FOTO-VIDEO | Volodimir Zelenski, mesaj pentru Joe Biden, adresat în Congresul american: „Tu ești liderul națiunii. Îți doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii”. „Vă cer să faceți mai mult”

FOTO-VIDEO | Volodimir Zelenski, mesaj pentru Joe Biden, adresat în Congresul american: „Tu ești liderul națiunii. Îți doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii”. „Vă cer să faceți mai mult”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16/03/2022, 16:04
Actualizat: 16/03/2022, 16:06

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Congresului SUA să furnizeze mai multe arme pentru a-și ajuta țara să lupte împotriva atacurilor aeriene ruse și noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv retragerea tuturor afacerilor americane de la Moscova. El i-a transmis și președintelui SUA un mesaj, în timpul discursului „Tu ești liderul națiunii. Îți doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii”.

Într-o intervenție video adresată parlamentarilor americani, el a spus: „Rusia a transformat cerul ucrainean într-o sursă de moarte pentru mii de oameni”.

Zelenski a întrebat, retoric, dacă este „prea mult să ceri” aliaților NATO să impună o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei.

„Dacă este prea mult, atunci Ucraina are nevoie de mult mai multe sisteme antiaeriene din vest”, a spus el.

Liderul ucrainean și-a întrerupt apoi discursul pentru a prezenta un videoclip cu bombardamentul asupra ucraineanilor, inclusiv asupra copiilor care plâng în timp ce încearcă să fugă din calea atacurilor.

După ce videoclipul s-a încheiat, Zelenski a început să vorbească în limba engleză și s-a adresat direct președintelui SUA: „Tu ești liderul națiunii. Îți doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii”.

În cadrul discursului, președintele ucrainean a promis că țara sa „nu renunță”.

„Invazia Ucrainei de către Rusia este mai mult decât Ucraina. Este vorba despre democrație, libertate, despre alegerea propriilor drumuri”, a spus Zelenski, care a adăugat că este recunoscător pentru sprijinul primit de la președintele Joe Biden și SUA, dar trebuie să „facă mai mult”.

El a invocat discursul istoric „I have a dream” („Am un vis”- trad.) al liderului pentru drepturile omului Martin Luther King Jr, din 1963, spunând Congresului: „I have a need – I need to protect our skies” (Am o nevoie – trebuie să protejez cerul).

Ziua 21 de lupte în Ucraina

Sunt deja 21 de zile de cât armata Ucrainei ține piept trupelor ruse, în ceea ce Moscova numește o „operațiune specială”.

De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, în fiecare zi 70.000 de copii din această țară au devenit refugiați, potrivit datelor anunțate de Organizația Națiunilor Unite. „Asta echivalează cu 55 de copii care fug din țară în fiecare minut, conform UNICEF – aproape unul pe secundă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric. Accesul la educație a fost afectat pentru aproximativ 5,7 milioane de copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani”,  potrivit unui comunicat al UNICEF.

Rada Supremă – Parlamentul Ucrainei – a prelungit legea marțială până în 25 aprilie 2022, a declarat deputatul Yaroslav Zhelezniak, din partidul de opoziție Holos, relatează agenția Interfax Ucraina. Potrivit acestuia, extinderea legii marțiale în Ucraina a fost susținută de 343 de parlamentari. „Perioada legii marțiale în Ucraina este prelungită de la ora 5.30 pe 26 martie 2022 pentru 30 de zile”, se menționează în proiectul de lege. Legea marțială a fost instituită pe teritoriul Ucrainei pe 24 februarie, în prima zi a invaziei ruse, potrivit Interfax Ucraina.

Negocierile ruso-ucrainene vor continua miercuri, în condițiile în care există „contradicții fundamentale” între cele două state, însă și portițe pentru un „compromis”, a declarat un negociator ucrainean.

Între timp, Senatul SUA a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care îl condamnă pe președintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, după invazia Ucrainei.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine