EXCLUSIV | Povestea de iubire dintre un celebru arhitect israelian și o româncă, pusă la grea încercare de război. „O perioadă cumplită”

EXCLUSIV | Povestea de iubire dintre un celebru arhitect israelian și o româncă, pusă la grea încercare de război. O perioadă cumplită
Arhitectul israelian Lucian Gelehrter și partenera sa de viață, Anca Moldovan, au fost separați de războiul din Israel sursă foto: arhivă personală
Publicat: 22/10/2023, 09:00

Neliniște, dor și multe semne de întrebare legate de ziua în care se vor putea revedea. Sunt sentimentele care definesc o poveste de dragoste în vreme de război, cea dintre arhitectul israelian Lucian Gelehrter și partenera sa de viață, Anca Moldovan. Războiul a pus piedici iubirii lor, care-i unește de trei ani, el fiind acum în Israel, iar ea în România. Ar fi trebuit să fie împreună la Ierusalim, acolo unde Anca locuiește în mare parte a timpului, dar războiul le-a dat planurile peste cap.

În urmă cu trei ani, celebrul arhitect israelian de origine română Lucian Gelehrter, căruia cunoscuții îi spun Lou, și-a găsit marea iubire la Târgu Mureș, unde a cunoscut-o pe Anca Moldovan. În cea mai mare parte a timpului, Anca și Lou stau împreună la Ierusalim, orașul în care locuiește arhitectul.

Vestea războiului i-a prins în țări diferite. În timp ce Anca se afla în România, Lou era în vizită la niște rude, în Franța. Ar fi trebuit să se reîntâlnească la Ierusalim, dar războiul le-a pus planurile în așteptare pentru o perioadă greu de estimat, în condițiile actuale. Pentru siguranța ei, Lou a sfătuit-o pe Anca să rămână acasă, în timp ce el a plecat în Israel, în ciuda oricărui risc.

”Eu mi-am asumat riscul, dar nu era cazul ca și Anca să fie în pericol. Eram la Paris când a început războiul, iar rudele pe care le am acolo mi-au sugerat să rămân în Franța, dar nu am vrut. Când ești departe, evenimentele își pierd proporțiile”, ne-a explicat arhitectul Lucian Gelehrter decizia de a se întoarce în Israel în aceste vremuri extrem de tulburi.

În timp ce arhitectul israelian este împăcat cu hotărârea pe care a luat-o, partenera sa de viață este frământată de griji.

Anca și Lou, surprinși într-o fotografie în care vremurile nu erau așa de tulburi ca acum | Sursă foto: arhivă personală

”Îmi spune că este mai dureros să privească totul din afară, când este acolo, totul se vede altfel… Îi este foarte greu să părăsească țara, s-ar simți ca un dezertor. Adică toată țara lui este în pericol, iar el să plece? Viața acolo, împreună cu el, a fost și este cea mai minunată pe care am trăit-o vreodată. De prima dată, când am pus piciorul pe aeroportul Ben Gurion, am simțit că am ajuns acasă. Este o senzație pe care o trăiesc de fiecare dată când ajung acolo. Oameni frumoși care m-au primit cu brațele deschise, copiii și nepoții lui, prietenii lui de-o viață, vecinii, prietenii arabi… Îmi vine să plâng numai când spun toate astea, este foarte dureros când mă gândesc la ce se întâmplă acum acolo”, ne-a spus Anca Moldovan.

”Este o perioadă cumplită pentru amândoi”

Dincolo de grijile firești legate de un viitor incert din cauza războiului, dorul de omul pe care îl iubește este greu de suportat.

”Acum este o perioadă cumplită pentru amândoi, mă doare că nu pot fi lângă el, mi-e un dor sfâșietor, dar trebuie să fim puternici, iubirea întotdeauna învinge”, ne-a mai mărturisit Anca Moldovan.

Conjunctura nefavorabilă i-a făcut să găsească însă o soluție de avarie, care să le mai aline dorul.

”Vedem filme împreună. Anca stabilește un film pe Netflix și o oră la care să ne uităm împreună și asta facem, chiar și comentăm pe seama filmului”, ne-a spus Lucian Gelehrter.

Chiar dacă Anca și-ar dori să fie împreună cu iubitul ei chiar și în vremuri de război, este destul de complicat să ajungă în Israel.

”Zboruri directe nu mai sunt, doar cu escală la Atena. Anca urmează să vină aici când se vor relua zborurile”, ne-a mai spus arhitectul, care abia așteaptă ziua în care își va strânge din nou iubita în brațe.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Situație disperată pentru o familie din Republica Moldova, care stă în Israel: ”Nu putem ieși din țară deoarece nu avem acte pentru copii”

Cum profită HACKERII de drama românilor prinși în infernul din Gaza: „E raza de speranță pentru refugiații Palestinieni”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×