasați în arest la domiciliu, în ancheta în care sunt acuzați că au luat mită de la zeci de șoferi, ar fi fost prinși după un denunț formulat de alți polițiști rutieri cercetați pentru corupție. Aceștia ar face parte dintr-un cerc mai larg de polițiști rutieri care și-ar fi făcut o obișnuință din a lua bani de la șoferi prinși că încalcă regulile în trafic, pentru a nu aplica legea.   

Scandalul de corupție care a lovit, joi, Brigada Rutieră București, după ce un agent și un ofițer au fost reținuți de procurorii DNA chiar în timpul serviciului, pe strada Radu Beller, din Sectorul 1, ar avea rădăcini adânci într-un scandal mai vechi, din anul 2021, când aproape toți motocicliștii instituției au intrat în vizorul Direcției Generale Anticorupție (DGA).

Cu puțin timp înainte de Ziua Națională din 2021, ofițerii DGA și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au descins la sediul Brigăzii Rutiere, dar și la mai multe adrese, în contextul unei anchete care viza 20 polițiști, majoritatea motocicliști. În același timp, au fost descinderi și la Poliția Locală Sector 1, de unde au fost încătușați atunci cinci angajați cu atribuții de poliție rutieră.

Chiar dacă, la momentul respectiv, nu s-a făcut nicio reținere și s-a dovedit că cei mai mulți dintre polițiștii vizați de anchetă erau bănuiți că ar fi mâncat pizza gratis sau că ar fi primit cadou câte o pereche pantofi, surse judiciare au dezvăluit, pentru Gândul, că unii dintre aceștia ar fi făcut denunțuri pentru a-și scăpa pielea.

Acuzați că au luat mită de la zeci de șoferi

Așa ar fi ajuns pe masa procurorilor DNA informații potrivit cărora la nivelul Brigăzii de Poliție Rutieră București ar exista o adevărată rețea de polițiști corupți, agenți și ofițeri. Cu toate că, ajutați de ofițerii de la DGA, procurorii ar fi încercat să probeze cât mai mulți polițiști, în cele din urmă au reușit să prindă numai doi dintre ei.

Aceștia aveau, în mașină, 2.000 de lei, bani pe care îi primiseră, în ziua respectivă, de la patru șoferi. Procurorii DNA susțin că, în ultimul an, comisarul şi agentul de poliție au primit mită de la cel puțin 23 de șoferi care au încălcat regulile de circulație stabilite de Codul rutier.

Cei doi sunt acuzați că opreau, de obicei, șoferi care conduceau mașini scumpe, iar nu de puține ori le-ar fi cerut șoferilor și 3.000 de lei mită.

Arest la domiciliu pentru cei doi polițiști de la Rutieră prinși când luau mită

Cei doi polițiști de la Brigada Rutieră acuzați de procurorii DNA că au luat mită de la șoferi, fiind reținuți joi, în urma unui flagrant, au stat doar 24 de ore în Arestul Poliției Capitalei, vinerii fiind duși în arest la domiciliu. Procurorii au cerut arestarea lor preventivă, însă judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București care a judecat cererea DNA a decis ca cei doi polițiști de la Rutieră să fie plasați în arest la domiciliu.

Procurorii au probe că, în doar o lună, din 19 martie până în 22 aprilie 2023, agenții de poliție ar fi primit diverse sume de bani de la 23 de șoferi, pentru a nu-i amenda sau a nu le suspenda permisul de conducere, după ce ar fi încălcat regulile de circulație.

Ca mod de operare, de cele mai multe ori, banii erau dați de șoferi ascunși între documentele solicitate la control. La sfârșitul programului, acele sume de bani ar fi fost împărțite între cei doi polițiști de la Rutieră, potrivit DNA.

Având informații despre presupuse fapte de corupție, cei doi polițiști au fost prinși, joi 27 aprilie, în flagrant, după ce ar fi primit de la patru șoferi în total peste 2.000 de lei.


Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată