Expert rus în arme nucleare: „Modernizarea TRIADEI NUCLEARE a Rusiei lui Putin, doar un succes pe hârtie”

Expert rus în arme nucleare: „Modernizarea TRIADEI NUCLEARE a Rusiei lui Putin, doar un succes pe hârtie”
Publicat: 02/02/2024, 10:06
Actualizat: 02/02/2024, 10:08

Maxim Starchak este un expert rus în arme nucleare și în industria nucleară, membru al Centrului pentru Politică Internațională și de Apărare al Universității Queen din Canada. A lucrat la Ministerul rus al Apărării și la Biroul de Informații NATO din Moscova, analizează constant „mutările” Kremlinului în ceea ce privește înarmarea nucleară și a ajuns la concluzia că, pe hârtie, rezultatele Rusiei par impresionante, însă realitatea este cu totul alta.

Kremlinul a permamentizat o imagine în care „își umflă mușchii” la nivel nuclear, dar Maxim Starchak punctează că mai e mult până departe, cum se spune, iar graba Moscovei poate ascunde carențe serioase la acest capitol.

Modernizarea triadei sale nucleare – capacitatea de a lansa rachete nucleare de pe uscat, cer și mare – este o prioritate cheie pentru Kremlin. Obiectivul de lungă durată este acela de a înlocui sistemele din epoca sovietică cu modele noi, rusești.

Cu toate acestea, planurile sunt în întârziere și doar o parte din obiectivele pentru anul 2023 au fost îndeplinite. Problemele serioase de producție și management sunt de vină și este puțin probabil ca acestea să fie depășite în curând.

La prima vedere, s-ar părea că acțiunea de modernizare nucleară a Rusiei a avut succes. În mod remarcabil, în 2023, proporția armelor moderne (adică non-sovietice) în arsenalul Forțelor Strategice Rachete (RVSN) a crescut de la 85% la 88%.

  • Lansatorul transportorului de rachete Yars (TEL) înlocuiește Topol-ul din era sovietică. Divizia de rachete Kozelsky a RVSN este reechipată cu rachete balistice intercontinentale Yars, iar Divizia de rachete Bologovsky a finalizat deja acest proces.
  • Divizia de rachete Orenburg a fost recent reechipată cu sisteme de rachete Avangard noi-nouțe (al treilea regiment de acest gen care a făcut acest lucru în ultimii ani).

Cu toate acestea, s-au făcut mai puține progrese cu sistemul de rachete Sarmat, care ar trebui să înlocuiască Voevoda din era sovietică”, explică expertul rus.

„Kremlinul chiar se zgârcește cu testele”

Președintele Vladimir Putin, ministrul Apărării – Serghei Șoigu – și Iuri Borisov, șeful corporației spațiale de stat Roscosmos, au promis că sistemul Sarmat va fi implementat până la sfârșitul anului 2023, amintește Maxim Starchak.

Numai că, dezvăluie acesta, nicio rachetă Sarmat nu a fost încă încărcată într-un siloz, cu toate că acest pas era programat, inițial, pentru anul 2021.

Atât de importantă este re-armarea RVSN, încât Kremlinul chiar se zgârcește cu testele. A existat o singură lansare de testare a Sarmat în loc de șase planificate în 2022.

Este absolut necesar să arătăm că Rusia și-a îmbunătățit arsenalul. Dar dacă aceste noi sisteme funcționează cu adevărat este o preocupare secundară.

Există o cantitate similară de incertitudine în jurul sistemelor lansate aerian. Deși este adevărat că Rusia a avut un oarecare succes în producerea de rachete lansate aerian (conform lui Putin, armele moderne, precum rachetele Kh-101/102 și Kh-555, reprezintă 97% din acest arsenal), au existat și întârzieri.

Era de așteptat ca, în anul 2023, Rusia să termine dezvoltarea rachetei Kh-SD (Kh-50), cu rază medie de acțiune. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat, așa că Rusia continuă să se bazeze pe unele rachete din epoca sovietică, chiar și în timp de război.

Cel mai complicat aspect al modernizării nucleare a Rusiei o reprezintă faptul că industria este încă incapabilă să producă noi bombardiere. Chiar și modernizarea aeronavelor existente se confruntă cu probleme de producție și management.

Rusia încearcă, în prezent, să modernizeze bombardierele Tu-160 și Tu-95MS din era sovietică cu motoare mai puternice, înlocuindu-le avionica și extinzându-le compatibilitatea cu un număr mai mare de arme.

Responsabilitatea pentru modernizarea Tu-160 revine Uzinei de Aviație Kazan (KAZ), care până acum a încheiat — mai mult sau mai puțin — lucrările la patru bombardiere.

În anul 2023, Ministerul Apărării încă testa un bombardier împreună cu Tupolev. KAZ construiește, de asemenea, noi Tu-160M ​​(în baza unui contract din anul 2018, Tupolev trebuie să furnizeze Ministerului Apărării 10 dintre acestea până în anul 2027)”, mai precizează expertul rus într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

Shoigu a declarat la începutul lui 2023 că Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor primi trei bombardiere Tu-160M ​​în acel an. În septembrie, a mărit această cifră la patru avioane. Cu toate acestea, în realitate, Ministerul Apărării nu a primit niciun Tu-160M ​​în 2023.

Modernizarea proprie a KAZ (preconizată a fi încheiată până în 2020) a fost perturbată de sancțiunile occidentale și de dificultățile legate de înlocuirea importurilor.

Maxim Starchak

„Primul prototip al unui bombardier strategic stealth de următoarea era programat în 2021–2022. Nu s-a materializat”

La fel de întârziat este și dezvoltarea de către Rusia a unui bombardier avansat, cu rază lungă de acțiune, mai spune expertul rus.

Primul prototip al unui bombardier strategic stealth de următoarea generație – un alt proiect KAZ – era programat în 2021–2022, dar nu a reușit să se materializeze.

Imaginea este la fel de blurată și atunci când vine vorba de partea navală a triadei nucleare a Rusiei. În 2023, Ministerul Apărării a primit livrarea împăratului Alexandru al III-lea , un submarin nuclear din clasa Borei , înarmat cu rachete balistice Bulava.

  • Cu toate acestea, șantierul naval Sevmash nu a reușit să livreze alte două submarine din clasa Borei sau să dea la apă submarinul Knyaz Pozharsky .
  • Ca urmare, Sevmash va trebui fie să grăbească munca, fie să limiteze testarea pentru a-și respecta termenele limită viitoare.

În tot acest timp, introducerea unei serii de noi arme maritime foarte mediatizate s-a blocat serios. Deși Rusia susține că aceste arme sunt testate, dovezile în acest sens sunt rare și neconcludente.

Per total, ar putea părea că Rusia face pași majori înainte când vine vorba de întinerirea sistemelor sale de arme nucleare, armele moderne reprezentând acum 95% din arsenalul nuclear al țării (în creștere față de 91% în urmă cu un an). Cu toate acestea, alte zone ale triadei nucleare – de exemplu navele și bombardierele – rămân mult mai în urmă.

La început, planul era ca RVSN să treacă complet la sistemele moderne de rachete în anul 2021. Apoi, termenul a fost împinsă până în anul 2024.

O altă amânare pare aproape sigură, fiind necesari încă cel puțin patru ani pentru a retrage complet sistemele Topol și Voevoda din era sovietică. Asta înseamnă că noile arme nucleare lăudate de Kremlin vor rămâne, încă un an, niște proiecte în curs de dezvoltare”, încheie Maxim Starchak, expert rus în arme nucleare și în industria nucleară.


Citește și:

Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”

Europa trebuie să pună ACUM mâna pe activele Rusiei lui Putin: „Prejudiciul predominant s-a produs în Ucraina, dar UE a suportat costuri imense”

Australia dezvăluie numele HACKERULUI RUS care a „atacat” milioane de dosare medicale sensibile și le-a „scurs” pe Dark Web: „Criminal cibernetic”

Moscova are doar de CÂȘTIGAT din rezolvarea crizei de la Marea Roșie cu „mână” americano-engleză: „Loviturile împotriva Houthi, apreciate la Kremlin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji