EXCLUSIV VIDEO | Inteligența artificială, prieten sau dușman? De la sistem informatic bazat pe analiza cuvintelor la pericolul anulării unor precepte

Publicat: 30/06/2023, 12:00

Dacă în urmă cu 15 ani, inteligența artificial dispunea de tehnologii mult mai puțin avansate – de la sisteme de recomandare, recunoaștere vocală, text-to-speech și învățare automată până la procesarea limbajului natural -, astăzi s-a ajuns la o adevărată explozie a procesului evolutiv al acestui instrument, axat, potrivit experților, în principal pe fundamentul unei biblioteci virtuale extrem de bine pusă la punct. Asistăm, ca atare, la o implicare majoră a inteligenței artificiale în afaceri și în chestiuni cotidiene, saltul către utilizarea aplicațiilor în procesarea de imagini, dezvoltarea de algoritmi de învățare automată fiind unul evident.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, am vorbit cu Viorel Spînu, unul din experții în inteligență artificială.

„Orice lucru care apare are o zonă de creștere accelerată, apoi se plafonează. Noi, în momentul ăsta, cu AI (artificial intelligence), suntem într-o zonă de creștere foarte accelerată. Suntem undeva la început și crește extrem de accelerat.

Un lucru care mi s-a părut foarte simpatic când l-am citit și care este real – l-am verificat – rezultă din următorul fapt: un reporter l-a întrebat pe Samuel Harris Altman, CEO-ul de la OpenAI, cum are de gând să facă bani cu ChatGPT-ul pe care îl dezvoltă? Răspunsul a fost ceva de genul: «Încă nu știu, dar mai lăsați-mă o perioadă ca să îl învățăm pe ChatGPT să fie mai inteligent și după aceea o să îl întrebăm». Ceea ce cred că spune multe.

ChatGPT este un model de limbaj, un sistem informatic care a reușit să captureze cumva, într-un spațiu numeric, matematic, foarte multe cuvinte, fraze, propoziții și relații între cuvinte. Așa au procedat cei care l-au creat. Au făcut un sistem informatic și i-au dat să rumege, să analizeze foarte mult text, obținut din diferite zone ale internetului. Ce a învățat ChatGPT din asta? Cum se leagă cuvintele între ele”, spune Viorel Spînu.

În pledoaria lui pentru unul dintre cele mai mediatizate fenomene din ultimii ani, Viorel Spînu încearcă să demitizeze imixtiunea exacerbată a inteligenței artificiale în inteligența de tip uman.

”ChatGPT vine cu idei, dar nu este peștișorul de aur”, spune Viorel Spînu.

Interesul major în utilizarea AI: realizarea unor aplicații pentru domenii importante

La 15 ani distanță de momentul în care își făcea apariția pe piață, AI este în continuă dezvoltare și atinge tot mai multe performanțe, de la învățare profundă, recunoaștere vocală sau vizuală, clasificarea imaginilor, traducere automată la roboți și asistenți precum Siri și Alexa.

Tehnologia de recunoaștere facială începe să fie utilizată în securitate, marketing și chiar în resurse umane, iar sistemele de recomandare ajung la tehnici avansate, cum ar fi rețelele neuronale.

De altfel, tendința în 2023 în ceea ce privește utilizarea AI este atingerea unui interes major: realizarea de aplicații care servesc domenii importante precum sănătatea, transporturile, în general, producția.

Prezentă deja în multe din aspectele cotidiene, AI și-a demonstrat cu vârf și îndesat utilitatea. Cu toate acestea, impactul covârșitor asupra economiei și asupra societății, în general, generează întrebări legate de siguranța unor astfel de sisteme bazate exclusiv pe AI. Confidențialitatea datelor, păstrarea locurilor de muncă, drepturile de autor sau normele de etică sunt puse, în opinia unor experți, în real pericol prin folosirea tot mai extinsă a inteligenței artificiale.

Este inteligența artificială un prieten de nădejde al umanității sau, mai degrabă, un dușman care întârzie să își arate colții? Poate ea afecta într-un mod atât de grav „normalitatea” de până acum? Răspunsurile la aceste întrebări vin de la specialistul în inteligență artificială Viorel Spînu, în reportajul video.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Ce este real și ce e SF în teama de inteligență artificială. Cercetător român în SUA: ”Nu va putea să înlocuiască empatia, simțul umorului”

EXCLUSIV | Sunt pregătiți oamenii pentru inteligența artificială? ”Se discută de un venit minim garantat, altfel, din ce ar trăi cohorte de șomeri”

EXCLUSIV VIDEO | Profesorul Mircea Dumitru: Să nu ne speriem, ChatGPT nu va ajunge să imite această dimensiune unică a inteligenței umane naturale

EXCLUSIV| ChatGPT și inteligența artificială, speranță sau teamă pentru viitorul omenirii? ”Cei care au creat AI sunt înfricoșați de propria creatură”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Viața la bloc. Păcăleala cu repartitoarele. Facturi mai mari, deși afară era cald
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată