Fostul senator Ilie Niță a scăpat de o condamnare de peste 8 ani la închisoare, după prescrierea faptelor. Cât a fost prejudiciul

Fostul senator Ilie Niță a scăpat de o condamnare de peste 8 ani la închisoare, după prescrierea faptelor. Cât a fost prejudiciul
Publicat: 13/09/2023, 15:25

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv încetarea procesului penal împotriva fostului senator de Suceava Ilie Niţă (ALDE) și fost vicepreşedinte al Consiliului Județean Suceava. Politicianul fusese acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de operaţiuni incompatibile cu funcţia, evaziune fiscală şi fals în declaraţii, infracțiuni pentru care primise, în ianuarie 2021, o condamnare de 8 ani şi 5 luni închisoare pronunțată pe fond de judecătorii de la ÎCCJ.

Judecătorii au constatat încetarea procesului penal dață de Ilie Niță pentru evaziune fiscală și efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, dar și fals în declaraţii, în formă continuată (7 acte materiale), ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Unul dintre argumentele invocate este prevederea din Legea 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, modificată în 2021 conform căreia care nu se mai pedepseşte fapta dacă este achitat prejudiciul până la pragul valoric de 100.000 de euro.

Și soța fostului senator, Niculina Niţă, din același dosar, a scăpat de plata unei amenzi penale de 6.000 lei pentru fals în declaraţii, tot prin prescrierea faptelor.

În acest caz, judecătorii au constatat că au fost achitate debitele principale stabilite ca prejudiciu respectiv 580.341 lei şi 5.232 lei, precum şi 20% din aceeaşi bază de calcul, în cuantum total de 702.688 lei, plus dobânzile şi penalităţile aferente prejudiciului, în cuantum total de 493.520 lei și au ridicat măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor aflate în proprietatea inculpatului Niţă Ilie, până la concurenţa sumei de 585.573 lei. În plus, magistrații au ridicat măsura popririi de către Senatul României asupra sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor cu titlu de venituri din muncă inculpatului Niţă Ilie, până la concurenţa sumei de 585.573 lei, în limita cotei de 1/3 din aceste venituri, conform portalului instanțelor.

Traseul dosarului

Ilie Niţă, la data faptelor vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi, ulterior, senator, a fost trimis în judecată de DNA, în mai 2018, pentru instigare la abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia; două infracţiuni de evaziune fiscală, patru infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi şapte infracţiuni de fals în declaraţii.

Conform procurorilor, în perioada 2009-2017, Ilie Niță, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuțiile de control și administrare a unei societăți comerciale, deși, potrivit statutului societății, administrator era o altă persoană. Inculpatul a acționat în aceeași manieră și după intrarea societății în procedură de insolvență din dispoziția judecătorului sindic, deși prerogativele acestei funcții au fost preluate de către inculpatul Ivanovici Florin, în calitate de lichidator judiciar.

Între anii 2014 – 2017, Ilie Niță, cu intenție, a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obținute sub aparența derulării activității comerciale a societăților pe care le controla, potrivit rechizitoriului DNA.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!