EXCLUSIV VIDEO | Dezvăluirile gimnastei Amalia Puflea au ajuns în Parlament: ”Antrenorul mi-a spus: «Ajungem noi la Deva și te calc în picioare»”. ”Copilul meu a ajuns să îmi trimită mesaje că se omoară”. Deputații vor sesiza Parchetul

Publicat: 22/11/2022, 22:28
Actualizat: 22/11/2022, 22:54

Cazul gimnastei Amalia Puflea, dublă campioană europeană de junioare, a scandalizat lumea sportului românesc după ce adolescenta a acuzat că a trăit momente de umilință și corecții fizice în cantonamentul de la Deva. Tânăra în vârstă de 15 ani a fost suspendată din Centrul Național Olimpic de Pregătire a Junioarelor de către conducerea Federației de Gimnastică, instituția care ar fi trebuit să o apere. Cazul ei a ajuns în Parlament, iar deputații care i-au ascultat povestea și au analizat situația au concluzionat că posibilele infracțiuni comise în cantonamentul din Deva trebuie să ajungă și la Parchet, care să decidă dacă se impune o anchetă penală. 

Amalia Puflea și mama ei, Elena Onel, au fost invitate marți la ședința Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților. În fața deputaților, Elena Onel a susținut că fiica sa este pedepsită de Federația Română de Gimnastică pentru că faptul că a avut curajul de a-și expune problemele în mod public și nu este lăsată să se antreneze la CS Dinamo, clubul unde își dorește să se transfere.

Principalul acuzat în acest caz este antrenorul Lucian Sandu, cu care Amalia se pregătea în cantonamentul din Deva. Gimnasta susține că antrenorii obișnuiau deseori să meargă dezbrăcați, la bustul gol, în camerele fetelor, cu toate că este total împotriva legislației lor. Ca urmare, în urma nenumăratelor plângeri cu privire la această situație, Carmencita Constantin, președintele Federaţiei Române de Gimnastică, a luat decizia de a le muta pe toate fetele, din căminul în care erau, în niște garsoniere în care bărbații nu aveau acces.

„Ne dădea câte o palmă peste cap sau cu șutul în fund și ne înjura”

„Am ales plec de la Deva deoarece au existat bătăi. Ne-au scos afară din sală, pentru că erau camere de filmat și să nu vadă camerele și Federația ceea ce face antrenorul nostru. Nu-mi ieșise un element la paralele – mie și altei colege – și ne-a scos afară din sală și ne-a dat câte o palmă peste cap. Alteori, când mai nimenea, ne dădea și cu șutul în fund, ne înjura. Am fost, în martie, la un concurs la Jeselo, eram accidentată și am concurat doar la un singur aparat și nici acela nu mi-a ieșit – la încălzire, nu-mi ieșise.

A ieșit antrenorul nostru afară din sală, și după ce am terminat exercițiul la paralele, pe o fată, o colegă de-a mea, a felicitat-o că i-a ieșit foarte bine, iar mie mi-a spus: «Lasă că ajungem noi la Deva și te calc în picioare». Mi-a zis că a ieșit afară din sală, tot din cauza mea, și că i-a pufnit sângele pe nas. La FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European – n.r.), îmi uitasem acreditarea în cameră, că trebuia să o luăm după noi, și mi-a zis că mă dă cu capul de pereți și, după aia, imediat mi-am luat-o.

În aceeași zi, doamna antrenor a venit la bustul gol, dezbrăcată, la noi în camera. Înainte de concurs, el (antrenorul Lucian Sandu – n.r.) – pentru că se simțea, simțeam toate fetele – mergea în baie să bea alcool, iar într-o zi, avea, într-o finală, o fată la paralele și această fată a simțit că miroase a alcool și a mers la alt antrenor, din altă țară, să îi spună să o ajute, să supravegheze concursul, fiindcă probabil că nu era în stare să stea din cauza alcoolului”, a relatat Amalia Puflea, al cărei caz a fost dezvăluit, în premieră, de Prosport.ro.

Mama gimnastei susține că cei din conducerea Federației Române de Gimnastică s-au arătat foarte deranjați de faptul că fiica sa a decis să expună public drama prin care trecea.

„Când ești la Bârlad și Deva e la câteva sute de kilometri de Bârlad, nu-i ușor să primești mesaj de la copil și să-ți spună că se omoară, pentru că nu mai rezistă la tot ceea ce se întâmplă acolo. Situația este începută de mult, ideea este că Federația a fost anunțată de mult, ne promiteau încontinuu că vor face demersuri și că vor lua măsuri. Drept dovadă, nu a luat niciun fel din măsură, ba din contră, lucrurile s-au aflat la Deva, că noi ne-am plâns la Federație, și lucrurile deja au început să ia amploare și mai mare vizavi de Amalia. Nu este numai Amalia în situația asta, dar nu vreau să vorbesc în numele tuturor părinților, pentru că norocul nostru a fost că nu era un contract semnat, pentru că Amalia încă aparține de CSS Bârlad, ea doar era cu pregătirea fizică la Deva”, a spus Elena Onel.

„Copiii la Deva se antrenau de un an fără căldură, cu treninguri pe ei, cu pături”

Elena Onel a precizat că a avut o întâlnire cu ministrul Sportului, Eduard Novak, în urmă cu mai bine de o lună și jumătate, în speranța că această problemă se va soluționa, însă situația nu s-a schimbat în niciun fel.

„A fost impresionat domnul ministru de cum plângea Amalia și își spunea of-ul, și spunea că este incredibil, că nu se poate să fie așa. În schimb, domnul Lucian Sandu nici măcar nu avea puterea de a ridica capul dintr-o carte, dintr-un caiet, să vorbească, măcar să spună: da, este drept, este adevărat, sau nu este adevărat. Dumnealor au ieșit, de fapt, în presă și au spus că nimic nu este adevărat.

Copiii la Deva se antrenau, de un an de zile, fără gaz, fără căldură. Se antrenau cu treninguri pe ei, cu pături, iar de acolo au și provenit foarte multe accidentări. Copilul meu, într-adevăr, la Europene a fost plecată accidentată. A adus României trei medalii de aur la Europene, deci e și campioană europeană, ea și cu Sabrina Voinea”, a afirmat mama gimnastei.

Amalia susține că antrenorul Lucian Sandu refuză să-i acorde transferul la CS Dinamo, deși există o solicitare de transfer din partea acestui club, răpindu-i, astfel, șansa de a putea concura la Jocurile Olimpice din 2024. Mama gimnastei spune că celor de la CS Dinamo li s-a cerut o sumă exorbitantă pentru realizarea transferului, cu toate că, în mod normal, Amaliei ar fi trebuit să i acorde transferul contra sumei de 3.000 de lei.

„Toată lumea și-o dorește. Dinamo și-o dorește pentru că și copilul își dorește foarte mult acolo. A văzut în ce fel se poartă antrenorii cu fetele, a văzut liniștea de acolo, a văzut că oamenii aceia își iau pâinea de la gură și o împart la fetele care le antrenează, ceea ce la ei nu s-a întâmplat niciodată. Ba din contră, la ei – cel puțin pe Amalia – nu o scoteau din maimuță umflată cu pompa, crăcănată, care scoți cartofii cu fundul din pământ, aveau tot limbajul acesta.

Ideea este în felul următor: pe limbajul acesta, ei, ca antrenori, și-au luat foarte mulți bani și probabil de asta nici nu vor să o lase să meargă mai departe. Ei au încercat să mă intimideze pe mine cu foarte mult, au încercat să mă amenințe pe ici, pe colo. Nu mă intimidează sub nicio formă. Dacă la noi în țară nu se mai poate face, suntem obligați să mergem în altă țară, pentru acest copil chiar își dorește și chiar nu vreau să se termine cariera ei aici”, a declarat Elena Onel.

„Dacă ascundem adevărul, o să rămână minciuna”

În timpul ședinței, un schimb de replici acid a izbucnit între deputații Dumitru Coarnă și Rodica Paraschiv, după ce aceasta a afirmat că expunerea mediatică a Amaliei Puflea nu reprezintă un lucru benefic.

„Eu, personal, mă oblig, prin cabinetul meu parlamentar, să vă asigur tot sprijinul din perspectiva acestor elemente, pentru că nimeni nu vrea să facă nimic. Dacă și în Parlamentul României suntem sfătuiți să tăcem, avem o problemă gravă. Fata are peste 14 ani, mama este alături de copilă, nu sunt probleme de tipul acesta. Lăsați lucrurile să curgă firesc, pentru că altfel, dacă ascundem adevărul, o să rămână minciuna, care triumfă în România și întotdeauna noi avem o problemă cu cei care încearcă să scoată în spațiul public adevărul.

Haideți să lăsăm lucrurile să funcționeze corect, pentru că așa mi se pare normal. Eu vă înțeleg că reprezentați Guvernul, vă înțeleg că încercați să-l apărați pe cel de la UDMR, care trebuia exclus din Guvern de cinci ori până acum. Eu pot să înțeleg că nu suntem la televiziune, suntem într-o comisie, care analizează un caz extrem de grav, de la consum de alcool, probabil și hărțuire sexuală, lovire, amenințare și luare de mită”, a spus deputatul Dumitru Coarnă.

”Tuturor fetelor ne era teamă de agresiune sexuală”

După încheierea ședinței Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, Amalia Puflea a mărturisit că o fostă colegă de-a sa a fost atinsă în mod necorespunzător de antrenorul lor, Lucian Sandu, într-un moment în care acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice.

„Fac gimnastică de 13 ani aproape. Am fost la Deva patru ani de zile – la club (CSS Bârlad – n.r.), aici, am fost până la 11 ani, după care am mers la Deva – , dar aceste probleme sunt de un an și jumătate, mai mult sau mai puțin. Chiar dacă n-o să mai fiu la Deva, eu tot România reprezint. Nu înțeleg de ce cei de la Bârlad nu vor să-mi dea transferul, pentru că eu tot același club îl reprezint și doar lotul îl schimb, atât.

Tuturor fetelor ne era teamă pentru agresiune sexuală, atât timp cât el (n.r – antrenorul) se îmbăta. Înainte să ne mute, mai venea la noi în cămin, doar că nu mi se pare normal să intre un antrenor bărbat într-un cămin de fete, dezbrăcat și la bustul gol. Față de mine nu au existat atingeri, dar față de o altă fostă colegă de-a mea, da”, a precizat gimnasta.

„Copilul meu se antrenează în pădure, pentru că nu este lăsat să se antreneze”

Elena Onel susține că la sala din Bârlad, acolo unde Amalia se antrena după plecarea de la Deva, conducerea Federației Române de Gimnastică făcea presiuni asupra Amaliei pentru a ieși în presă și a-și cere scuze față de FRF și de antrenorii de la Deva.

„Deja suntem intrați în a treia lună și copilul acesta nu se antrenează. Toată lumea ne promite, dar nimeni nu face nimic. Drept dovadă, copilul meu se antrenează în pădure, pentru că nu este lăsat să se antreneze. Este chemată la sala din Bârlad să se antreneze, în schimb, la sala din Bârlad este, într-un fel sau altul, forțată să iasă în presă, să-și ceară scuze vizavi de Federație și de antrenorii de la Deva, doar pentru simplul fapt că au început să se facă anchete la Deva. Păi acesta era interesul, să se facă anchete și să iasă la iveală ce se întâmplă, de fapt, acolo.

De ce noi – eu, ca mamă, și copilul meu – să ajungem așa? Copilul meu a ajuns să îmi trimită mesaje că se omoară, iar distanța dintre Bârlad și Deva este una foarte mare, și cred că asta spune tot.

Antrenorii, până la momentul acesta, nu au ieșit să dea niciun fel de explicații – nici pro, nici contra. Eu chiar am vorbit personal cu domnul Lucian, pentru că l-am și sunat. În momentul în care copilul meu mi-a trimis mesajul acesta, am crezut de cuviință că el, ca antrenor, este în măsură să meargă să ia o măsură, iar măsurile nici nu au venit.

Copilul meu era vinovat și copilul meu căuta să se victimizeze. Adică, ei nu sunt vinovați sub nicio formă, copilul meu, probabil, are niște probleme, mama copilului, la fel, are probleme. Adică, ei sunt victimele și noi suntem agresorii. Când am luat-o de la Deva, (n.r – Amalia) avea 60 de kilograme, foarte mult peste optima ei. Ea are optimă de 52. Ni s-au dat nutriționiști, copilul se îngrășa și mai tare. Practic, pe mâncarea mea, pe munca mea și a ei, copilul a ajuns să slăbească, a alergat în pădure. Copilul meu se ducea, practic, la sală, la Bârlad, și supraveghea copiii aceia mici, deși ea nici măcar nu se antrena. Copilul meu era pe post de antrenor”, a mai spus Elena Onel.

„Sunt complet surprins de lipsa de reacție a Ministerului Sportului, sunt stupefiat de lipsa de atitudine a FRF

Deputatul Dan Tanasă, președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei și bărbați, a spus că Directia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui ar trebui concendiată pentru lipsa de reacție în acest caz.

„Mie, atât în calitate de deputat, cât și de președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse, mi se pare inacceptabil faptul că DGASPC Vaslui nu a întocmit, până în acest moment, niciun fel de anchetă. Un copil minor acuză agresiuni fizice și psihice și absolut nimeni de la DGASPC nu reacționează, motiv pentru care cred că ar trebui concediată conducerea DGASPC Vaslui. De asemenea, sunt complet surprins de lipsa de reacție a Ministerului Sportului, sunt stupefiat de lipsa de atitudine a Federației Române de Gimnastică.

Astăzi, împreună cu colegii mei deputați din Comisie, am stat de vorbă cu Amalia Puflea și cu mama ei. Consider inacceptabil că, în acest moment, un campion al României nu se antrenează, nu este lăsat să se antreneze acolo unde își dorește să se antreneze, deși Amalia este un sportiv ambițios, a dovedit că este un campion, are deja trei medalii.

Vom sesiza, împreună cu colegii mei deputați din Comisie, conducerea Ministerului Sportului, vom sesiza în scris și doresc să invităm, în același mod, pentru a asculta și opinia Federației Române de Gimnastică.

Vom invita conducerea Federației Române de Gimnastică și vom invita și Ministerul Sportului, pe domnul ministru, să vedem cum putem rezolva această situație complet inacceptabilă, care ar fi putut fi rezolvată cu mult timp în urmă. Un copil care își dorește să facă performanță nu este lăsat să facă performanță. Nu înțelegem de ce nu este lăsat”, a spus Dan Tanasă.

În ce privește acuzațiile de agresiune fizică și mită aduse clubului, deputatul a spus că acestea trebuie dovedite de procurori, dar pentru asta este necesară o plângere prealabilă a părților vătămate.

Membrii Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi au menționat că discuțiile din cadrul ședinței de astăzi vor fi consemnate și înaintate către Parchet, urmând ca acesta să acționeze în consecință, pentru soluționarea problemei

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică