Fluxul de pasageri care pleacă din țară se dublează pe Aeroportul Otopeni. Ce măsuri și recomandări a anunțat CNAB

Fluxul de pasageri care pleacă din țară se dublează pe Aeroportul Otopeni. Ce măsuri și recomandări a anunțat CNAB
Traficul la frontiere este în creștere / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 27/12/2021, 11:10
Actualizat: 27/12/2021, 18:07

Compania Națională Aeroporturi București a anunțat noi măsuri în procesarea fluxului de călători, în contextul în care se esimează dublarea traficul, la plecarea din țară, în aceaste zile.

 Creșterea estimată a numărului de pasageri pe fluxul de plecări internaționale, de până la 100% față de perioada anterioară, a impus măsuri de creștere a capacității de procesare la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni. Astfel, pe fluxul de plecări sunt deschise și operaționale toate ghișeele de check-in precum și toate filtrele de control de securitate și ghișeele de control pașapoarte, a anunțat, luni, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).

Apel la responsabilitate

În plus, Administratorul aeroportului, CN Aeroporturi București, a solicitat companiilor aeriene și agenților de handling să depună, la rândul lor, eforturile necesare – în special prin asigurarea de personal suficient – pentru procesarea rapidă a pasagerilor și asigurarea unui trafic fluent pe aeroport.

„Facem apel la toți pasagerii să respecte măsurile de combatere a pandemiei de COVID-19 aplicabile în aeroport, inclusiv pe cele privind distanțarea și purtarea măștii de protecție. Recomandăm ferm pasagerilor să se prezinte din timp la aeroport – cu minimum 3 ore înaintea orei decolării – și să dețină toate documentele necesare călătoriei, așa cum le este solicitat de către compania aeriană transportatoare (bilet de avion, carte de identitate / pașaport, certificate de testare / vaccinare, cod QR PLF, etc.). De asemenea, rugăm pasagerii să manifeste răbdare și înțelegere pentru eforturile personalului din aeroport – autoritățile din multe țări de destinație solicită, la check-in, și verificarea documentelor medicale pe lângă cele uzuale (CI/pașaport și bilet de avion), ceea ce face ca durata acestor formalități să fie semnificativ extinsă”, au transmis reprezentanții CNAB.

Potrivit CNAB, și pe fluxul de sosiri continuă să se înregistreze valori ridicate de trafic, similare celor dinaintea Crăciunului. De exemplu, numai joi erau așteptate din oră în oră curse care aduceau pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni până la 1.700 de pasageri.

„În consecință, pentru reducerea timpului de verificare a documentelor la intrarea în țară, se mențin măsurile anunțate în zilele anterioare – suplimentarea personalului aeroportului, al DSP dar și al Poliției de Frontieră și Jandarmeriei, utilizarea fluxului charter pentru maximizarea capacității, debarcarea secvențiată a pasagerilor la orele de vârf”, au transmis reprezentanții aeroportului Henri Coandă. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, joia trecută, o nouă hotărâre prin care se actualizează lista ţărilor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, valabilă din 26 decembrie, în zona roşie intrând Malta şi Aruba, iar Republica Moldova – în zona verde.

Evoluția traficului la frontieră

CNAB precizează că cele mai multe aeroporturi europene și din întreaga lume se confruntă în această perioadă cu o situație similară, perioada Sărbătorilor de iarnă fiind una în care, tradițional, oamenii călătoresc mai mult.

Conform ultimei informări a Poliției de Frontieră, de luni, în data 26 decembrie, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 83.200 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 19.200 mijloace de transport (dintre care 4.900 automarfare).

Pe sensul de intrare au fost aproximativ 39.500 persoane cu 8.800 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 43.700 persoane cu 10.400 mijloace de transport.

Numărul celor care plecau din țară a crescut de la 29.700 persoane, la fel și la intrare, când a fost de aproximativ 36.200 persoane.

Cele mai tranzitate frontiere în cel mai recent interval de raportare au fost:

  • Frontiera aeriană – aproximativ 33.000 de persoane;
  • Frontiera cu Ungaria – aproximativ 23.300 de persoane şi 8.400 de mijloace de transport;
  • Frontiera cu Moldova – aproximativ 13.100 de persoane şi 3.700 de mijloace de transport;
  • Frontiera cu Bulgaria – aproximativ 8.900 de persoane şi 4.800 de mijloace de transport.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult