EXCLUSIV VIDEO | Republica Moldova, centrul Europei pe 1 iunie. Ce spune deputata Ina Coșeru, despre reconstrucția țării sale și integrarea în UE

Publicat: 28/05/2023, 10:00

Deputata Ina Coșeru, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova și copreşedintele Adunării Parlamentare Euronest, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, despre procesul de integrare al Republicii Moldova în UE, momentan la stadiul de țară-candidată, alături de Ucraina.

Interlocutoarea Gândul recunoaște că susținerea europeană de care se bucură țara sa îi oferă o perspectivă fiabilă de reconstrucție, dar, înseamnă, totodată și multă responsabilite și legi concretizate în proiecte, nu doar bifate pe hârtie.

Vicepreședintele PAS susține că organizarea celei de-a doua reuniuni a „Comunității Politice Europene” în țara sa va fi o mare provocare, dar și un moment oportun pentru ca liderii europeni să spună ferm că Republica Moldova nu este singură în aceste timpuri provocatoare.

„Comunitatea Politică Europeană” este un for înființat anul trecut, la care liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei. Printre acestea se numără securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

„Republica Moldova nu a organizat și nu a găzduit niciodată asemenea evenimente”

„Comunitatea Politică Europeană a fost lansată la inițiativa președintelui Macron. Pa data de 1 iunie, noi vom găzdui următorul Summit și este o provocare enormă pentru noi. Liderii europeni vor veni la Chișinău să ne susțină și să spună ferm că Republica Moldova nu este singură în aceste timpuri provocatoare, cu multiple crize prin care trecem.

Țara noastră este și va fi susținută de întreaga regiune europeană, pentru că noi aparținem familiei europene și doar împreună vom putea să implementăm proiectul european, dar și să depășim toate crizele în care ne aflăm astăzi. Într-un timp atât de restrâns, Ucraina și Republica Moldova s-au conectat la sistemul electric european. Trebuia să se întâmple în câțiva ani și s-a întâmplat în câteva luni.

Lucrurile se schimbă foarte repede și acest Summit este o altă dovadă că Republica Moldova poate găzdui asemenea evenimente, că susținerea este fără precedent și că nu suntem de unii singuri. În plus, este o susținere enormă pe care România o acordă Republicii Moldova. Cred în Europa, cred în Republica Moldova și văd țara noastră în marea familie europeană în 2030″, a precizat Ina Coșeru, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Ina Coșeru, despre reconstrucția Republicii Moldova

„Am văzut anul acesta, pe data de 19 aprilie că Parlamentul European a susținut, cu votul majorității, rezoluția de începere a negocierilor în anul 2023 și alinierea legislației Republicii Moldova la directivele și regulamentele UE, lucru care ne bucură foarte mult.

Dacă începem negocierile în anul 2023 – și noi ne dorim să facem acest lucru împreună cu Ucraina, vrem să mergem împreună în acest exercițiu – UE să decidă să se deschidă negocierile pentru ambele țări. Dacă începem în 2023, vom primi susținere și asta înseamnă alte fonduri pentru a reconstrui Republica Moldova, pentru a lansa proiecte de infrastructură.

De când suntem țară cu statut de candidat la UE, nu mai avem această posibilitate să comunicăm Bruxelles-ului că o lege a fost adoptată, dar ea nu va produce niciun efect. Că ea, de fapt, este doar pe hârtie. Acum trebuie să consolidezi toate capacitățile instituționale ca să poți să implementezi această lege și să capacitezi toate părțile care trebuie să se implice în implementarea legii”, susține Ina Coșeru.

„Moldova capătă tot mai mult respectul țărilor lumii și este tratată ca partener egal”

La rândul său, președintele Maia Sandu susține că pe 1 iunie Republica Moldova va deveni centrul Europei.

„Evenimentul istoric care se va desfășura în țara noastră pe 1 iunie așează Moldova la masa de discuții a statelor europene, un loc pe care l-au câștigat pe merit cetățenii noștri. Pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda Summitului Comunității Politice Europene, un moment simbolic, care reprezintă atât o recunoaștere internațională pentru țara noastră, cât și o responsabilitate imensă. 

Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Să ne implicăm cu toții pentru a arăta că Republica Moldova este un stat democratic, puternic, responsabil și dedicat integrării europene, că Moldova este o țară frumoasă și că Uniunea Europeană va fi mai bogată cu Moldova parte din ea”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.

”Moldova, ne vedem în curând!”, mesajul lui Macron pentru cetățenii moldoveni

La reuniunea Comunității Politice Europene, care va avea loc în satul Bulboaca sunt așteptați șefi de stat și de guvern din 44 de țări, precum și liderii principalelor instituții ale UE.

„Pe 1 iunie vom fi în Moldova la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. La reuniune vom lua decizii importante pentru viitorul nostru comun. În Moldova vom discuta despre energie, migrație, securitate, infrastructură, apărare, geopolitică, pentru că împărțim același continent”, declară președintele Franței, Emmanuel Macron, în ajunul summitului Comunității Politice Europene.

Urmăriți interviul integral acordat de deputata Ina Coșeru, la Gândul Exclusiv:

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Deputata Ina Coșeru: ”Republica Moldova nu vrea să stea la masă cu un stat care omoară civili, vrea să fie parte a lumii democratice”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului