Expert rus în arme nucleare: „Modernizarea TRIADEI NUCLEARE a Rusiei lui Putin, doar un succes pe hârtie”

Expert rus în arme nucleare: „Modernizarea TRIADEI NUCLEARE a Rusiei lui Putin, doar un succes pe hârtie”
Publicat: 02/02/2024, 10:06
Actualizat: 02/02/2024, 10:08

Maxim Starchak este un expert rus în arme nucleare și în industria nucleară, membru al Centrului pentru Politică Internațională și de Apărare al Universității Queen din Canada. A lucrat la Ministerul rus al Apărării și la Biroul de Informații NATO din Moscova, analizează constant „mutările” Kremlinului în ceea ce privește înarmarea nucleară și a ajuns la concluzia că, pe hârtie, rezultatele Rusiei par impresionante, însă realitatea este cu totul alta.

Kremlinul a permamentizat o imagine în care „își umflă mușchii” la nivel nuclear, dar Maxim Starchak punctează că mai e mult până departe, cum se spune, iar graba Moscovei poate ascunde carențe serioase la acest capitol.

Modernizarea triadei sale nucleare – capacitatea de a lansa rachete nucleare de pe uscat, cer și mare – este o prioritate cheie pentru Kremlin. Obiectivul de lungă durată este acela de a înlocui sistemele din epoca sovietică cu modele noi, rusești.

Cu toate acestea, planurile sunt în întârziere și doar o parte din obiectivele pentru anul 2023 au fost îndeplinite. Problemele serioase de producție și management sunt de vină și este puțin probabil ca acestea să fie depășite în curând.

La prima vedere, s-ar părea că acțiunea de modernizare nucleară a Rusiei a avut succes. În mod remarcabil, în 2023, proporția armelor moderne (adică non-sovietice) în arsenalul Forțelor Strategice Rachete (RVSN) a crescut de la 85% la 88%.

  • Lansatorul transportorului de rachete Yars (TEL) înlocuiește Topol-ul din era sovietică. Divizia de rachete Kozelsky a RVSN este reechipată cu rachete balistice intercontinentale Yars, iar Divizia de rachete Bologovsky a finalizat deja acest proces.
  • Divizia de rachete Orenburg a fost recent reechipată cu sisteme de rachete Avangard noi-nouțe (al treilea regiment de acest gen care a făcut acest lucru în ultimii ani).

Cu toate acestea, s-au făcut mai puține progrese cu sistemul de rachete Sarmat, care ar trebui să înlocuiască Voevoda din era sovietică”, explică expertul rus.

„Kremlinul chiar se zgârcește cu testele”

Președintele Vladimir Putin, ministrul Apărării – Serghei Șoigu – și Iuri Borisov, șeful corporației spațiale de stat Roscosmos, au promis că sistemul Sarmat va fi implementat până la sfârșitul anului 2023, amintește Maxim Starchak.

Numai că, dezvăluie acesta, nicio rachetă Sarmat nu a fost încă încărcată într-un siloz, cu toate că acest pas era programat, inițial, pentru anul 2021.

Atât de importantă este re-armarea RVSN, încât Kremlinul chiar se zgârcește cu testele. A existat o singură lansare de testare a Sarmat în loc de șase planificate în 2022.

Este absolut necesar să arătăm că Rusia și-a îmbunătățit arsenalul. Dar dacă aceste noi sisteme funcționează cu adevărat este o preocupare secundară.

Există o cantitate similară de incertitudine în jurul sistemelor lansate aerian. Deși este adevărat că Rusia a avut un oarecare succes în producerea de rachete lansate aerian (conform lui Putin, armele moderne, precum rachetele Kh-101/102 și Kh-555, reprezintă 97% din acest arsenal), au existat și întârzieri.

Era de așteptat ca, în anul 2023, Rusia să termine dezvoltarea rachetei Kh-SD (Kh-50), cu rază medie de acțiune. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat, așa că Rusia continuă să se bazeze pe unele rachete din epoca sovietică, chiar și în timp de război.

Cel mai complicat aspect al modernizării nucleare a Rusiei o reprezintă faptul că industria este încă incapabilă să producă noi bombardiere. Chiar și modernizarea aeronavelor existente se confruntă cu probleme de producție și management.

Rusia încearcă, în prezent, să modernizeze bombardierele Tu-160 și Tu-95MS din era sovietică cu motoare mai puternice, înlocuindu-le avionica și extinzându-le compatibilitatea cu un număr mai mare de arme.

Responsabilitatea pentru modernizarea Tu-160 revine Uzinei de Aviație Kazan (KAZ), care până acum a încheiat — mai mult sau mai puțin — lucrările la patru bombardiere.

În anul 2023, Ministerul Apărării încă testa un bombardier împreună cu Tupolev. KAZ construiește, de asemenea, noi Tu-160M ​​(în baza unui contract din anul 2018, Tupolev trebuie să furnizeze Ministerului Apărării 10 dintre acestea până în anul 2027)”, mai precizează expertul rus într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

Shoigu a declarat la începutul lui 2023 că Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor primi trei bombardiere Tu-160M ​​în acel an. În septembrie, a mărit această cifră la patru avioane. Cu toate acestea, în realitate, Ministerul Apărării nu a primit niciun Tu-160M ​​în 2023.

Modernizarea proprie a KAZ (preconizată a fi încheiată până în 2020) a fost perturbată de sancțiunile occidentale și de dificultățile legate de înlocuirea importurilor.

Maxim Starchak

„Primul prototip al unui bombardier strategic stealth de următoarea era programat în 2021–2022. Nu s-a materializat”

La fel de întârziat este și dezvoltarea de către Rusia a unui bombardier avansat, cu rază lungă de acțiune, mai spune expertul rus.

Primul prototip al unui bombardier strategic stealth de următoarea generație – un alt proiect KAZ – era programat în 2021–2022, dar nu a reușit să se materializeze.

Imaginea este la fel de blurată și atunci când vine vorba de partea navală a triadei nucleare a Rusiei. În 2023, Ministerul Apărării a primit livrarea împăratului Alexandru al III-lea , un submarin nuclear din clasa Borei , înarmat cu rachete balistice Bulava.

  • Cu toate acestea, șantierul naval Sevmash nu a reușit să livreze alte două submarine din clasa Borei sau să dea la apă submarinul Knyaz Pozharsky .
  • Ca urmare, Sevmash va trebui fie să grăbească munca, fie să limiteze testarea pentru a-și respecta termenele limită viitoare.

În tot acest timp, introducerea unei serii de noi arme maritime foarte mediatizate s-a blocat serios. Deși Rusia susține că aceste arme sunt testate, dovezile în acest sens sunt rare și neconcludente.

Per total, ar putea părea că Rusia face pași majori înainte când vine vorba de întinerirea sistemelor sale de arme nucleare, armele moderne reprezentând acum 95% din arsenalul nuclear al țării (în creștere față de 91% în urmă cu un an). Cu toate acestea, alte zone ale triadei nucleare – de exemplu navele și bombardierele – rămân mult mai în urmă.

La început, planul era ca RVSN să treacă complet la sistemele moderne de rachete în anul 2021. Apoi, termenul a fost împinsă până în anul 2024.

O altă amânare pare aproape sigură, fiind necesari încă cel puțin patru ani pentru a retrage complet sistemele Topol și Voevoda din era sovietică. Asta înseamnă că noile arme nucleare lăudate de Kremlin vor rămâne, încă un an, niște proiecte în curs de dezvoltare”, încheie Maxim Starchak, expert rus în arme nucleare și în industria nucleară.


Citește și:

Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”

Europa trebuie să pună ACUM mâna pe activele Rusiei lui Putin: „Prejudiciul predominant s-a produs în Ucraina, dar UE a suportat costuri imense”

Australia dezvăluie numele HACKERULUI RUS care a „atacat” milioane de dosare medicale sensibile și le-a „scurs” pe Dark Web: „Criminal cibernetic”

Moscova are doar de CÂȘTIGAT din rezolvarea crizei de la Marea Roșie cu „mână” americano-engleză: „Loviturile împotriva Houthi, apreciate la Kremlin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum...
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina
×