EXCLUSIV VIDEO | Drama unei familii care și-a pierdut casa și afacerea în infernul de la Crevedia. „Am crezut că ne rade de pe fața pământului”

Publicat: 05/09/2023, 09:00

Durere. Țipete. Neputință. Resemnare. România lui 2023, cuprinsă, parcă, mai mult ca oricând, de imaginea nepăsării și a incompetenței, „decontate” – atât de nedrept și de dureros – cu pierderea unor vieți nevinovate. Sunt cuvintele care descriu cel mai bine ceea ce s-a întâmplat, în seara de 26 august, la Crevedia. Greu de uitat imaginile disperării și flăcările care nu le-au dat oamenilor nicio șansă. Cei care au reușit să scape au privit neputincioși cum se năruie, într-o clipă, agoniseala lor de-o viață. Alții „s-au predat” în fața focului, încheindu-și acolo, ca un act de curaj, socotelile cu viața. 

Este drama unui cuplu ucis în explozii. Un bărbat care nu a suportat să-și vadă soția grav rănită și a făcut infarct. Inocența copilului care-și caută – printre umbrele locuințelor de altădată – pianul, din care nu a mai rămas nici măcar o bucată „de muzică.”

Este o liniște amestecată cu disperare la Crevedia. „S-a dus totul, toată munca noastră de-o viață, nu le-am mai putut salva”, exclamă cei care s-au întors, conștiincioși, pe drumul știut, la locul unde nu a mai rămas nimic.

„Explozia mare ne-a prins aici, am căzut și noi, am fost loviți

Este și cazul unei familii din Crevedia care a  rămas fără locuință, dar și fără afacerea de familie cu paleți. În casa pusă la pământ de explozie, locuiau zece persoane. Astăzi, toți au ajuns pe drumuri. Nu au reușit să-și salveze nici măcar documentele.

Doina Iliescu a povestit, pentru Gândul, că în ziua exploziilor nu era acasă. Femeia mărturisește că, ironia sorții – parcă cineva îi zorea pe ea, pe soțul și pe nepoțica lor să plece – înainte de tragedie.

Vestea care i-a îngenuncheat, la propriu, a primit-o de la fiul ei, rămas acasă, împreună cu soția. Atunci a aflat despre infernul de la Crevedia și cum, într-o fracțiune de secundă, au rămas fără nimic.

„Eu împreună cu soțul meu și nepoțica noastră, reușisem să plecăm puțin de acasă. Nu știu… parcă ne trimitea cineva, ne gonea de acasă. Acasă rămăsese doar băiatul nostru de 27 de ani împreună cu soția și copilul. La un moment, ei au comandat o pizza. Au comandat o pizza și i-a sunat cel de la pizza să iasă să ia mâncarea. A ieșit, a luat pizza, s-au dus în bucătărie. Noi nu mâncăm, de fel, în bucătărie. S-au pus în bucătărie să mănânce și unul dintre geamuri dădea către GPL.

La un moment dat a zis că a văzut cu coada ochiului o flacără și când s-a întors a văzut că a luat foc GPL-ul. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să mă sune și ne-a zis: a luat casa foc. Și am zis: «nu-i adevărat»”, a povestit Doina.

A venit în grabă și a prins cea de-a doua explozie. Retrăiește și acum acele momente, care au îngrozit-o pur și simplu.

„Explozia mare ne-a prins pe aici. Am căzut și noi pe jos, am fost loviți. Nu aici, în zona aceasta, puțin mai departe. Într-o fracțiune de secundă, nu numai eu, ci și vecinii mei, unii și-au pierdut viața, restul am rămas fără nimic. Se vede, nu mai este nimic…”, mărturisește interlocutoarea Gândul.

„În spatele casei era înfiptă o cisternă, chiar în living”

Atât Doina, cât și familia ei, au reușit să scape cu viață din infernul exploziilor de la Crevedia. Partea cea mai bună este că au rămas în viață, împreună, dar este conștientă că tot ce au muncit și agonisit în acești ani s-a făcut scrum.

Femeia speră să primească un ajutor real din partea statului, nu doar vorbe și promisiuni, așa cum știe că au pățit-o mulți alții aflați în situații similare.

„Noi nu știam ce are el acolo, n-avem de unde să știm. Noi vedeam camioanele că intrau și ieșeam, dar nu știam ce e acolo. Am ajuns acasă marți sau miercuri și am văzut minunăția. În spatele casei era înfiptă o cisternă, chiar în living. A spart peretele și a intrat în interior, adică a distrus tot. N-am rămas cu nimic.

Sperăm din suflet să ajungem la o concluzie reală, nu doar să ni se spună că ni se va construi ceva. Noi n-am avut doar doi pereți. Gândiți-vă că este munca de-o viață. Aveam mobilată toată casa, aveam utilată toată casa. Aici locuim șase adulți și patru copii. Casa era pregătită pentru noi toți. Acum, noi stăm împrăștiați. Trei suntem în Buftea: eu împreună cu nepoțica și cu soțul. Copilul meu cu băiețelul lui și cu soția sunt undeva prin Chiajna. Nepoții împreună cu tatăl undeva prin București. Oare cine ne găzduiește”, a explicat aceasta.

„S-au mobilizat prietenii, ne-au găsit medicamente și ne-au adus”

Disperarea este cu atât mai mare cu cât Doina Iliescu are probleme de sănătate. A rămas fără medicamentele de care avea o nevoie vitală pentru afecțiunile oncologice de care suferă.

Nici soțul ei nu are o situație medicală mai bună, bărbatul având nevoie în permanență de un aparat de oxigen. S-au descurcat în cele din urmă, însă nu cu ajutorul statului, ci a prietenilor, care s-au mobilizat pentru a-i ajuta.

„Aveam în casă medicamentele – pentru afecțiunile mele oncologice-  și am rămas  și fără ele. S-au mobilizat prietenii, ne-au găsit medicamente și ne-au adus. Țineți minte ceea ce vă spun. Vorbim de prieteni, nu vorbim de altcineva.

Domnul (proprietarul stației GPL-n.r. ) nu a încercat să facă nimic sau să zică măcar că nu și-a dat seama. El venea aici împreună cu familia. Deci el, nici măcar nu era conștient că acolo el are Hiroshima (bomba atomică – n.r. ). Când am văzut a treia explozie, eu exact așa am și spus: Hiroshima. Eram aproape și am crezut că ne rade pe toți de pe fața pământului, când am văzut-o cum se ridică, pentru că suflul a fost foarte puternic”, a explicat Doina.

„Cisternele erau parcate în fața porților noastre”

Cât despre cel care „păstorea” această „bombă cu ceas”, Doina este de părere că fiul primarului din Caracal, nu a fost nicio clipă conștient de riscuri. În schimb, ea a povestit că bărbatul venea împreună cu familia la sediul afacerii sale.

„Eu am vorbit, personal, cu el și mi-a spus că i s-a închis activitatea din cauza reclamațiilor de la pompieri, primărie, nu știu sigur cine ce a reclamat. I s-a închis activitatea pentru că au reclamat oamenii că era mirosul prea puternic de gaze, dar lui i s-a închis activitatea de GPL.

Nu-i urmăream să văd ce intră la ei și ce iese, dar le vedeam parcate inclusiv în fața porților noastre. Cu câteva zile înainte, vecinul care nu mai are, nici el, nimic ne-a zis să ne ferească Sfântul să explodeze una dintre cisternele astea că ne rade de pe fața pământului. Și acest lucru s-a și întâmplat”, mărturisește interlocutoarea Gândul.

„În casele oamenilor au fost multe lucruri care strânse de-o viață, acelea au o anumită valoare”

Deși trăiește o adevărată tragedie, Doina nu vrea să renunțe. Va lupta pentru reconstrucția casei sale și, paradoxal cu ceea ce trăiește astăzi, este optimisă că totul va avea un final fericit, atât pentru ea și soțul ei, cât și pentru copii și nepoți.

„Știm că durează. Știm că va dura câteva luni, un an, doi, știm că nu se întâmplă peste noapte. Cum căsuța aia este construită, începând cu 2009 până în 2023, nimic nu se va face bătând din palme. Noi avem deja un plan, știm ce avem, știm că va fi o muncă titanică, dar o muncă pe care o vom depune cu drag. Așteptăm.

Primăria ne-a promis că ne va ajuta să facem curățenie. Noi sperăm că va fi bine. Au trimis un reprezentant al unei societăți care vrea să construiască. Nu știu ce vrea să construiască, dar, nu uitați, că  oamenii nu au avut doar pereți. În casele oamenilor au fost multe lucruri care strânse de-o viață, acelea au o anumită valoare”, a conchis Doina Iliescu.

Doisprezece răniți în exploziile de la Crevedia sunt tratați în străinătate

Unul dintre pacienții care a suferit arsuri pe 95% din suprafața corpului în urma exploziei de la stația GPL din Crevedia a încetat din viață luni dimineață, la Spitalul Floreasca, au anunțat reprezentanții spitalului. Este a patra victimă a tragediei care a avut loc în urmă cu mai bine de o săptămână.

Prima explozie de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, a avut loc sâmbătă, 26 august, și a fost urmată de o explozie mult mai puternică, chiar în timpul intervenției pompierilor.

În urma exploziilor de la Crevedia, 56 de persoane au fost rănite, dintre care 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi. Dintre pacienții rămași internați, cu arsuri și traumatisme, 12 au fost transferați la clinici din Belgia, Italia, Germania, Austria și Norvegia.

Marcel Ciolacu l-a  exclus din partid pe primarul comunei Crevedia

De precizat că edilul Florin Petre își va păstra postul de primar al Crevediei, chiar dacă i s-a retras sprijinul politic. Codul administrativ prevede că un primar pierde funcția în cazul demisiei din partid și nu face referire la consecințele care survin unei excluderi.

Motivul invocat de Marcel Ciolacu este că primarului din Crevedia  nu-i pasă de comunitatea care l-a ales.

„Voi propune excluderea primarului din Crevedia în următorul Consiliu Politic Național, de la sfârșitul săptămânii. Un primar care «n-a știut» și căruia nu-i pasă de tragedia prin care trece comunitatea care l-a ales nu are ce căuta în PSD!”, a punctat premierul.

Patru dosare deschise după exploziile de la stația GPL din Crevedia

Ancheta privind exploziile de la Crevedia a fost preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind coordonată de procurorul Marius Iacob, care a instrumentat incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț, dar și cazul Elodia.

Un al doilea dosar deschis după exploziile de la Crevedia este instrumentat de Parchetul Curții Militare de Apel București și vizează modul de intervenția a pompierilor la depozitul GPL. Dosarul este deschis procedural în astfel de cazuri, pentru posibile infracțiuni de neluare și nerespectare a măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă, dar asta nu înseamnă că au existat indicii că s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-a făcut treaba.

Alte două dosare au fost deschise la Direcția Națională Anticorupțieîn urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din Crevedia. 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Mărturiile oamenilor care au văzut infernul de la Crevedia și au simțit cum ard hainele pe ei. ”A fost iadul pe pământ”

VIDEO EXCLUSIV | Dezvăluiri cutremurătoare ale fiului celor doi soți morți la Crevedia. „Mama a văzut gaz mult în curte. Nu a apucat să ajungă la ușă”

VIDEO EXCLUSIV | Dezvăluiri cutremurătoare ale fiului celor doi soți morți la Crevedia. „Mama a văzut gaz mult în curte. Nu a apucat să ajungă la ușă”

VIDEO EXCLUSIV | Mărturiile oamenilor care au văzut infernul de la Crevedia și au simțit cum ard hainele pe ei. ”A fost iadul pe pământ”

FOTOGRAFIE ȘOCANTĂ. Exploziile de la Crevedia au fost atât de puternice încât au topit căștile pompierilor

EXCLUSIV | Șeful DNA explică de ce au fost deschise 2 dosare penale după exploziile de la Crevedia

EXCLUSIV | Pompierii răniți la Crevedia și Raed Arafat vor fi audiați. Detalii despre dosarul deschis la Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media