Un mare dezvoltator imobiliar se retrage din România din cauza problemelor urbanistice insurmontabile: ”Nu m-am gândit că venirea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei va însemna eliminarea dezvoltatorilor”

Un mare dezvoltator imobiliar se retrage din România din cauza problemelor urbanistice insurmontabile: ”Nu m-am gândit că venirea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei va însemna eliminarea dezvoltatorilor”
Publicat: 02/07/2022, 15:51
Actualizat: 02/07/2022, 15:58

După o prezență de 15 ani în România – interval de timp în care au fost finalizate peste 2.000 de apartamente în proiecte precum  Gran Via Park, Timișoara 58 și Aviației Apartments din Capitală, în construcție aflându-se și ansamblul Gran Via Marina din Constanța – cunoscutul dezvoltator imobiliar spaniol Gran Via Real Estate a anunță că se retrage de pe piața românească.

Această decizie tranșantă survine ca urmare a blocării investițiilor prin anularea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ-urilor), iar degetul acuzator este îndreptat către Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului.

Gran Via Real Estate este primul mare dezvoltator care face acest anunț, iar dezvoltatorul imobiliar va vinde un teren pe care îl deține în zona Aviației din București și, din păcate pentru angajați, recurge și la concedieri.

Precedentul este unul extrem de delicat, în contextul pieței imobiliare – și nu numai din Capitală -, alți dezvoltatori imobiliar de top urmând să procedeze la fel.

PUZ-urile coordonatoare de sector au blocat, practic, Capitala, iar Tribunalul București a anulat și Planul Urbanistic General (PUG) din anul 2000, motiv pentru care tot acest stand-by păgubos are, iată, consecințe negative pe termen mediu și lung.

”Nu m-am gândit că venirea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei va însemna eliminarea dezvoltatorilor, ci doar a celor care nu respectă legea. Băieții deștepți și-au obținut certificate de urbanism și poate uneori chiar și autorizația de construire înainte să se anuleze PUZ-urile, și au avut PUZ-urile aprobate”

Antoanela Comșa, președinte Gran Via Real Estate

”Nu m-am gândit că venirea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei va însemna eliminarea dezvoltatorilor”, spune Antoanela Comșa, președintele Gran Via Real Estate

 Antoanela Comșa:”Nu mai investim nimic în România”

Președintele Gran Via Real Estate spune că s-a luat decizia de a nu se mai investi nimic în România, din cauza acestei situații create de problemele urbanistice din București.

E adevărat, compania va continua investiția de la Constanța – Gran Via Marina -, dar acționarii au transmis că vor dori să investească., ulterior, în Spania, problemele din Capitală fiind o ”frână” în adevăratul înțeles al cuvântului.

Noi am vrut să achiziționăm terenuri. Concluzia a ceea ce se întâmplă astăzi în București este următoarea: vindem terenul din Aviației, avem și cumpărători pentru el, și nu mai investim nimic în România. În afară de a continua investiția de la Constanta, pentru ca avem terenul cumpărat și dorim să-l finalizăm, în România, investitorii  mei au decis să nu mai investească nimic. Dacă la început spuneau, «Antoanela, terminăm terenurile pe care le avem, tu te uiți de alte terenuri, noi îți dăm bani, construiești, discutăm, dar nu mai vrem la scală foarte mare, cum am construit până acum, am avut terenuri de trei, patru hectare, terenuri mai mici, dar construim». Vă spun că astăzi, suntem invers. Acționarii mei au cumpărat în Spania și mă roagă să mă duc să dezvolt acolo alături de ei”, spune Antoanela Comșa, președinte Gran Via Real Estate, citată de Economica.net.

”Dacă nu am ce să construiesc, oamenii nu au ce să facă, iar eu nu am din ce să plătesc salariile”

Din păcate, așa cum scriam și mai sus, o astfel de situație complicată nu duce numai la retragerea de pe piața românească a unui mare dezvoltator imobiliar, dar va lăsa în urmă și oameni care își vor pierde locurile de muncă.

Antoanela Comșa declară că Gran Via Real Estate este obligată, acum, să concedieze oameni care erau angajați în cadrul companiei încă din anul 2006, un demers care nu era dorit, dar dacă nu se poate construi, atunci nu pot fi plătite nici salariile oamenilor.

”Motivația ține de situația urbanistică a orașului. Vând terenul din Aviației, pentru că eu în trei ani de zile nu am reușit să aprob un PUD. Păi, de ce să stau cu banii investiți acolo când pot să cumpăr teren în Spania și mâine să mă apuc să construiesc în Spania? Vineri am concediat nouă persoane, din 27. Asta înseamnă 30% din angajați. Am concediat oameni care erau angajați în aceasta firmă din 2006. La aceste lucruri se va ajunge. Dacă nu am ce să construiesc, oamenii nu au ce să facă, iar eu nu am din ce să plătesc salariile”, mai spune Antoanela Comșa, președinte Gran Via Real Estate.

”Nicușor Dan interpretează că nu trebuie să se dea autorizație de construire dacă PUZ-ul a fost suspendat”

Pe de altă parte, Gran Via Real Estate  a acționa în instanță și Primăria Sectorului 2, existând probleme pe strada Fabrica de Gheață, acolo unde compania deține un alt teren.

Președintele Gran Via Real Estate spune că, în astfel de condiții, dreptatea se va face la tribunal, pentru că Nicușor Dan are o interpretare personală a legii.

”O să dăm Primăria Sectorului 2 în judecată pentru că nu ne eliberează autorizația de construcție pentru 70 de apartamente. Nicușor Dan interpretează că nu trebuie să se dea autorizație de construire dacă PUZ-ul a fost suspendat, or legea spune altceva, și avem adrese de la Ministerul Dezvoltării, ISC, Prefectură, că trebuie să se dea autorizație de construire dacă procedura a început înainte de suspendare”, dezvăluie Antoanela Comșa, potrivit sursei citate mai sus.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?