EXCLUSIV | Surse: Experții Comisiei Europene și ai Europol au finalizat evaluarea României pentru intrarea în Schengen. Care este rezultatul raportului

EXCLUSIV | Surse: Experții Comisiei Europene și ai Europol au finalizat evaluarea României pentru intrarea în Schengen. Care este rezultatul raportului
Publicat: 15/11/2022, 19:01
Actualizat: 15/11/2022, 19:24

Cei 25 de experți ai Comisiei Europene și Europol au finalizat evaluarea pentru intrarea în Schengen a României, iar raportul va fi făcut public pe site-ul Comisiei, posibil miercuri, 16 noiembrie.

GÂNDUL a aflat din surse confidențiale că rezultatul acestei evaluări este unul pozitiv, iar unul dintre reprezentanții delegației ar fi spus că România este printre țările cel mai bine clasate la nivel de îndeplinire a criteriilor cerute.

Cu toate că România a îndeplinit aceste criterii ce țin de cooperarea polițienească, securitatea frontierelor și returnarea cetățenilor străini, comisia de experți a evaluat acum menținerea acestor condiții.

Sursele GÂNDUL au dezvăluit că Olanda nu a avut un reprezentant printre cei 25 de experți care au venit în România cu această misiune și că, la evaluarea menținerii criteriilor pentru țările aflate în Schengen, această țară are patru pagini de observații. Cu toate acestea, Olanda se opune intrării țării noastre în spațiul Schengen.

Membrii Comisiei Europene și Europol au participat la prezentările făcute la nivel central de Inspectoratul General de Imigrări, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Poliția Română, ba mai mult, au fost și la Secția 2 Poliție, aleasă aleator, însă au evaluat și organizarea și activitatea la aeroporturile Timișoara și Otopeni.

Experții au stat în România din 9 noiembrie până în 12 noiembrie, după care au plecat în Bulgaria.

România, Bulgaria și Croația sunt candidate pentru intrarea în Schengen, astfel că în 8 decembrie 2022, când are loc reuniunea JAI, se va lua decizia mult așteptată de cele trei țări.

Opoziția din Suedia cere Guvernului să nu accepte aderarea României

România așteaptă de 11 ani să intre în spațiul Schengen, în ciuda faptului că oficialii de la București susțin că țara noastră îndeplinește de multă vreme condițiile tehnice pentru aderare. Intrarea României în  spațiul Schengen a fost, de-a lungul timpului, presărată cu multe provocări și obstacole. Potrivit unor informații, România s-ar putea lovi de un nou obstacol, pe lângă opoziția deja binecunoscută a Olandei.

Mai exact, nici Parlamentul suedez nu ar mai fi de acord, în timp ce guvernul minoritar care conduce Suedia de la ultimele alegeri ar putea să fie presat să își schimbe poziția actuală și să nu mai susțină aderarea.

Ministrul Afacerilor Externe crede că, „în acest moment, Olanda nu a luat încă o decizie. Există în continuare spaţiul pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice, despre ale căror rezultat o să putem discuta ceva mai târziu. Sunt convins că partea olandeză evaluează absolut toate opţiunile şi variantele. Aşa cum şi noi facem evaluările noastre şi facem tot felul de calcule, ipoteze pe care le luăm în considerare. Ceea ce contează şi este important de obţinut este aderarea României la Spaţiul Schengen”, a precizat Bogdan Aurescu într-un interviu recent.

Nicolae Ciucă: Ne dorim o Europă fără bariere

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, telefonic, luna trecută, cu președintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, principalul subiect atins fiind aderarea României la Spațiul Schengen.

„Raportul misiunii voluntare de evaluare a pregătirii României pentru aderarea la spațiul Schengen este unul pozitiv”, a mai scris premierul Nicolae Ciucă în mediul online.

Vă invităm să citiți și:

Dacian Cioloș, previziune privind aderarea țării noastre la Schengen. De ce susține fostul premier că România și-a ratat, în 2017, șansa aderării

Bogdan Aurescu dă ultimele vești despre aderarea României la Schengen. Care este poziția Olandei

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?