EXCLUSIV VIDEO | Alimentația după mesele copioase de sărbători. Medic nutriționist: „Să nu continuăm cu o avalanșă de preparate”

Publicat: 31/12/2023, 09:00

După mesele îmbelșugate de sărbători, românii încearcă să își echilibreze alimentația. Preparatele tradiționale și dulciurile au fost în centrul atenției de Crăciun, astfel că, de Revelion, mulți încearcă să mănânce mai cumpătat. Nutriționiștii recomandă ca masa de Anul Nou să nu fie bogată în grăsimi.

Medicul nutriționist Șerban Damian spune că masa de Revelion este una nespecifiică, fiind la miezul nopții. Diversitatea preparatelor este atât de mare, încât nutriționiștii recomandă să gustăm din fiecare preparat și nu să mâncăm o cantitate mare.

„Masa de Revelion este o masă nespecifică. E noaptea. Este o masă nu doar bogată și încărcată cu multe feluri, dar mai ales este noaptea când, de obicei, noi dormim și organismul nostru este în repaus, inclusiv alimentar. Este o deturnare serioasă de la normalitate. Bine, cel puțin, că este doar o singură noapte și că nu trebuie să o ținem așa mult timp pentru că ar fi destul de mare avalanșa de nutrienți asupra organismului.

Ideea este să ne gândim, în primul rând, cât o să dureze petrecerea pentru că în felul acesta putem să spațiem un pic mesele și cred că cel mai important aspect este să consumăm cantități moderate din ce ne face plăcere, în așa fel încât să nu ajungem să mâncăm o cantitate exagerată de hrană, mai ales noaptea.

Poate unele preparate sunt, de asemenea, ca și de Crăciun, foarte grase sau dulci. Mai adăugăm și alcoolul și așa iese o combinație greu de digerat”, a precizat, pentru Gândul, Șerban Damian.

„Nu poți să mănânci și o friptură mare și zece sarmale și două felii de tort”

Nutriționistul explică și cât de important este ca, după mesele îmbelșugate de sărbători, să facem o pauză alimentară și să excludem din alimentația zilnică grăsimile.

„În primul rând ar trebui să fie îmbelșugat, în sensul că punem pe masă lucruri care ne fac plăcere, dar nu ar trebui să ne și ghiftuim. Adică nu ar trebui să consumăm cantități mari. Dacă ne tentează diverse preparate putem să gustăm din ele, adică să mâncăm cantități reduse doar cât să ne facem plăcerea de a mânca. Nu poți să mănânci și o friptură mare și zece sarmale și două felii de tort. Ajungi să mănânci extrem de mult. Și nu neapărat că ne gândim la siluetă sau la chestii de genul acesta, ci mai curând la riscul de a face o indigestie de la prea multă mâncare.

Dacă totuși a fost o noapte consistentă din punct de vedere alimentar, câteva zile e bine să o lăsăm un pic mai moale și să revenim la o alimentație mai prietenoasă, mai obișnuită, mai cu supă, o salată, adică practic să nu continuăm cu o așa mare avalanșă de preparate. E greu de digerat încă trei zile după”, a explicat nutriționistul.

„Alcoolul este toxic în cantități mari”

Șerban Damian a precizat că orice exces alimentar poate provoca un dezechilibru la nivelul organismului. Dacă adăugăm și excesul de alcool la hrana bogată în proteină și grăsime, combinația devine solicitantă pentru tubul digestiv, pentru ficat și pancreas.

„Alcoolul este toxic în cantități mari. Sigur că nu vorbim de un pahar de vin sau un păhărel de tărie, dar, dacă se consumă litri întregi de băutură, deja ficatul nostru și în general tubul digestiv este foarte solicitat și din cauza alcoolului și din cauza hranei și de aici apar și problemele.

Sunt atâtea persoane care ajung la spital. E nevoie de moderație și în zona aceasta și cumva de a spația. Adică, dacă vrei să bei mai mult ca de obicei, să nu bei mult deodată, să nu dai pe gât pahar după pahar, ci să o rărești. Să bei pe o perioadă mai lungă de timp și, de preferat, băuturi mai ușoare cum ar fi vinul, că el se consumă de obicei în perioada aceasta”, a adăugat specialistul.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Românii cumpără mai puțină mâncare de sărbători. Cât costă masa de Crăciun

Trei alimente care îți pot PRELUNGI viața cu aproape 10 ani. Concluziile la care au ajuns cercetătorii din Norvegia și Scoția

Masa de Crăciun ascunde un PERICOL uriaș. Medic: „Se poate întâmpla oricând să fii surprins”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...