Florin Cîțu: Încă putem evita o criză economică, dar trebuie să ne asumăm niște măsuri

Florin Cîțu: Încă putem evita o criză economică, dar trebuie să ne asumăm niște măsuri
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 26/04/2022, 15:25

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat că România are posibilitatea de a evita încă o eventuală criză economică.

Cu toate acestea, oficialul spune că, pentru aceasta, este important ca autoritățile să își asume o serie de măsuri, după cum informează Agerpres.

Potrivit acestuia, măsurile trebuie să vizeze, printre altele, rata inflației, care este foarte mare.

„Trebuie să ne asumăm nişte măsuri. Rata inflaţiei este mare. Toate estimările arată că economia va încetini anul aceasta. Dacă e să comparăm cu anul trecut, la începutul anului estimam o creştere economică de 4% şi am terminat anul cu 6%. Anul acesta văd că lucrurile sunt inversate. Vom vedea. Eu doar am spus că trebuie să ne uităm la situaţia pe care o avem astăzi. Încă poate fi evitată criza. Trebuie să luăm măsuri bune. Anul trecut am luat măsuri bune (…). Deci se poate. Deciziile sunt la Guvern. Eu vă spun că se poate.

Deocamdată, toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, FMI arată că am fundamentat un buget pe o creştere de 4,6% şi estimările arată că economia va încetini anul acesta. Eu spun că se poate să avem, anul acesta, o creştere economică de 6% de exemplu, dar să iei măsurile bune.(…) Anul trecut am reuşit să reducem deficitul, să avem creştere economică mai mare, venituri mai mari la buget decât cele estimate. Se poate! Ştiu că lumea a uitat, dar anul trecut am început în pandemie, valul 2,3,4. Toate acestea, într-un an de criză şi am reuşit”, a declarat marți Florin Cîțu, la Senat.

Florin Cîțu: Cheltuielile cu dobânzile sunt foarte mari

Totodată, fostul premier mai spune rata inflației a depășit estimările, iar dobânzile sunt mai mari decât înainte, iar aceste lucruri ar trebui corectate, în măsura în care este posibil.

„Asta înseamnă cheltuieli la buget cu dobânzile de miliarde de lei, iar creşterea economică estimată pentru finalul de an este mai mică cu 2,6%, ceea ce este foarte mult. Vom vedea dacă se poate corecta. Eu zic că se poate. În continuare poţi să ai creştere economică mai mare de 4% anul acesta. Am demonstrat că se poate anul trecut. Până la urmă, dacă cineva nu poate şi are nevoie, ştie unde sunt şi mă poate contacta”, a mai spus președintele Senatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase